Jak udržet hormony v rovnováze?

Jak udržet hormony v rovnováze?


Když bychom měly jedním slovem popsat Kateřinu Boesenberg ND, její jméno se nám jednoznačně spojí s naturopatií. Naturopatické vzdělání získala v Sydney v Austrálii a je plně kvalifikovaná klinická naturopatka a nutriční terapeutka s více než 15 letou praxí v oboru. Zároveň je zakladatelkou a ředitelkou Školy Klinické Naturopatie. Specializuje se na problematiku gastrointestinálního, imunitního a hormonálního zdraví. 

Od roku 2014 předsedá České naturopatické společnosti. V letech 2018 – 2020 předsedala Evropskému výboru Světové naturopatické federace (WNF). Věnuje se také prohlubování spolupráce evropských naturopatických společností a zvyšování povědomí o klinické naturopatii s důrazem na kvalitní vzdělávání a akreditaci terapeutů.

V druhém díle našeho rozhovoru si s Kateřinou povídáme o klinické naturopatii, bylinách a hormonálním zdraví.

Kateřino, jste jedna z předních naturopatek a nutričních terapeutek v České republice. Co Vás přivedlo k tomuto oboru a proč jste se rozhodla založit Školu Klinické naturopatie? 

Děkuji za kompliment, Aneto :) Dostala jsem se k tomuto oboru před více než 20 lety v Austrálii, kde jsem v té době žila. Přírodní medicína mne zajímala odjakživa a tam jsem se dozvěděla, že ji mohu studovat na vysoké škole, což pro mne dostalo úplně nový rozměr. V Austrálii je tento obor integrován do zdravotnického systému, naturopaté pracují bok po boku lékařům na zlepšení zdraví lidí. Celé studium mne nesmírně naplňovalo, uvědomila jsem si, že je to mé životní poslání. Od té doby nedělám nic jiného.

Založení školy v Čechách vyplynulo tak nějak organicky. Nejdříve jsem předávala své znalosti formou víkendových kurzů, jedna soukromá instituce si mne najala na výuku bylin. Začátky – řekněme – nebyly jednoduché – studenti si strašně stěžovali, že toho po nich chci moc :D – ale já jsem to jinak neuměla. Pro mně to bylo naprosté znalostní minimum, které jsem je tehdy chtěla naučit. Myslím, že to bylo kolem 80ti bylin. My naturopaté pracujeme se zhruba 250ti. Když nad tím tak zpětně přemýšlím, oni si asi šli do víkendové školy trošku odpočinout od rodiny a pak přišla nějaká Boesenberg, která po nich chtěla, aby si zapamatovali u každé byliny aktivní látky – ha! Ale zvykli jsme si na sebe. A na konci školního roku za mnou přišli, jestli je nenaučím víc a to byl vlastně začátek celé školy. Z ročního kurzu bylin postupně vzniklo 3,5 leté studium, které je už srovnatelné se zahraničním vzděláním. K bylinám jsem přidala i obdobně koncipované studium nutriční medicíny a následně vytvořila obor klinické naturopatie se vším, co do této profese patří. Udržujeme Benchmark WHO pro výkon profese naturopatie. Mám velkou radost.

 

Čím Vás okouzlila naturopatie a používání bylin?

Víte, mě prostě baví pomáhat lidem. To jsem já. Nebo tedy jedna část mého já. Ta druhá je ty informace předávat dál, aby se to, co je nám tak přirozené, dostalo mezi co nejvíce lidí. Baví mě učit.

Zároveň bych asi měla čtenářům vysvětlit, že naturopatie je profese, která se řídí specifickými principy a filozofiemi, jejíž původ nacházíme již u Hippokrata. Je to léčebný systém, který je používán již třetí tisíciletí. Bohužel před několika sty lety došlo k rozdělení medicíny, která do té doby byla čistě přírodní, na to, co dnes rozeznáváme jako „západní“ medicínu a „přírodní“ medicínu. V posledních 40ti letech však naturopatie prochází jakýmsi obrozením a stává se z ní velice silný obor.

Je to velice komplexní forma řešení zdravotních problémů, je čistě přírodního rázu a zahrnuje mnoho aspektů. Patří sem výživa a nutriční dietetika, bylinná medicína, specifické diagnostické metody jak východní tak i západní medicíny, a mnoho dalších modalit včetně aromaterapie, Bachovy květové terapie atd. A nejen to. Důležitou součástí je i detailní znalost anatomie, fyziologie a biochemie. Spousta předmětů je stejných jako u západní medicíny, což nám dovoluje efektivně komunikovat a spolupracovat s lékaři.

Takže i ty byliny, které zmiňujete jsou pouze jednou částí, kterou naturopat ve své práci používá. Nesmírně důležité je nahlížet i na všechny aspekty bytí, tedy ne jenom naši fyzickou schránku, ale i tu mentální a duševní.

 

Jaký je rozdíl mezi asijskými, americkými a evropskými bylinami? Je lepší kombinovat bylinky z jednoho místa (např. pouze evropské bylinky, nebo čínské nebo indické) nebo můžeme kombinovat bylinky z různých zemí?

Obecně panuje názor, že bychom měli užívat byliny z té oblasti odkud pocházíme. Na druhou stranu, pokud si člověk nechá udělat genetický profil, tak mu mohou vyjít opravdu zajímavé výsledky. Sice jeho rodina může pocházet několik generací nazpět z Prahy, Brna nebo Budějovic, ale podle výsledků vůbec nemusí být Středoevropanem.

Já osobně používám byliny ze všech oblastí, a spíše podle toho, co vnímám, že klient potřebuje. Snažím se ho nijak nediskriminovat tím, že by neměl nějaké byliny brát pouze proto, že žije v Evropě. Právě naopak, často ty asijské nebo jihoamerické jsou velmi potentní adaptogeny nebo imunitní stimulancia a ty v dnešní době používáme velmi často. To evropské byliny snad kromě rakytníku bohužel neumějí. 

 

Jak bychom měly byliny nejlépe konzumovat – formou čajů, tinktur či tabletek? 

U všeho záleží na vlastním obsahu byliny, potažmo extrahované aktivní látky. Dále pak na tom, zda je tableta vstřebatelná, na stavu našeho zažívacího traktu, na kvalitě samotné výroby. Roli hraje spoustu aspektů. Všechny tyto formy, které zmiňujete, mohou mít různou sílu účinku. Nutně neznamená, že čaj je slabší než tableta. Nejlepší je poradit se s někým, kdo tomu opravdu rozumí.

 

Jak přistupuje naturopatie k hormonálnímu zdraví? Co všechno naturopat zkoumá pro odhalení hormonální nerovnováhy ?

Naprosto všechny chody ve vašem těle jsou propojené. Takže i hormonální nerovnováha ovlivňuje ostatní aspekty zdraví. Do hormonálního zdraví patří (nejen, ale hlavně) tři základní oblasti – ovária, štítná žláza a nadledviny. Pokud je i jen jedna z těchto oblastí v nerovnováze, je to problém.

Je běžné, že žena přichází pro bolestivou menstruaci nebo neplodnost, ale po konzultaci a případně testech vyjde najevo, že má sub optimální funkci štítné žlázy, která je může být ještě navíc podmíněná adrenálním vyčerpáním. Vidíte? Tím pádem samotné byliny na regulaci ovárií nepomohou. Tento klinický obraz je velmi častý.

 

Jak mohou informace o hormonálním stavu získané z testů funkční medicíny pomoci zacílit na příčinu zdravotních potíží souvisejících s hormonálních nerovnováhou?

Testy tzv. funkční medicíny, které zmiňujete, nám dovolí velice detailní pohled na to, co se děje. V případě prezentované ovariální hormonální nerovnováhy nejčastěji používáme tzv. DUTCH test, potažmo i organické kyseliny. Jsou to nejcitlivější testy, které máme k dispozici a ukáží nám nejen opravdovou aktivitu a přesné hodnoty jednotlivých hormonů, ale i funkci enzymů, které je konvertují, zda je konvertují správně a spoustu dalších aspektů, které nám dovolí přesně nastavit plán revitalizace organismu.

 

Existují nějaké byliny, které jsou bezpečné pro harmonizaci hormonální nerovnováhy obecně , a nebo je potřeba vždy nejprve zjistit, jaký typ hormonální nerovnováhy žena má?

Já jsem zastáncem toho, že musíte přesně vědět, o co se jedná, a proto obecné doporučování naprosto nemá smysl. Jsou to vyhozené peníze, ztráta času a zvýšení frustrace klientky s pocitem, že nic nefunguje. A bohužel to snižuje dobrou pověst přírodní medicíny. Vezměme si jako příklad silnou menstruaci. Tak je výsledkem tzv. estrogenní dominance. Ovšem estrogenní dominance nutně neznamená, že máte vysoký estrogen. Estrogen dominuje progesteronu několika způsoby – můžete mít normální hodnoty estrogen vůči nedostatku progesteronu a nebo nadbytek estrogenu vůči normálním hodnotám progesteronu. Na obojí je třeba jiný přístup. A pak nesmíte zapomenout na štítnou žlázu a nadledviny. Je potřeba to složit jako skládačku.

 

Pro udržení hormonální rovnováhy, je potřeba k bylinám zároveň důležité doplňovat i určité minerály a vitamíny? Případně jaké?

Záleží, jestli klientka vykazuje deficienci, jaký má genetický profil, stav zažívacího traktu, zda dokáže efektivně methylovat atp. Potom ano. Ale jinak bych opět doplňování řešila až po konzultaci a prokázaných nedostatcích. Prakticky každý člověk, který ke mě přijde má doma plnou skříňku suplementů, které mu někdo doporučil. Často ani neví na co. Naším cílem je i edukovat, jedna z našich zásad je „naturopat - učitel. Naším cílem není to, aby k nám člověk docházel každý měsíc a my mu prodávali doplňky stravy. Cílem je naučit ho, jak se o sebe má starat. Následně pak přichází na kontrolu třeba jednou za rok, kdy vyladíme možnou nerovnováhu či deficienci, aby nevznikla nemoc.

 

Jaké základní věci mohou ženy změnit ve svém stravování a životním stylu, aby podpořily svou hormonální rovnováhu?

Co se stravy týče, naprostým základem je tzv. nutričně densní strava. To znamená strava, která vám dodá dostatek nutrientů – čerstvá zelenina, ovoce, koření, kvalitní bílkoviny a tuky jsou základem. Ideálně v biokvalitě, tedy bez pesticidů či toxických látek. Hormony a pesticidy nejdou dohromady a často se to v klinickém obraze ukáže. Pokud to není možné, je dobré zařadit pravidelnou detoxikaci, což pomůže organismu odlehčit. A prosím vás hlavně si nenechte namluvit, že se detoxikujeme automaticky a nic dalšího není potřeba. To je pravda jen do určité míry, ovšem ne zcela. Dobré je i filtrovat vodu. Následně by měli mít i čisté netoxické prostředí doma a v práci, a to platí nejen o tom fyzickém (3D) světě, ale i o mentálním a spirituálním. Postupně si vyřešit vnitřní stresy a toxické vztahy, urovnat si, co je opravdu důležité, kteří lidé jsou důležití.  Dále pak pohyb, ten je nesmírně důležitý pro hormonální zdraví. A nekouřit, to je zabiják.

 

Co byste na závěr vzkázala ženám, které trápí hormonální nerovnováha?

Že je to přesně, jak říkáte - nerovnováha a ne nemoc. Není to trvalý stav. Spousta věcí se dá vyřešit.  Naši terapeuti vás dokáží kvalifikovaně vést v otázkách stravy, nutrice, aplikace bylin a dalších modalitách, které zkvalitní vaše zdraví.

 

Produkty v tomto článku