Jak zjistit stav ženského hormonálního zdraví?

Jak zjistit stav ženského hormonálního zdraví?


Mgr. Karolína Kunftová je klinická naturopatka zaměřená na hormonální nerovnováhu, imunitní a trávicí problémy. Karolína je detektiv v oblasti zdraví, konkrétně tam kde vás trápí chronické problémy. Kombinací nutriční medicíny, bylinné a vnější terapie pomáhá vrátit tělo k jeho přirozené regeneraci a harmonii. S klienty hledá cestu změnu, motivuje je a připravuje individuální plán na míru.

V dnešním rozhovoru jsme si s Karolínou povídaly o vlivu stravy, spánku, chemických látek a psychické či emoční zátěže na ženský cyklus a jak zjistit stav svého hormonálního zdraví.

 

Co z vašich zkušeností vnímáte, že v dnešní době nejčastěji narušuje zdraví a menstruační cyklus Vašich klientek?

Na prvním místě bych rozhodně zmínila dlouhodobou stresovou zátěž a nedostatek odpočinku. Dnešní doba je zběsile rychlá a jde v ní převážně o výkon. V naší minulosti tolik dlouhodobého stresu nebylo a organismus není na něj adaptován, proto nyní výrazně ovlivňuje ženské zdraví. Neschopnost zpomalit spolu s nedostatkem sebelaskavosti dlouhodobě ženské tělo i hormonální systém vyčerpává a ve výsledku se spolupodílí na vzniku hormonálních dysbalancí jako je PMS, bolavá nebo nepravidelná menstruace, problémy s otěhotněním, spánkem nebo třeba oslabená imunita či autoimunitní onemocnění.

„Ve stresovém módu jde organismu „o život“, proč by ladilo pohlavní hormony a investovalo do reprodukce?“

Pokud je naše tělo ve stresu, zvláště pak v dlouhodobém, je tím negativně ovlivněno trávení či imunita a tělo zároveň potlačuje metabolismus steroidních (pohlavních) hormonů. Když jde organismu „o život“, proč by ladil pohlavní hormony a myslel na reprodukci? V takovém stavu ženské tělo investuje do mechanismu přežití například tím, že z cholesterolu tvoří primárně hormony stresu. Poté však na pohlavní hormony „nezbývá“ už potřebný stavební materiál a energie. A to je jen jeden z příkladů.

Na druhém místě bych zdůraznila nevhodně sestavenou stravu. To zahrnuje špatné načasování nebo nedostatečný příjem makro a mikro živin, jako jsou vitamíny, antioxidanty, stopové či minerální látky. Nejde vždy jen o kalorie, ale především o látky, které náš organismus potřebuje k harmonickému fungování. Drastické a nesprávně zvolené diety mohou tělo zatížit a dostat do deficitu.

Jako třetí bych zmínila obrovského množství chemických látek kolem nás. To zahrnuje přidané látky potravinářského průmyslu, xenoestrogeny (chemické látky hormonální povahy), syntetické látky v kosmetických či hygienických produktech, lécích, prášcích na praní, ale také pesticidy, mikroplasty, těžké kovy, cigaretový kouř, alkohol nebo znečištěné ovzduší.

Naše tělo budované miliony let nikdy nebylo zvyklé na takovou obří expozici cizorodých látek, které se mohou chovat podobně jako látky našemu tělu vlastní, a tím ho zmást. Existují i evidence o negativním vlivu elektromagnetického záření na naši hormonální soustavu. A tím jsme dnes doslova prošpikovaní.

Na závěr bych také zmínila vlastní emoce a traumata. Je důležité s nimi pracovat, umět si je uvědomit a dále kultivovat. I tyto psychické „stresy“ a minulá traumata mají velký vliv na ženské zdraví.

 

Jaký vliv má spánek na menstruační cyklus a celkové zdraví?

Spánek naše zdraví ovlivňuje zásadně. Zajišťuje nám každou noc hloubkovou regeneraci a denně nás detoxikuje (čistí mozek, játra, střeva i další orgány v těle).

V souvislosti s hormonálním zdravím je důležité, aby žena měla játra ve skvělé kondici. Funkce jater je klíčová pro odbourávání cizorodých látek, ale také látek našich vlastních. Například estrogenová dominance bývá často podmíněna zpomalenou detoxikační funkcí (biotransformací) jater. Játra nefungují dobře, pokud dostatečně nespíme a nekonzumujeme stravu bohatou na všechny potřebné látky k detoxikačním procesům.

Navíc spánek a rovnováha hormonů je potřebná k psychické i fyzické odolnosti a radosti ze života. Právě tyto souvislosti mě na celostní medicíně – naturopatii baví :-) S klientkami je zapotřebí důkladně vše probrat, promyslet změny a naturopatický plán vždy individuálně přizpůsobit. Takže naše práce je pokaždé trochu jiná a každá klientka jedinečná.

 

Co znamená mít kvalitní spánek? A jak ženy mohou zlepšit jeho kvalitu?

Klientkám vždy říkám, že každý je jiný s jinými potřebami. Jedno kritérium dostatečného a kvalitního spánku je, že se ráno probudíte bez budíku, máte chuť do života a cítíte se odpočatá. Prostě si řeknete: „Prima, je tu nový den!“ 

Hloubkově zregenerovaný organismus je zdravý, má dostatek síly a vitality. Špatnou kvalitu spánku poznáte, že např. kolem desáté, jedenácté hodiny dopolední a kolem druhé odpolední začnete být velmi unavené. To by se nemělo stávat.

„Pokud někdo chce opravdu preventivně pracovat na svém zdraví a duševní pohodě, je kvalitní spánek nezbytný.“

Já osobně doporučuji klientům spát minimálně 8 hodin v kuse (někdy i více) a co nejvíce před půlnocí. Občas mi někdo řekne „mně stačí 5 hodin“, ale s tím nesouhlasím. Náš organismus si vše pamatuje, a ženy jsou velmi citlivé. Otázkou není, zda to stačí, nebo nestačí. Bohužel jakmile přestane náš organismus nedostatek spánku bavit, deficit se začne projevovat nemocí. Někomu to vydrží rok, někomu dva a jinému i 10–15 let. Avšak dostatek spánku potřebujeme všichni, tak jsme přírodou stvořeni.

Pokud někdo chce opravdu preventivně pracovat na svém zdraví a duševní pohodě, kvalitní spánek je jednoduše nezbytný. Začít můžete u večerních rituálů – ztlumit světla, nepoužívat elektroniku, zpomalit a naladit se na klid. To pomůže zklidnit mysl a připravit tělo hormonálně na kvalitní spánek.

 

Na Vaší klinice Naturopathic Solutions si tedy ženy mohou udělat i zdravotní rozbory/testy. Jak to funguje a jaké testy ženám doporučujete pro zjištění stavu jejich zdraví?

Spolupracujeme s hubem zahraničních laboratoří, který poskytuje ty nejdetailnější rozbory toho, jak se naše tělo hormonálně chová. Výhodou je, že máme rozbory na různé potíže/otázky a vždy vše vybíráme na míru klientce. Dokážeme zrelizovat a interpretovat detailní testy komplexního střevního mikrobiomu a jeho funkce, test zátěže těžkých kovů, status minerálů a vitamínů v organismu a samozřejmě i hormonální rozbor.

Osobně nejraději v souvislosti s hormonálním zdravím používám test, který má zkratku DUTCH (s Holandskem to nemá nic společného :D), což znamená „Dried Urine Test for Comprehensive Hormones“. Testem zjistíte například, kolik a jakých hormonů máte v těle, jak se chovají jejich metabolické dráhy i jak organismus tyto hormony odbourává . Lze zjistit nejen to, kolik estrogenu je v organismu, ale i jak naše tělo s ním hospodaří, které jeho dráhy preferuje a proč. Dá se tedy poměrně přesně vystopovat, co a hlavně proč se v našem těle děje. Test se odebírá mezi 19. a 22. dnem menstruačního cyklu, proto doporučujeme ženám, aby si evidovaly průběh cyklu, abychom mohly výsledky konkrétně interpretovat.

 

Kolik stojí takové testy na Vaší klinice a jak přistupujete ke klientkám při interpretaci výsledků?

Cena DUTCH Complete testu je 14 500 Kč. Součástí ceny je expres DHL poštovné do Dánska a interpretační schůzka s praktikem naturopatie. Testy jsou poměrně složité, takže je vhodné vše klientce vysvětlit a pomoci nastavit efektivní a bezpečné změny.

„Cílem je, aby klientka rozuměla svému zdravotnímu stavu a věděla, jak a proč se o sebe starat.“

Na interpretační konzultaci vysvětlíme klientce základní hormonální funkce a probereme možné příčiny. Závěrem poskytneme individuální tipy a doporučení (například vhodné doplňky stravy, bylinné přípravky nebo úpravu stravy či životního stylu). Cílem je, aby klientka rozuměla svému zdravotnímu stavu a věděla, jak a proč se o sebe starat.

 

V dnešní době je na každém rohu spousta doplňků stravy, bylinek apod. Jak se mají ženy v tomto směru vyznat a zjistit, co je pro ně vhodné?

To je veliká pravda a bohužel v současné době je to taková „doplňková móda“. Toto téma je poměrně složité. Většina doplňků stravy je syntetického charakteru a cílem je spíše podpořit business než smysluplně lidské zdraví. Mnohé formy doplňků jsou v neoptimální konfiguraci nebo kombinaci, náš organismus je tak nerozpozná a nevyužije. Nevhodné doplňky někdy také obsadí receptory a blokují fungování našich vlastních látek.

Je proto důležité vědět, jakou formu doplňků žena může brát, v jakém dávkování, kdy je užívat (ráno, nebo večer před spaním) i jak je brát (na lačno, nebo po jídle). Dobré je taky znát, jaké vitamíny a minerály v našem těle synergicky spolupracují a jaké kombinaci jsou vhodné. Mnoho vitamínů a minerálů fungují lépe v konkrétním komplexu.

Často ani užívání doplňků není potřeba a je výhodnější se soustředit na kvalitní a komplexní stravu. Jindy je naopak zapotřebí užívat konkrétní formu doplňku v terapeutickém dávkování, které je bezpečné a přitom efektivní. Doporučuji se tedy předem poradit s odborníkem a určitě do sebe nesypat vše, co si myslíme, že nám pomůže nebo co propagují v médiích

 

Pokud budou mít ženy zájem se k Vám objednat, popište nám, prosím, jak probíhá první konzultace a jestli je něco, na co se žena musí připravit, než k Vám přijde? 

Já osobně klientům nejprve posílám poměrně detailní vstupní dotazník. Cílem je získat co nejvíce informací o komplexní anamnéze a také si uvědomit oblasti, o kterých ve větším detailu budeme hovořit na konzultaci. Při prvním setkání se pak doptávám na podrobnější informace, různé souvislosti, klíčové životní momenty i problémy. Společně zkoumáme, co jim předcházelo, a dáváme dohromady komplexní obraz života a zdraví klientky. Zajímá mě úplně vše – rodinná situace, jaké měla klientka úrazy/traumata v dětství, jaké má alergie, jestli byla kojená, nebo ne, jaké jídlo jí dělá/nedělá dobře, jak spí a co užívá za léky, zkrátka celkový životní styl.

„Chci, aby byla klientka soběstačná a mohla preventivně pečovat o zdraví ducha i těla.“

První setkání většinou trvá hodinu a půl až dvě hodiny. V prvních dvou hodinách získám dostatek informací pro to, abychom společně s klientkou nastavily cíl a první kroky naturopatického plánu. V průběhu dalších kontrolních konzultacích probíráme, jak se klientka cítí, co se změnilo a proč a postupujeme dále. Naturopat také učí jak, proč a kdy se o sebe starat, aby byla klientka soběstačná a mohla preventivně pečovat o zdraví ducha i těla.