Menstruační cyklus: Jaké jsou jeho fáze a co se v každé fázi v těle odehrává?

Menstruační cyklus: Jaké jsou jeho fáze a co se v každé fázi v těle odehrává?


Když se řekne menstruační cyklus, mnoho žen si představí pouze pravidelné měsíční krvácení nebo ovulaci a plodné dny. Menstruační cyklus však znamená mnohem víc a nemusí být pouze „nutným zlem“ v životě ženy, který slouží pouze pro reprodukční funkce. 

Každá z fází menstruačního cyklu totiž působí na ženu na denním pořádku. Měnící se hladiny hormonů estrogenu a progesteronu mají vliv na energii, sportovní výkon, chuť k jídlu, rychlost metabolismu i imunitní funkce. Díky tomu se téměř každý týden můžete cítit jako úplně jiná bytost! 

Pojďme se podívat, jaké čtyři fáze menstruačního cyklus známe a jakým způsobem se s nimi ženské tělo mění.

Folikulární fáze

Folikulární fáze následuje po menstruaci. Hypofýza uvolňuje tzv. FSH hormon, který stimuluje folikuly ve vaječnících k dozrávání. Začíná stoupat estrogen a jeho vlivem roste děložní výstelka.

Co se v těle děje? 

Po skončení menstruace přichází folikulární období, kvůli své charakteristice také často nazývané jako dynamická fáze. V této době se ženské tělo svými vlastnostmi a přednostmi nejvíce podobá tomu mužskému. Pokud jste si během své menstruační fáze dopřály dostatek odpočinku a času pro sebe, díky stoupající hladině estrogenu můžete pociťovat nával nové energie, sebevědomí, motivace a možná i chuti trochu riskovat. 

V tomto období se tak nejvíce vyplatí začínat nové projekty a začít odškrtávat svůj TO-DO list, protože vám to půjde skoro samo. V důsledku hladin hormonů je mozek přepnutý na logické myšlení a řešení problémů nebo složitých úkolů.

Přestože tato fáze s sebou nese spoustu výhod a je mezi ženami velmi oblíbená, má také své stinné stránky. S převažující logikou a systematičností pravděpodobně budete postrádat trpělivost schopnost naslouchat nebo celkově pracovat v kolektivu. Na pár dní až týdnů proto zvolte raději sólovou cestu. 

PŘED OVULAČNÍ FÁZE

Ovulační fáze

Ovulace je moment přibližně v polovině menstruačního cyklu, kdy se zralé vajíčko uvolní z folikulu ve vaječníku, putuje do dělohy a čeká zde na oplodnění po dobu 24 hodin.

Co se v těle děje? 

Zejména z hlediska evolučního vývoje během ovulační fáze nejvíce sílí sexuální touha ženy. A jak hladina hormonů vrcholí, logické myšlení postupně střídá schopnost empatie a komunikace s ostatními. Díky těmto vlastnostem ženy dokážou nejlépe budovat nové vztahy a pracovat v týmu. K tomu se navíc přidává i sebevědomí a lepší pocit ze svého zevnějšku. A věřte mi, není to jen pocit. I pro své okolí jste mnohem krásnější a přitažlivější. Pokud vás čekají schůzky, pohovory nebo pracovní prezentace, přesuňte je na toto období. Bude z vás vyzařovat sebejistota a přesvědčivost a nikdo o vás ani na chvíli nezapochybuje. 

Empatie vrcholí a s ní možná i péče o druhé. Dejte si však pozor, abyste se nezapomínaly starat i o sebe. V této fázi už vám každá činnost nemusí jít tak snadno od ruky jako v předchozích týdnech, takže na sebe netlačte a buďte trpělivé. 

 

Ovuláční fáze

Luteální fáze

Jakmile folikul uvolní své vajíčko, změní se na tzv. žluté tělísko. To uvolňuje hormony, především progesteron, který bude dominovat v druhé části menstruačního cyklu. Spolu s estrogenem připravuje děložní výstelku na případné oplodnění. 

Co se v těle děje? 

Luteální fáze patří mezi ty méně oblíbené části menstruačního cyklu. Zpravidla je spojována s výkyvy nálad, propady energie a zvýšenou chutí na sladké. Zejména pokud nežijete v souladu se svojí cykličností a nedopřáváte si odpočinek ve chvílích, kdy si tělo řekne, může pro vás být toto období výzvou.

Přesto všechno si však jistě najdete na premenstruační fázi něco pozitivního. Hladiny hormonů působí na mozek, aby se dokázal lépe soustředit na detaily a dotahovat projekty. Ne nadarmo se tato fáze také často nazývá kreativní, jelikož se vám nejlépe podaří projevit svoji fantazii a kreativního ducha, ale budete mít chuť doma organizovat, třídit a uklízet. Ke konci této fáze, jak klesají hormony, se energie snižuje, a s ní také přichází větší tendence soustředit se na sebe než na socializaci.

Změny přijdou i v rámci pohybu a sportu. Pokud upřednostňujete náročnější fyzickou aktivitu, jako je silový trénink, HIIT nebo běh, během luteální fáze může motivace a síly ubývat. Proto v druhé části cyklu zkuste běh a cvičení vyměnit za procházky, jógu nebo protažení a nedávejte takovou váhu výsledkům, jako pocitům, které daný pohyb doprovází. 

Potýkáte se s PMS? 

Premenstruační syndrom (tzv. PMS) je soubor fyzických i psychických projevů objevující se před nástupem menstruace. Mezi jeho známé typické projevy řadíme výkyvy nálad, nezvladatelné chutě, únavu, otoky nebo nadýmání. 

K takovému stavu dochází zejména v důsledku náhlých změn hladin hormonů. Progesteron má sám o sobě na ženské tělo zklidňující účinek. Jestliže dlouhodobě pociťujete PMS, může to být známka toho, že vaše tělo netvoří dostatek progesteronu, který by projevy zmírnil a udržoval vás v komfortním stavu.

PŘED MMENSTRUAČNÍ FÁZE

 

Menstruační fáze

Pokud nedošlo k oplodnění, hladiny hormonů estrogenu a progesteronu klesají, a přichází menstruace, během níž se vylučuje děložní sliznice

Co se v těle děje? 

Během menstruační fáze klesá fyzická energie a naopak přichází zvýšená potřeba spánku a odpočinku. V této fázi se určitě nenuťte do něčeho, na co se aktuálně necítíte. Pokud nedáte tělu dostatek klidu, které potřebuje, v dalším cyklu vám pak bude energie chybět. Neplánujte si tedy příliš náročné aktivity a nenuťte se do kontaktu s lidmi, raději se uzavřete do sebe a pracujte se svými myšlenkami.

Přestože se menstruační fáze může zdát náročná a těžko uchopitelná v reálném životě, najdeme i výhody, které můžete v praxi využít. Žena má v tomto období skvělý nadhled a silnou intuici, dokáže zhodnotit svůj aktuální přístup a všechno, co se dělo v minulém cyklu. Tak pozná, co jí slouží a co už naopak nepotřebuje. Pokud vás tedy čeká nějaké velké rozhodnutí v životě a nevíte, jakým směrem se máte vydat, vyčkejte na menstruační období.

 

MENSTRUAČNÍ FÁZE

Co když beru hormonální antikoncepci? 

S nasazením hormonální antikoncepce na sobě možná nebudete podobné projevy v průběhu cyklu pozorovat. Syntetické hormony pocházející z antikoncepce nebo léků totiž ty ženské reprodukční hormony stimulují, což může způsobit, že se po celý svůj menstruační cyklus cítíte stejně. Jakmile pak antikoncepci opět vysadíte, postupem času se vaše hormony opět nastartují a stanete se také cyklickou ženou. 


Praktikujete principy cyklické ženy ve svém životě? Nebo je pro vás menstruační cyklus z tohoto pohledu novinka a teprve teď se vám otevřely dveře do nového světa? Každá fáze má své pro a proti. Pokud začnete praktikovat principy cyklické ženy, poznáte samu sebe i důvody, proč někdy v určitých činnostech vynikáte a jindy se vám nedaří téměř nic.

Nevíte, jak žít v souladu se svým cyklem? Nebo vás trápí nepravidelný či jinak nezdravý cyklus, menstruační bolesti, PMS a rády byste svoje zdraví optimalizovaly po hormonální stránce? 

Obraťte se na naše Femvie odborníky, kteří vám sestaví individuální plán na základě anamnézy, laboratorních výsledků, monitoringu symptomů, analýzy cyklu a 90 min. úvodní konzultace. Naši odborníci vám udělají kompletní vyhodnocení vašeho zdravotního stavu a budou vás průběžně podporovat, tak abyste docílila výsledků.

Informace o tom jak konzultace fungují najdete zde.

Pokud máte jakoukoliv otázku k ženskému zdraví, neváhejte se obrátit na naše odborníky ve Femvie poradně. Ty vám rádi na vše zdarma odpoví.*

*Poradna neslouží jako náhrada gynekologické podpory a pomoci. Pokud vás trápí jakékoliv zdravotní problémy doporučujeme se co nejdříve obrátit na svého lékaře.  


Použité zdroje: 

GRAY, Miranda: Cyklická žena aneb Jak využívat svůj lunární cyklus k dosažení úspěchu a naplnění

https://www.floliving.com/infradian-rhythm/

https://www.mindbodygreen.com/0-16167/get-to-know-the-4-phases-of-your-menstrual-cycle.html

https://www.jennis.com/blog/cyclemapping/how-does-your-mood-change-across-your-menstrual-cycle/

https://www.larabriden.com/progesterone-mood-treat-pmdd/



Produkty v tomto článku