Jaký vliv má mindfulness neboli všímavost na naše duševní zdraví?

Jaký vliv má mindfulness neboli všímavost na naše duševní zdraví?


Michael Dvořák

Mgr. Michal Dvořák je kvalifikovaný učitel mindfulness neboli všímavosti. Před čtyřmi lety odjel na UMASS Medical School (USA), kde vznikl 8týdenní mindfulness-based stress reduction (MBSR) program, a během dvou let ho celý vystudoval. Učí to, co sám žije: pravidelně cvičí mindfulness a využívá ji v příjemných i náročných situacích, které mu život přihrává. Mindfulness mu dodává klid, pomáhá zvládat stres a uklidnit hlavu. Kromě mindfulness se zabývá i mindful eating - jak měnit nezdravé zažívací návyky a budovat všímavost k tomu proč, jak a co jíme.

V dnešním rozhovoru si s Michalem povídáme o tom, kde a jak začít meditovat, jak pozorovat první účinky meditace, ale také o digitálním detoxu a vlivu digitálních technologií na úroveň spánku a duševního zdraví. 

Michale, kdy se Vám poprvé pojem mindfulness připletl do cesty a co Vás na něm zaujalo?

Úplně na začátku mi o mindfulness řekla moje mamka, zaujalo mě to a přečetl jsem si o tom několik knížek a přišlo mi to hodně zajímavé. Absolvoval jsem 8týdenní MBSR (mindfulness-based stress reduction) kurz, který je, podle mě, nejlepším způsobem, jak se mindfulness naučit a dostat do svého života. Překvapilo mě, že už po několika týdnech jsem viděl velké změny – byl jsem klidnější, méně jsem se stresoval, více jsem se rozhodoval podle svých opravdových potřeb.

Jak byste meditaci popsal úplnému začátečníkovi?

Na kurzech mindfulness provádíme tzv. meditace všímavosti. Jednoduše řečeno se na tato cvičení můžeme dívat jako na typ mentálního tréninku, během kterého rozvíjíme svoji všímavost k tomu, co zažíváme. Díky této všímavosti pak dokážeme lépe zvládat obtížné situace, být více pozorní a také si více užít to, co se v našem životě děje.

V praxi to pak může vypadat tak, že například pozoruji svůj dech okamžik za okamžikem a vracím se k němu kdykoliv mě od něj něco odvede pryč (myšlenky či zvuk). Tato praxe rozvíjí nejen všímavost, ale také nehodnocení, laskavost či zvídavost.

Když se rozhodnu začít s meditací, s čím mám začít?

Osobně doporučuji začínat audionahrávkou, která vás meditací dokáže dobře provést. Můžete začít třeba s 10 minutami denně. Pokud by měl někdo zájem, na svých stránkách nabízím 3 dny s mindfulness zdarma, které mohou být právě takový dobrým začátkem. Zájemci dostávají emailem audionahrávku a informace, které jim základy meditace a mindfulness představí. Do tohoto programu se lze (zdarma) přihlásit zde.

Kdy na sobě můžeme pozorovat první účinky meditace?

Bezprostřední účinky můžete cítit po každé meditaci. Někdy to může být pocit zklidnění nebo uvolnění, zbavení se obtížné myšlenky, nebo například lepší pozornost. Pokud se bavíme o větší rezistenci vůči stresu, změny lze pozorovat již po jednom měsíci.

Doporučil byste ženám, které mají bolesti v průběhu menstruačního cyklu, zařadit meditaci na zmírnění bolesti?

Mindfulness pomáhá i při zvládání bolesti, tedy ačkoliv se pro toto téma necítím být dostatečně povolaný, jsem názoru, že zde mindfulness může pomoci. 

S meditací úzce souvisí i správné dýchaní, provozujete Vy osobně dechová cvičení, která byste doporučil lidem zařadit do svého dne?

Přímo meditace všímavosti nechává být dech takový, jaký zrovna je. Tedy, s dechem se zde přímo nepracuje, spíše se využívá jako objekt, kterého si všímáme. Osobně občas využívám dechová cvičení dle Wim Hofa a mohu je jen doporučit.

V porovnání se zahraničím je mindfulness v Čechách stále novinkou. Která země by pro nás měla být v tomto směru inspirací a co je podle vás důvodem jejich úspěchu v této oblasti?

Myslím, že to obecně souvisí s vnímáním duševní péče jako běžné a důležité součásti našeho života. Tedy, že je běžné chodit na terapii, anebo se jinak starat o své duševní zdraví, a to nejen ve chvíli, kdy nám není dobře.  Myslím si, že to je do velké míry dané tím, že v západních zemích péče o duševní zdraví prostě existuje déle. Lidé tak měli více času si na ni zvyknout a zařadit ji do svého života. Inspirací nám může být například Nizozemsko a Velká Británie, kde lze hradit absolvování 8týdenních kurzů mindfulness pojišťovnou. V USA, ale i v dalších zemích je také běžné navštěvovat kurzy mindfulness, mimo jiné, na univerzitách. Na druhou stranu si nestěžuji. Zájem o kurzy mindfulness v Čechách mezi veřejností i firmami je stále větší a větší.

Je to již více jak rok po vypuknutí pandemie. Vnímáte nějakou výraznou změnu v dnešní české populaci a jejich uvědomění si důležitosti péče o své tělo, duši a mysl?

To je těžké hodnotit, protože se přirozeně potkávám více s lidmi, kteří to takto vnímají.

Kde jsem viděl větší změnu byly firmy, které si díky pandemii uvědomily, že potřebují své zaměstnance více podpořit tak, aby toto těžké období dokázali lépe zvládnout. Lidé na home officech velmi často pracovali více než v práci. Bylo pro ně těžší si nastavit hranice, kdy mají odpočívat. Zaměřovali jsme se tak proto nejen čistě na mindfulness, ale také jsme si více ukazovali, jak využívat mindfulness během dne, jak lépe odolávat různým vyrušením, jak uzavřít pracovní část dne, a jak také lépe zvládat stres.

V rámci svých aktivit se věnujete také tématu digitálního detoxu. Mohl byste trochu více rozvést, co je vlastně digitální detox, pro koho je určený a jak nám může tato metoda pomoci?

Zdá se mi, že si stále více lidí uvědomuje, že naše pozornost je ten nejdůležitější zdroj, který máme. Díky pozornosti se dokážeme soustředit na to, co chceme, zapamatovat si věci, ale také si uvědomovat, co se v našem životě děje. Jak řekl Mr. Yoda: „Realita je to, na co zaměříte svoji pozornost.“

Na digitální detox se nekoukám jen jako na trávení kratšího času s moderními technologiemi, ale hlavně jako na způsob, jak posílit svoji pozornost a zároveň být odolnější vůči různým vyrušením.

Jaký je Váš názor na vliv digitálních technologií na úroveň spánku? Měl byste pro nás několik tipů, jak se na spánek připravit z pohledů používání digitálních technologií?

Mobilní telefon, tablet a počítač zhoršují kvalitu našeho spánku až o 50%. To je dané jednak tím, že vyzařují modré světlo, které snižuje hladinu melatoninu. Nejde však jen o to. Tím, že máme tyto přístroje stále po ruce, zaměstnáváme svoji hlavu až těsně do momentu, kdy jdeme spát (někdy s nimi přímo usínáme). Díky tomu se více vyčerpáváme a neumožňujeme si, abychom se zklidnili, uvolnili před spánkem, což narušuje náš spánek. Budíme se pak unavení, hůř se soustředíme, jsme méně odolní vůči stresu.

Tedy, stojí za to:

  • 1 – 2 hodiny před spánkem nebýt v kontaktu s LED světlem (mobilní telefon, počítač, tablet…).
  • Snížit různé stimulanty: alkohol, káva, silný čaj (neměly by být min. 3 hodiny přes spánkem)
  • Před spánkem se zklidnit, například, tím, že si budeme číst knížku. Může nám zde pomoci i cvičení mindfulness.

Pravidelně podnikáte pobyty ve tmě. Můžete nám popsat, jak takový pobyt probíhá, komu byste tento typ pobytu doporučil a jak často je zařazujete do života Vy osobně?

Pro mě osobně je důležité si jednou za půl roku dopřát čas, kdy jsem jen sám se sebou, bez moderní technologie. Jak to probíhá: základ je velmi jasný, týden ve tmě v jedné místnosti, kam vám jednou za den nosí jídlo. Za chvíli si osaháte takové základní fungování ve tmě (jídlo, hygiena, pohyb v místnosti) a pak už zbývá „jen“ být sám se sebou. To, co je na pobytu ve tmě skvělé je, že nemáte kam před sebou utéct. Tma vás de facto drží u vás samotných, u vašich myšlenek, vaší touhy, myšlenkových vzorců… Pro někoho tato představa může znít strašidelně, ale mě pomáhá jít více do hloubky, podpořit svůj vnitřní klid, laskavost, důvěru… kvality, o které se pak mohu opřít, když se ze tmy vrátím zpět do běžného života. Tmu bych doporučil každému, kdo vnímá, že potřebuje být sám se sebou a třeba se i více zaměřit na něco, s čím se ve svém životě právě potkává a je to pro něj nějak obtížné.  

Pořádáte v rámci svého projektu "bemindful" celou řadu mindfulness kurzů a treatmentů. Které kurzy byste doporučil ženám a proč zrovna právě tyto kurzy?

Kurzy, které dělám jsou určené jak pro ženy, tak i pro muže. Nedávno se mě v jednom rozhovoru ptali, jestli ženy přivádí na moje kurzy jiná motivace než muže. Procházel jsem si pokurzovní dotazníky a zjistil, že tato motivace je stejná: lepší zvládání stresu, větší všímavost ke svému tělu, schopnost zvládat obtížné emoce a myšlenky, získat větší důvěru, rozvinout všímavost či prohloubit svoji meditační praxi.

Osobně bych rád doporučil několik kurzů. 8týdenní kurz mindfulness - kurz je složený z osmi 2,5 hodiny dlouhých setkání jednou týdně a pravidelné praxe mezi setkáními. Dále to je Měsíční video kurz mindfulness. Oba kurzy nabízejí způsob, jak rozvinout mindfulness a zároveň mít vedení a podporu.

Pokud vás zaujal digitální detox, rád bych zde doporučil měsíční video kurz Digitální svoboda.

Děkujeme Michalovi za skvělý rozhovor a těšíme se tuto neděli 16.5 ve 20 hod na společnou live meditaci na našem Instagram profilu @femvieorganic

Navštivte Femvie e-shop:

Bylinný čaj Dobrá nálada

Dobrá nálada Bylinný Čaj

 BIO bambucké máslo a aktivní látky z konopí
Cramp Days

Produkty v tomto článku