Základní informace o gynekologickém vyšetření, intimní hygieně a hormonální nerovnováze s MUDr. Veronikou Frisovou, Ph.D.

Základní informace o gynekologickém vyšetření, intimní hygieně a hormonální nerovnováze s MUDr. Veronikou Frisovou, Ph.D.


MUDr. Veronika Frisová

Ve spolupráci s neziskovou organizací Loono jsme se zeptaly gynekoložky MUDr. Veroniky Frisové o základech gynekologické prohlídky; co je potřeba si připravit, jak prohlídka probíhá, co je důležité dodržovat z hlediska intimní hygieny a jak gynekolog zjistí zda-li máme hormonální nerovnováhou.

MUDr. Veronika Frisová, Ph.D. je lékařkou oboru gynekologie a porodnictví, která se kromě běžné gynekologické ambulantní péče specializuje především na péči o ženy v reprodukčním věku. V České republice je jedním z nejvíce uznávaných specialistů na prenatální diagnostiku vad plodu v těhotenství, jako jediná v České republice je držitelem „ Diploma in fetal medicine“, který celosvětově sdružuje okolo 250 odborníků vyškolených ve špičkové péči týkající se diagnostiky vad plodu a možností jejich řešení. Kromě péče o těhotné ženy se MUDr.  Veronika Frisová, Ph.D. v poslední době zaměřila také na péči o ženy, které mají problém s početím miminka. Provádí konzultace a testy, které umožňují odhalit příčinu neplodnosti, a tak pomoci ženě k vytouženému výsledku. Díky znalostem ultrazvukové diagnostiky a zkušenostem s ÚMPD Podolí a mnohaletým zkušenostem ze své praxe poskytuje tato lékařka i běžnou gynekologickou péči na vysoké úrovni.

Paní doktorka kromě své klinické práce pravidelně školí lékaře v rámci českých i zahraničních kurzů, kam je zvána jako jeden hlavní přednášejících. Navíc vyučuje a zkouší mediky na Lékařské fakultě Palackého university v Olomouci. Podílí na také řadě zahraničních a domácích publikací.

Na jaké gynekologické prevenční prohlídky by měly ženy pravidelně chodit? 

Pokud jsou zdravé, nemají žádné problémy, jednou ročně by měly mít provedené preventivní vyšetření, které se skládá z kolposkopie (oční hodnocení čípku dělohy v kolposkopu), cytologie (nátěr několika buněk na sklíčko) a pohmatem dělohy a vaječníku. Tato vyšetření se provádí na gynekologickém křesle přes pochvu. Určitě je vhodné zároveň provést přes pochvu ultrazvukové vyšetření dělohy, vaječníku a oblasti pánve, které je přesnější než vyšetření pohmatem a de facto jej nahradí. Ve 35 letech a 45 letech se navíc k těmto ročním kontrolám nově doporučuje vyšetření HPV infekce děložního čípku.

Co doporučujete ženám z hlediska intimní hygieny?

Neměly by nosit umělé spodní prádlo s lycrou, ideálně by měly nosit kalhotky spíše z čisté bavlny. Na hygienu zevních rodidel by pak měly užívat přípravky pro intimní hygienu s optimálním pH. Někdy je třeba vyzkoušet více přípravků, než najdou ten pravý. Na první pomoc při sklonech k “zapaření se” a svědění je také dobré mít doma výplachy pochvy, které dovedou často při včasném nasazení předejít větším potížím typu zánětu. Při opakovaných zánětech pochvy je vhodné preventivně užívat vaginální tablety s lactobacilem.

Co způsobuje bolestivou menstruaci?

Bolestivá menstruace může být způsobena ženskými onemocněními jako jsou endometrióza, záněty v oblasti pánve (zánět dělohy, vejcovodů a vaječníků),  děložních myomů, srůstů po operacích či zánětech nebo nádory. Často ale taková příčina i chybí a bolesti souvisí pouze s hormonálními změnami v průběhu menstruačního cyklu, nejčastěji nepoměrem mezi estrogeny a progesteronem, zvýšenou kontraktilitou (stahy) děložního svalstva v době menstruace a tím jeho nedokrvování nebo i nízkým prahem bolesti u ženy.

Jaké jsou příznaky hormonální nerovnováhy?

Záleží, o jakou hormonální nerovnováhu se jedná. Při nerovnováze pohlavních hormonů (estrogen, progesteron, testosteron) k nim patří, nepravidelná menstruace, přibírání na váze, akné, zvýšené ochlupení, suchá kůže, návaly horkosti a pocení, zvýšená podrážděnost, poruchy spánku.

Při poruchách štítné žlázy pak změny hmotnosti, zimomřivost nebo naopak pocit horka, kolísání chutí k jídlu, únava či nadměrná aktivita, poruchy spánku, rychlý či pomalý tep, otoky, suchá kůže, padání vlasů.

Které hormony jsou u žen nejčastěji v nerovnováze?

Záleží na období života ženy, obecně bývají v nerovnováze estrogeny, progesteron a případně testosteron (typicky akné). Typicky dochází u většiny žen ke změnám v období menopauzy a krátce (nejvíce 10 let) před ní  - klesají koncetrace estrogenů a i progesteronu a začínají typické příznaky jako návaly horkosti, pocení, zimomřivost, změny nálady, suchá kůže, přibírání na váze. Časté jsou jak u žen tak u mužů i poruchy štítné žlázy.

Jak se mohou ženy připravit na prohlídku u gynekologa v případě, že mají podezření na hormonální nerovnováhu? 

Popíšou mu své potíže a pravidelnost či nepravidelnost menstruačního cyklu (ideálně přehled za alespoň tři měsíce).

Jak gynekolog zjistí hormonální nerovnováhu? 

Podle klinických obtíží, průběhu menstruačního cyklu a může provést krevní test - hormonální profil, ideálně s odběrem krve 3.-5.den cyklu.

Navštivte Femvie e-shop:
 
Tampony a vložky zcela bez plastů a chemikálií
Nakombinujte si počet a velikost podle potřeb
Femvie BIO tampony a vložky
Směs minerálů hořčíku, zinku a vitamínu B6 od Ecce Vita ve vysoce vstřebatelných formách pro podporu zdravého nervového systému, energetického metabolismu, metabolismu makroživin a imunity.
hořčík-zinek-b6

Produkty v tomto článku