Proč bychom se měly zajímat o náš cyklus?

Proč bychom se měly zajímat o náš cyklus?


Bagniari

Katy je jedna z mála žen na Instagramu, která prostřednictvím svého profilu aktivně motivuje a vzdělává ženy o ženském zdraví a těle. Sleduje jí přes 20 tisíc žen v Čechách a na Slovensku.

Mimo jiné učí ženy obnovit jejich cyklus pomocí programu " Přeprogramuj svůj cyklus”, který už pomohl více jak 180 ženám. Vytvořila také další dva programy, které mohou ženám pomoci vrátit menstruaci či upravit cyklus po vysazení hormonální antikoncepce. Její online program je tak prvním na Slovensku a v Česku zaměřený na vzdělávání žen v oblasti zdravého a pravidelného menstruačního cyklu.

Katy si také můžete poslechnout na jejím úspěšném podcastu “Bagniari radio”, který má už více jak 75 epizod. Najdete zde mnoho informací o ženské fyziologii a cyklu, a zároveň i mnoho zajímavých rozhovorů s experty a osobnostmi v oboru.

Dnes si s Katy alias Bagniari popovídáme o tom, jak se z antropoložky stala koučka žen v oblasti ženského zdraví, co způsobuje PMS a hormonální nerovnováhu, a jak její online program může ženám pomoci.

Katy, děkujeme, že jsi přijala pozvání k našemu rozhovoru. Jsme šťastné, že u nás existují ženy jako jsi ty, které pomáhají vzdělávat a motivovat ženy, aby se více zajímaly o svůj cyklus a zdraví. Jaký je tvůj příběh? Jak jsi se dostala ke koučinku v oblasti ženského zdraví a menstruace?

Ja ďakujem za pozvanie do rozhovoru. Moja cesta k ženskému zdraviu začala už pred pár rokmi. Popravde u mňa samotnej. Ale to vidím až dnes, že tým ako som chcela urobiť zo seba najlepšiu verziu seba ako ženy, tak som sa vlastne dostala až do dnešnej pozície, kedy edukujem a pomáham ženám mať zdravý cyklus a poznať svoje ženské telo. Začínala som ako koučka výživy, už vtedy som začínala inak než moje kolegyne. Ja som netvorila jedálničky ale začala som hneď s koučingami, rozhovormi s ľuďmi a učila som ich pochopiť svoj aktuálny stav a pracovať so sebou. Nelajnovala som im ich život. Pred rokom som sa chystala na PhD, kde som sa chcela zamerať na chýbajúci cyklus u športovkýň, ale nakoniec vďaka sociálnym siatiam som si uvedomila, že chýbajúci cyklus či problematický cyklus nie je len problém športovkýň ale aj nešportovkýň. Prebudil sa vo mne antropológ a povedala som si, že chcem pomáhať ženám, ktoré o pomoc stoja a sú “tam vonku” mimo môj výskum. A tak som v roku 2019 oficiálne odštartovala túto moju misiu programom Preprogramuj svoj cyklus, kde to tak všetko oficiálne nabralo obrátky.

Spousta žen (včetně nás) zažívá/zažilo problémy se svým cyklem, ať už se jedná o PMS, bolesti, nepravidelný cyklus, hormonální nerovnováhu nebo plodnost. Co je podle tvého názoru hlavní příčinou premenstruačního syndromu (PMS)?

Zdrojom problémov pred menštruáciou ja osobne vnímam v nepochopení ženskej fyziológie z rad odborníkov, od ktorých si necháme radiť, čo je logické. Lenže problém nastáva, že rady, ktoré sa dávajú ženám sú efektívne často na mužské pohlavie, nie to naše. Ženám sa radi aby znížili príjem aby schudli, obmedzili sacharidy aby schudli, viac cvičili aby schudli, ale dopadne to stratou menštruácie alebo napríklad PMS. Kedy za PMS stojí znížená hladina serotoninu, zinku či magnézia v našom tele. A prečo asi? Pretože nám radia presný opak. Viac cvičiť a menej jesť, čo je presný opak toho čo žena skutočne potrebuje.

Hodně žen je naučeno vnímat menstruační bolest jako „normální“ součást menstruace a něco, co musí přetrpět. Na tvých sociálních sítích o tomto také otevřeně mluvíš a říkáš, že bolest je “symptom”. Co tedy podle tebe způsobuje menstruační bolest?

Menštruačná bolesť do istej miery patrí do nášho cyklu, ale jej prejav či intenzita je už druhá vec, na ktorú treba dávať pozor. Určite je dôležité vypichnúť, že vnímanie bolesti je subjektívne do istej miery a my ženy obzvlášť sa odmalička učíme “znášať bolesť”. Na druhej strane za bolesťou počas menštruácie stoja hormóny prostaglandiny, ktoré zabezpečujú aby sa maternica (děloha) sťahovala a zbavovala tak sliznice. Problém je, že ak ich je v tele viac než je potrebné, spôsobujú bolesť. Za ich zvýšením stojí častokrát zápal.

Jaké jsou tvoje tipy na odstranění bolesti před a během menstruace?  

Určite strava celkové hrá rolu v prejave menštruácie. Ale ako dobrý tip odporúčam horčík. V prvý deň cyklu ak cítim miernejšiu bolesť, tak dodávam nie len dostatok tekutín ale aj horčíka.

Jakou roli hraje pohyb a strava pro zdravý cyklus?

Veľkú. Obidve sú však nástroj nie nič, čo by sme mali preháňať. Ak sa začne žena dívať na pohyb a stravu ako nástroj, nič nepreženie a dodá telu dostatok.

Dalším častým tématem žen je hormonální nerovnováha. Hormony hrají v ženském těle zcela nenahraditelnou úlohu a jejich vzájemná rovnováha a spolupráce jsou klíčové pro to, abychom byly zdravé a cítily se dobře. Čím dál častěji se setkáváme s ženami, které sledují změny na svém těle, ale netuší, že by se mohlo jednat o hormonální nerovnováhu. Z tvé zkušenosti, jak mohou ženy nejlépe poznat, že mají hormonální nerovnováhu?

Tak úplný ideál je vidieť svoj hormonálny profil samozrejme, ale vypozorujete to aj tak, že sa vám začne meniť cyklus. Vynechá, predĺži sa, vyskytnú sa nové prejavy PMS či akékoľvek zmeny s cyklom. Ďalšie prejavy potom vidíte na svoje energii, nálade či “drive-u” do života.

Co může způsobit hormonální nerovnováhu v našem těle? Mají na to vliv určité produkty, potraviny nebo náš životní styl?

U žien? Hlavne stres. Ale to si žiadna nepriznáme, že je toho na nás skutočne moc. Stres myslím v prvom rade v práci, vo vzťahu, povinností. Samozrejme forma stresu je aj nedostatok jedla, nedostatok kvalitného jedla čiže mikroživin, či málo spánku.

Zaujal nás tvůj 12-ti týdenní program na nápravu problematického cyklu. Jak bys definovala problematický cyklus?

Problematický cyklus mate dovtedy podľa mňa ak s ním si nedokážete užiť dovolenku a chcete si ho posunúť aj napriek dôsledkom aby ste nemali “starosti” s cyklom.

Co nejčastěji ženy v souvislosti s menstruací s tebou řeší?

Kedysi by som asi vymenovala konkrétny problém, ako napríklad strata MS alebo nedostatočný rast endometria, ale dnes keď sa na to pozriem, tak žena vlastne rieši samú seba. Nechápu sa, absolútne. Akonáhle začnú chápať čo sa deje a ako telo funguje, i bolesť dáva zmysel a je ľahšie znesiteľná, či návrat MS nie je takým tlakom na seba.

Proč by se ženy měly vzdělávat o svém cyklu?

Aby boli samy sebou, mali šťastné a funkčné partnerské vzťahy a aby žili svoj potenciál naplno.

Co mohou ženy od tvého programu očekávat? V čem by jim mohl pomoci?

Od program Preprogramuj svoj cyklus sa dá očakávať niekoľko vecí. Každá si nájde čo potrebuje, niektoré nájdu až na druhé prejdenie program to, čo hľadali. Môj program je cesta. Cesta ženy k sebe. To za 3 mesiace nejde zmeniť kompletne (a obzvlášť s tým množstvo materiálov čo ich tam čaká) a dôležité je pochopiť, že mojim programom začala časť ich významnej cesty k pochopeniu samej seba. Presvedčili ma o tom ženy s vysokoškolskými titulmi, ktorým som navrátila cyklus a pochopili svoju fyziológiu až v mojom programe, ale aj ženy, ktoré u mňa hľadali posledné riešenie. Ženám sa v programe otvoria oči a to je pre mňa to najpodstatnejšie. Pretože nech riešime bolesť, PMS alebo návrat cyklu, všetko to pramení v nás. A každá si môžeme za aktuálny stav, to stačí prijať a začať na sebe pracovať. To však vyžaduje pochopenie samej seba. Čo málokto vás naučí, každý vám da riešenie a “nepýtaj sa prečo a urob to”. To nie je moja filozofia.

Máš nějaké oblíbené knihy či podcasty na téma ženského zdraví? 

Knihu, ktorú odporúčam je napríklad Taking charge of your fertility, ktorá si myslím, že u väčšiny aj odborníčok na cyklus je taká biblia pre ženy.

Na co jsi v životě nejvíce pyšná?

Že som začala veriť sama sebe, pretože vďaka tomu vzniklo to všetko ostatné pre moje okolie, ktorému pomáham, pretože ja som spokojná a šťastná.

Co bys na závěr vzkázala ženám, které řeší bolestivou menstruaci, PMS či hormonální nerovnováhu?

Žiť v bolesti a problémoch je naša voľba, nie osud.

Děkujeme Katy za velice informativní rozhovor a všem ženám, které přemýšlí nad svým zdravím a chtějí mu trochu lepé porozumět, doporučujeme mrknout na Bagniari online-programy a udělat krůček k poznání sebe sama.   

Sledujte nás na Instagramu nebo Facebooku, kde sdílíme nejnovější články a informace.  

Navštivte náš e-shop:
BIO bambucké máslo a aktivní látky z konopí
Směs minerálů hořčíku, zinku a vitamínu B6 od Ecce Vita ve vysoce vstřebatelných formách pro podporu zdravého nervového systému, energetického metabolismu, metabolismu makroživin a imunity.
hořčík-zinek-b6
 
Tampony a vložky zcela bez plastů a chemikálií
Nakombinujte si počet a velikost podle potřeb
Doručeno bezstarostně, každé 3 měsíce

Produkty v tomto článku