Co je to adenomyóza? Jak se liší o endometriózy?

Co je to adenomyóza? Jak se liší o endometriózy?


Po březnovém připomenutí endometriózy se ještě na chvíli zastavme u adenomyózy. Právě měsíc duben je totiž obdobím, kdy se dostává do povědomí další časté onemocnění žen, které s endometriózou úzce souvisí, a tou je adenomyóza.

Co je to adenomyóza?

Adenomyóza je stav, kdy tkáň vystýlající dělohu prorůstá do svalové stěny dělohy. (1) V mnoha případech bývá za endometriózu zaměňována a někdy není zcela jasné, čím se od sebe tato dvě onemocnění liší, když u obou hraje roli právě děložní výstelka, tzv. endometrium. 

Jaký je tedy rozdíl mezi těmito dvěma stavy?

Adenomyóza

Děložní buňky se uhnízdí uvnitř děložní stěny, konkrétně v hladkém svalu, který se nachází mezi vnitřní a vnější vrstvou dělohy.

Endometrióza

Tkáň podobná děložní výstelce roste mimo děložní dutinu, přilne se na vnější stranu dělohy a na další orgány (obvykle) v břiše.



Menstruace s adenomyózou

V případě obou zmíněných ženských onemocnění endometriální buňky v průběhu menstruačního cyklu reagují vlivem hormonů podobně jako samotná děloha – krvácí v průběhu menstruace. 

V případě adenomyózy se buňky ve svalové stěně chovají tak jako buňky dělohy. V době menstruace začnou krvácet, ale jelikož jsou zachyceny ve svalové vrstvě, tvoří malé kapsy krve ve stěně děložního svalu. To způsobuje bolesti, křeče a další nepříjemné znaky menstruace.

adenomyoza

Symptomy adenomyózy

Příznaky adenomyózy jsou velmi podobné endometrióze. Obvykle zahrnují:

  • Silnou a bolestivou menstruaci
  • Chronickou pánevní bolest
  • Potíže s početím či neplodnost

Častým symptomem také může být tlak na močový měchýř a konečník, což se obvykle s endometriózou přímo nespojuje. Není vyloučeno, že žena s adenomyózou nemůže zažívat další příznaky, jako je chronická únava, bolest při vylučování či nevolnost, ale tyto projevy jsou obvyklým důsledkem endometriózy. 


Diagnóza

Diagnóza adenomyózy není jednoduchá záležitost, a právě i v důsledku nedostatečné diagnózy nám chybí potřebné údaje o onemocnění a její rozšířenosti. Aktuálně se pro adenomyózu užívá nejčastěji specializovaný ultrazvuk nebo magnetická rezonance, které dokážou s největší jistotou adenomyózu odhalit. (2)

 

Můžu mít adenomyózu i endometriózu?

Přestože endometrióza i adenomyóza jsou dvě rozdílná onemocnění, často se tyto stavy vyskytují současně. Například jedna studie z roku 2017 zjistila, že u 300 pozorovaných žen, které byly diagnostikovány s adenomyózou, byla až ve 42,3 procentech objevena také endometrióza. (3) Výsledky se ale velmi liší, a nemůžeme s jistotou říct, kolik že procházející si jedním z onemocnění, má ve skutečnosti i druhé.


Trápí tě některý z příznaků ukazující na možnou adenomyózu nebo endometriózu? Nebo máš dotaz ohledně svého zdraví? Zeptej se zdarma našich odborníků ve Femvie poradně

*Poradna neslouží jako náhrada gynekologické podpory a pomoci. Pokud vás trápí jakékoliv zdravotní problémy doporučujeme se co nejdříve obrátit na svého lékaře.  

Produkty v tomto článku