O komplexním přístupu k ženskému zdraví

O komplexním přístupu k ženskému zdraví


Karolina Kostrnova

Představujeme vám další příběh ženy, tentokrát příběh Karolíny Kostrňové. Karolína je výživová a lifestyle koučka, která se „rozhodla inspirovat širokou veřejnost k převzetí odpovědnosti za své zdraví a opravdovému řešení problémů, ne jen zalepování projevů“ 

Ve Femvie se zaměřujeme na holistický přistup k ženskému cyklu a nedílnou součástí zdravého cyklu je i správná výživa. Věříme, že Karolíny přístup k mnoha aspektům zdravého životního stylu může být inspirací a pomoci dalším ženám. Mimo individuální konzultace se můžete zapojit do 12-ti týdenního online programu „Daruj si zdraví”, ve kterém vás Karolína provede všemi aspekty zdravého životního stylu a vše co má na něj a zdraví vliv - stres, spánek, pohyb, kosmetika. Její přístup je komplexní. 

Bližší informace o Karolajn a jejím programu „Daruj si zdraví” najdete na jejím Instagramu nebo na webu www.kerolajna.cz.

Karolíno moc děkujeme za pozvánku s námi udělat rozhovor a podělit se o svůj příběh. Na úvod se zeptám, co pro tebe znamená mít „zdraví životní styl“?

Znamená to pro mne dělat každý den vědomá rozhodnutí, která jsou v souladu s mým zdravím, ale i pocitem a intuicí, protože každé naše rozhodnutí je vlastně krokem k psychickému i fyzickému zdraví či nemoci, pokud se na to podíváme z dlouhodobého hlediska. Ať už si s tím nejlepším vědomím a svědomím volím, co si dám na talíř, zda jídlo sním v klidu či ve spěchu, zda půjdu včas spát, půjdu na procházku do lesa, investuji do kvalitních doplňků stravy, netoxické kosmetiky a drogerie, zda v rámci psychického zdraví budu setrvávat v toxických vztazích a stýkat se s lidmi, kteří mne vysávají, zda budu v životě dělat to, co mne baví a naplňuje, nebo budu řešit jen to, co si myslí a co ode mne očekávají ostatní.

Každý den, každou hodinu, každou minutu děláme vědomá i nevědomá rozhodnutí, za jejichž důsledky, ať pozitivní či negativní, jsme zodpovědní jen my sami, a čím více máme informací o sobě a okolním světě, tím více vědomých rozhodnutí máme možnost udělat.

Kdy a jak začala tvá cesta k „zdravému životnímu stylu“? Jaký moment v tvém životě tě nakopnul udělat změnu?

Kerolajnaa

Má cesta začala již v prvním ročníku na gymnáziu, kdy vyvrcholily mé dosavadní zdravotní problémy – chronické migrény, záněty močového měchýře a ledvin, chronický zánět šlach, city na vaječníku a polypy ve střevech. Problémy se nevyskytly ze dne na den, ale až uvědomění si ztráty svobody, kterou s sebou vlastně jakékoliv nemoci přináší, mě donutilo ke změně. Do té doby jsem byla klasickým pacientem, chodila jsem od lékaře k lékaři, od vyšetření k vyšetření a dostávala léky, které jen maskovaly projevy, ale neřešily problém. Jako patnáctiletá jsem tenkrát nevěděla, kde si hledat informace a dostala se k těm, které mi ve finále postupem času na zdraví moc nepřidaly, ze zdravého stravování, o které jsem usilovala, se stal kolotoč diet. Bohužel i zkušenost s anorexií a záchvatovitým přejídáním, což mne donutilo vzít změnu za jiný - lepší konec, začít se vzdělávat v oblasti zdravého životního stylu a hlavně nepřehlížet zdraví mentální a další aspekty, jako je nespokojenost v životě a vztazích, uvědomění si, že se snažím plnit očekávání ostatních a začít jednat v souladu se sebou.

Kerolajnaa

Jaké klíčové změny jsi ve svém životním stylu udělala? 

Kerolajnaa

Těch změn bylo spousta, a myslím, že zdaleka nejsem u konce, protože vždy se mi odkryje nějaká oblast, na které je třeba ještě pracovat. Začalo to bezpochyby stravou, která prošla mnoha tvářemi, od nízkotučných diet, přes fitness stravu až do dnešní – přirozené podoby, kdy zohledňuji především kvalitu potravin a také vnímám své tělo, jím, když mám hlad a nejím, když hlad nemám. Další změny byly v pohybu, který začal obsesivním cvičením ve fitku a postupně se ustálil do dnešní – opět přirozené :-) podoby, kdy trávím spoustu času přirozeným pohybem v přírodě, cvičím jógu a dělám různé sezónní sporty pro radost, ne pro čísla a výkon. Následovaly změny ve spánkovém režimu, přechod na netoxickou kosmetiku a celkově domácnost, ale i opuštění toxických vztahů a vzdělávání se v oblasti, která mi dává smysl. To je vlastně ta, o které teď píši – ZDRAVÍ v celkovém kontextu, díky čemuž jsem opustila a přestala poslušně plnit všechna očekávání od mého okolí a již 4 roky inspiruji širokou veřejnost a předávám ucelené informace, které se zdraví týkají a pomáhám lidem na jejich cestě.

Jaké produkty (kosmetické či hygienické), mohou být zbytečně škodlivé ženskému tělu, které si mnohdy neuvědomujeme?

Kerolajnaa

Tak to bychom tu byly opravdu dlouho :-). Vlastně veškerá konvenční kosmetika, drogerie a hygienické pomůcky mohou škodit ženskému zdraví. Toxické látky v těch všech vyvoněných produktech neohrožují jen zdraví naše, ale i zdraví planety, jelikož jsou to látky velmi často biologicky neodbouratelné a kumulují se v životním prostředí, kde škodí ekosystémům. 

Měly bychom si dát pozor opravdu na vše a zase jsme u toho - na KAŽDÉM rozhodnutí záleží. V čem pereme? Čím se myjeme, mažeme? Jaké používáme menstruační pomůcky? Čím se voníme? A mohli bychom pokračovat…

Co jsi na sobě zpozorovala po tom, co jsi změnila přístup ke svému zdraví?

Jsem kompletně jiný člověk. Mám spoustu energie, netrápí mě chronické záněty či bolesti hlavy, cítím se šťastná v tom, co dělám a kým se obklopuji. Dokážu se učit, soustředit, Těch změn je opravdu spousta, není oblast života, kde by se něco nezměnilo :-).

Měly tyto změny vliv na tvé ženské zdraví (menstruační cyklus ale i například plodnost)?

Kerolajnaa

Rozhodně ano, než jsem změnila kompletně svůj životní styl, myslela jsem si, že menstruační bolesti jsou normální a bez nich to nejde. Výše jsem zmínila cysty na vaječníku, kterých jsem se také zbavila. Poruchy příjmu potravy mému cyklu daly také velmi zabrat a ještě několik let poté jsem měla cyklus dlouhý klidně 50 dnů. Komplexní změna životního stylu a přístupu k sobě samé však rozhodně stála za to, za pár týdnů se stanu maminkou.

Jaké nejčastější problémy s tebou řeší tvé klientky?

Spousta žen, ale i mladých dívek za sebou v dnešní době má již nějakou dietářskou historii, což vnímám s velkým vykřičníkem, následně pak řešíme hlavně to, že se bojí jídla, srovnávají se s nešťastnými vzory na sociálních sítích, mají nízké sebevědomí, s čehož plyne i to, jak se v životě rozhodují, setrvávají v toxických vztazích a neumí říct NE.

Druhou početnou skupinou jsou ženy, které mají problémy spojené s abnormální střevní flórou, k čemuž je dovedl dosavadní životní styl od stravy, přes chronický stres až po toxické prostředí (kosmetika, drogerie). Problémy se většinou prolínají a vždy je potřeba celková změna v rámci fyzického i mentálního zdraví.

Vytvořila jsi program „Daruj si zdraví“ pro všechny, kteří chtějí vzít zodpovědnost za své zdraví a začít žít zdravý životní styl. Jak program probíhá a v čem může ženám (ale i mužům) pomoci?

Program jsem sestavila přesně tak, jak ke zdraví přistupuji – KOMPLEXNĚ. Jsou v něm zahrnuty všechny oblasti životního stylu, které od sebe nelze oddělit (strava, spánek, pitný režim, pohyb, stres, netoxická kosmetika, ….). Program je rozdělen do 12 týdnů, aby byly všechny informace dávkovány účastníkům postupně, včetně dílčích úkolů, které slouží k tomu, aby informace byly ihned aplikovatelné do běžného života – pomalu, ale jistě :-).

Jaký typ/radu by si dala ženám na závěr, kteří chtějí udělat změnu ve svém životě ale neví kde a jak začít?

Zde si dovolím citovat jeden z mých nedávných příspěvků z Instagramu.

Vždy záleží na tom, co uděláš vzhledem k AKTUÁLNÍ situaci, v AKTUÁLNÍM kontextu, s AKTUÁLNÍMI možnostmi.

UDĚLEJ CO MŮŽEŠ.

Každý krok a každé rozhodnutí totiž má vliv na to, kým budeš zítra. Dokonalé nebude nikdy nic, strategie “buď a nebo” v cestě ke zdraví nefunguje.

TVÝCH aktuálně možných 100% je to, na čem záleží.

Je jedno, jestli rychleji nebo pomaleji, důležité je, že na změně pracuješ, vědomě se rozhoduješ a nespoléháš na něco nebo někoho.

Sledujte Femvie na Instagramu nebo Facebooku, kde sdílíme nejnovější články a informace.  

Navštivte náš e-shop:
Směs minerálů hořčíku, zinku a vitamínu B6 od Ecce Vita ve vysoce vstřebatelných formách pro podporu zdravého nervového systému, energetického metabolismu, metabolismu makroživin a imunity.
hořčík-zinek-b6
 
Tampony a vložky zcela bez plastů a chemikálií
Nakombinujte si počet a velikost podle potřeb
Doručeno bezstarostně, každé 3 měsíce

Produkty v tomto článku