Perimenopauza a menopauza: Nová identita ženy

Perimenopauza a menopauza: Nová identita ženy


Menopauza je jednou z životních fází, kterou si dříve či později projde každá žena. Přestože se témata v oblasti zdraví otevírají čím dál víc, období přechodu stále zůstává trochu tabuizované. A právě i v důsledku nedostatečné informovanosti se ženy procházející perimenopauzou cítí často samy a téměř nepoznávají své tělo.

Proto jsme se zeptaly lékařky a výživové poradkyně MUDR. Kateřiny Fialové, která se ve své praxi věnuje zejména hormonálnímu zdraví žen nejen v době perimenopauzy.

V dnešním rozhovoru zjistíte, jakým způsobem se tělo na menopauzu připravuje a co všechno to obnáší, v jakém případě je možná na čase si nechat poradit od odborníků, ale také třeba jaká jsou pro a proti hormonální substituční terapie.

Co je to perimenopauza a menopauza a jak se tyto stavy projevují?

Perimenopuza a menopauza jsou dva naprosto odlišné stavy, bohužel však často zaměňované.

Menopauza je poslední krvácení v životě ženy, má tedy přesný časový údaj. Dá se identifikovat pouze zpětně - až za 12 měsíců po posledním krvácení, nebo pokud si žena sleduje cyklus pomocí STM a ví, že rok již nedošlo k ovulaci (v souvislosti s věkem). V našich podmínkách nastává mezi 49. - 52. rokem, ale jsou ženy, které krvácí ještě i v 58 letech, a naopak mladší, které již nekrvácí. Po menopauze následuje postmenopauza.

Perimenopauza je naopak období (ne jedno datum), které není ani časově přesně ohraničeno, kdy se tělo na menopauzu připravuje a může být doprovázena mnoha negativně vnímanými příznaky – poruchami spánku, psychickými potíži, návaly horka, nepravidelnostmi cyklu, silným krvácením. Toto období může trvat 2 až 10(12) let, začít tedy může už ve 35/40 letech.

Co se v těle v období perimenopauzy děje a jaké hormony v tom hrají největší roli?

Na rozdíl od toho, co možná spousta žen slyšela, hladiny estrogenu po 40. roce života neklesají. Kdyby to tak bylo, bylo by toto období mnohem příjemnější. Perimenopauza je období, kdy estrogen dělá to nejhorší, co může – jeho hladiny jsou jako na horské dráze, mnohdy i několikrát vyšší než dříve, a pak zase prudce klesnou. Naopak, hormon progesteron, který byl po roky sparing partnerem estrogenu a vyvažoval jeho působení, začne pozvolna klesat. Většina symptomů, které toto období doprovází, vychází právě z této hormonální bouře, která se někdy popisuje jako druhá puberta. Po menopauze má naopak většina příznaků tendenci se upravit, a dokonce jsou ženy, které se pak cítí mnohem líp (zejména co se psychiky týče).

Proč by se podle Vás vlastně měly ženy o perimenopauze informovat?

Už třeba jen proto, aby pochopily, co se v jejich těle děje a že nejsou nijak méněcenné, „odepsané“ nebo nemocné, což se bohužel velmi často stává. Perimenopauza je naprosto přirozený fyziologický proces, je to adaptace na to, abychom mohly žít delší život i po skončení reprodukčního věku, abychom měly energii se starat o naše potomky a potomky našich potomků. A dále pak samozřejmě i proto, aby pochopily, jak toto období lépe zvládnout a co nepodceňovat.

V některých případech dochází k předčasné menopauze; jak se to může stát a dá se tomu předejít?

Předčasná menopauza je menopauza, která nastane před 40. rokem života ženy a postihuje 1 ženu ze 100. Bohužel je ve většině případů příčina neznámá. Svoji roli hraje genetika, autoimunitní onemocnění, enormní stres, prodělaná onkologická léčba, endometrióza, apod., ale jsou to rizikové faktory, které se mohou na vzniku tohoto stavu spolupodílet, ne jej s určitostí a jako jediné zapříčinit.

V případě předčasné menopauzy bývá symptomatologie velmi výrazná a často tak ženy potřebují alespoň některou z forem hormonální léčby. Tím, že je příčina nejasná, nelze prozatím s jistotou říct, že pokud budete/nebudete dělat toto či ono, vzniku předejdete. Každopádně ale platí, že nezdravé cykly a nezdravý životní styl jsou jedním z rizikových faktorů, takže v rámci primární prevence lze určitě hodně udělat i tím, že se o sebe a svoje cykly žena bude starat.

Co může zhoršovat průběh menopauzy? Jsou z vašich zkušeností nějaké časté chyby, které ženy dělají?

Průběh menopauzy, resp. správně postmenopauzy určitě zhoršuje to, že ženy neví, co se s jejich tělem děje v období perimenopauzy – která je naprosto klíčová pro to, jak bude jednou jejich život a zdraví vypadat po skončení reprodukčního věku – a nerespektují to. Neřekla bych, že to jsou chyby, je to spíš nevědomost a až tristně malá informovanost o tomto období. Vnímám, že nejčastěji jde o to „dělat všechno ještě víc, víc na sílu, víc se snažit...“ - držet radikální diety, cvičit, zároveň pracovat, budovat kariéru, starat se o rodinu a domácnost, a to bez času sama pro sebe. Ve 25 nám tělo odpustí mnoho, ale rozhodně to tak nefunguje po 35./40. roce života.

S menopauzou přichází i mnoho (často) nepříjemných doprovodných symptomů. Jak vypadá normální průběh menopauzy a co už naopak v pořádku není, a mělo by se to aktivně řešit třeba s funkčními lékaři?

Vnímání doprovodných příznaků peri- a menopauzy může být různé – jak co se délky trvání týče, tak intenzity příznaků. A je asi na každé ženě posoudit, jak moc to ovlivňuje její život a jeho kvalitu. Uvádí se, že ženy, které trpí návaly horka již v časném perimenopauzálním období, mají obecně horší průběh a potřebují nějakou formu pomoci.

Další skutečností, která s přechodem souvisí – a zejména pak s tím, jak postupně odpadává ochranná clona estrogenu, je vyšší riziko rozvoje inzulinové rezistence a některých onemocnění jako je cukrovka, demence, ateroskleróza, vysoký krevní tlak, onkologická onemocnění… V tomto případě, si myslím, že je již moudré situaci aktivně s lékaři řešit.

V rámci menopauzy se často doporučuje hormonální substituční terapie nebo léky, jak to vnímáte vy? Má to nějaké pro a proti?

Hormonální substituční terapie je velmi rozsáhlé téma a určitě má svá pro a proti, stejně jako jakákoliv jiná forma terapie. Co bych jen v jednoduchosti zmínila, tak to, že není hormonální terapie jako hormonální terapie a že existují i tzv. přírodní neboli bioidentické způsoby léčby a že je vždy naprosto nezbytné respektovat v jaké fázi peri- nebo menopauzy se žena nachází a jak je na tom s vlastní produkcí hormonů. Takže zase perzonalizovaně a v kontextu dalších souvislostí.

Doporučila byste nějaké základní suplementy pro zmírnění projevů menopauzy? Mohou pomoci některé bylinky, jako je ženšen nebo vojtěška?

S bylinkami bych byla velmi opatrná v období perimenopauzy, protože mnoho z doporučovaných bylinek (jako kontryhel, červený jetel apod.) mají estrogenní efekt a mohou tak ženě spíše její příznaky zhoršit. Jiná situace už je pak v postmenopauze.

Ze základních suplementů (které mohou obecně pomoci každé ženě) bych zmínila určitě hořčík, vitaminy skupiny B, vitamin C, astaxanthin jako jeden z nejsilnějších antioxidantů, pupalkový olej, mateří kašičku.

Komplex pro období menopauzy má za mě úžasné složení. V jedné tobolce najdete ingredience nezbytné pro většinu žen v období menopauzy. Andělika čínská (dong quai) je již po staletí předepisovaná bylina v Číně, která hraje vyživující úlohu při udržování přirozené hormonální rovnováhy a psychické a fyzické pohody žen. Ashwagandha neboli indický ženšen zase pomáhá snižovat stres a zlepšuje koncentraci - vše, co ženy v tomto období řeší. Má antioxidační, antivirové a protizánětlivé účinky a zpomaluje stárnutí buněk.  A hořčík, ten potřebuje každá žena a každá naše buňka!!!

Je něco, co byste ráda vzkázala ženám, které nyní procházejí hormonálními změnami?

Informujte se o fungování ženského těla, o změnách, kterými prochází a nevzdávejte se při hledání odpovědí na svoje otázky. Řešení, jak projít skrze hormonální bouři co nejlépe, existují!

Byl pro vás článek užitečný? Sdílejte ho mezi své přátele a dál šiřte informace, aby co nejvíce žen procházející menopauzou věděly, co se s nimi děje, a nemusely už nikdy bojovat se svým tělem.