Početí, pozitivní test a první znaky těhotenství

Početí, pozitivní test a první znaky těhotenství


I když si z hodin biologie něco málo pamatuješ, zajímá tě, jak celé to těhotenství vlastně probíhá a co všechno tě čeká? Pojďme si celý tento proces vysvětlit od samého začátku – od početí.

V dnešním článku zjistíš:

  • Jak probíhá proces početí z pohledu biologie
  • Co se v těle děje bezprostředně po oplození a uhnízdění vajíčka
  • Jaké první znaky těhotenství můžeš pocítit (ještě před vynecháním menstruace)
  • Jak si těhotenství potvrdit a další potřebné kroky

Proces početí: počátek těhotenství

Ovulace

Každý cyklus ženy (zhruba jednou měsíčně) se z jednoho ze dvou vaječníků uvolňuje zralé vajíčko, které je připraveno k oplodnění. Tento moment nazýváme ovulací. Vajíčko vstupuje do blízkého vejcovodu, který vede do dělohy, to mu obvykle zabere několik dní.

Oplodnění

Vajíčko po uvolnění přežívá 12-24 hodin, ale mužské spermie dokážou po nechráněném pohlavním styku v těle ženy vydržet až 5 dní a vyčkat na moment, kdy je vajíčko připraveno. (1)

Ve chvíli, kdy spermie vstoupí do ženského těla, se nejdříve musí dostat přes všechny překážky, a bezpečně proplout čípkem a dělohou až do vejcovodu. Jen ty nejsilnější spermie se dokážou dostat až k samotnému vajíčku. Jakmile jedna ze spermií pronikne do vajíčka, vajíčko je oplodněno a společně vytváří jedinou buňku (tzv. zygotu). Nově vzniklý útvar putuje vejcovodem do dělohy. Cestou se rychle dělí a vytváří kouli buněk známou jako blastocysta.

Ve vzácných případech se oplodněné vajíčko začne dělit a dojde k vytvoření dvou embryí. Z jedné spermie a z jednoho vajíčka tedy vznikají dvojčata, která mají identickou genetickou výbavu. Další mimořádná situace nastává, když každý z vaječníků uvolní jedno vajíčko ve stejném menstruačním cyklu (v běžném cyklu se vaječníky střídají a každý cyklus uvolňuje vajíčko pouze jeden z nich). Každé z těchto vajíček pak může být oplodněno jinou spermií, a výsledkem jsou dvojvaječná – neidentická dvojčata.

Implantace

Implantace je proces, kdy se oplodněné vajíčko přichytí ke stěně dělohy. Tzv. uhnízdění vajíčka je obvykle dokončeno 8-10 dní po ovulaci. (2) Právě v této chvíli, po implantaci, oficiálně začíná těhotenství.

Pokud nedojde k implantaci, oplodněné vajíčko během menstruace opustí tělo. Početí se automaticky nerovná implantaci nebo těhotenství.

Jedna část uchycené blastocysty se začne vyvíjet v embryo (=budoucí dítě) a druhá polovina tvoří placentu.

Mezi hlavní úkoly placenty patří (3):

  • Dodává plodu kyslík a živiny
  • Poskytuje mateřské hormony, které jsou nezbytné pro růst a vývoj dítěte
  • Odstraňuje odpadní látky, jako je močovina nebo kyselina močová
  • Produkuje těhotenské hormony 

První znaky těhotenství

Prvním signálem, že mohlo proběhnout oplodnění, je vynechání menstruace. Zpoždění nebo vynechání menstruace vždy neznamená, že jsi těhotná, ale je vhodné si v takovém případě udělat těhotenský test. 

Některé symptomy ale můžeš pociťovat ještě před očekávaným příchodem menstruace (4):

  • Citlivost nebo bolest prsou 
  • Častější močení
  • Bolesti zad nebo křeče podobné menstruační bolesti
  • Únava nebo zhoršení spánku
  • (ranní) nevolnost či zvracení
  • Špinění

„Až 1 ze 4 žen během těhotenství zažívá určitou míru krvácení nebo špinění.“(5)

Proč dochází ke špinění? 

Špinění: Za tzv. špinění je považováno malé množství světle červené či růžové krve a není třeba použít žádnou menstruační ochranu, případně postačí slipová vložka. 

Zejména v časném těhotenství je špinění normální a obvykle není důvod k obavám. Častou příčinou v časném těhotenství je tzv. implantační krvácení. Jedná se tedy o důsledek přichycení oplodněného vajíčka k děložní výstelce. (6

Pokud však v těhotenství dlouhodobě trpíš krvácením, které je podobné tomu menstruačnímu, doporučujeme to konzultovat s lékařem, aby mohl vyloučit stavy, jako je například mimoděložní těhotenství.

Některé příznaky raného těhotenství se mohou shodovat pro projevy premenstruačního syndromu (PMS), které ženy zažívají v pozdní luteální fázi, jako je špinění, citlivost prsou či únava a problémy se spánkem. Přítomnost těchto symptomů tedy nemusí nutně signalizovat těhotenství.

Potvrzení těhotenství

V případě vynechání menstruace obvykle přichází na řadu těhotenský test. Jak to vlastně funguje? Test může odhalit těhotenství kontrolou vzorku moči nebo krve na konkrétní hormon zvaný hCG (choriový gonadotropin). Poté, co se vajíčko přichytí na stěnu dělohy, se jeho hladina rychle zvyšuje během prvních týdnů těhotenství. Hladina hormonu hCG se dá zjistit dvěma způsoby:

  • Z moči
  • Těhotenské testy z moči jsou se správným použitím poměrně přesné (až 97-99 % (7)) a jsou volně dostupné v každé lékárně. Je však vhodné je použít až týden či dva po vynechání menstruace, než se dostatečně zvýší hladina hCG pro odhalení testem. (8) Příliš brzké testování by nemuselo daný hormon odhalit, a mohl by ti vyjít negativní výsledek, přestože třeba těhotná jsi.

  • Z krve
  • Hladinu hCG lze také zjistit pomocí krevních testů. Ty jsou o něco přesnější a dokážou odhalit těhotenství ještě před vynecháním menstruace. Obvykle se však testování z krve provádí u lékaře nebo v laboratoři a výsledky můžeš získat až o několik dní později. Proto běžně ženy využívají spíše první metodu, která je rychlejší a s podobnou přesností.

    Jakmile ti test ukáže pozitivní výsledek, je třeba navštívit svého lékaře, aby provedl všechna potřebná vyšetření. 

    Víš, jak můžeš přirozeně podpořit početí a začátek těhotenství? Jaká vyšetření tě během těhotenství čekají nebo jak vybrat vhodnou porodnici a připravit se na hladký porod? 

    Tak to tě bude zajímat jeden z našich webinářů Příprava na těhotenství a porod! Mrkni na 90minutový, praktickými informacemi nabitý online webinář a zjisti, zda ti pomůže odpovědět na tvé otázky!