Příběh ženy: Moje životní cesta s PCOS

Příběh ženy: Moje životní cesta s PCOS


Femvie rozhovor

Michaelo, jaký je tvůj příběh a životní cesta s PCOS?

Počas strednej školy som mala nepravidelné a „rozhádzané“ cykly a každý mesiac som rozmýšľala, prečo mi stále "mešká" menštruácia. Neskôr som začala užívať hormonálnu antikoncepciu (HAK), ktorá mi však spôsobovala množstvo nežiaducich účinkov – nevoľnosť, pocit na zvracanie, úzkosti, migrény a podobne. Preto som sa po 2 rokoch a odskúšaní 4 rôznych značiek hormonálnych tabletiek rozhodla hormonálnu antikoncepciu vysadiť. Ešte počas užívania HAK som sa vzdelávala o tom, ako čo najlepšie pripraviť svoje telo na vysadenie antikoncepcie, čím som sa dostala aj k informáciám o sledovaní cyklov pomocou sympto-termálnej metódy (STM).

STM je vedecky podložená metóda založená na sledovaní prirodzených znakov plodnosti, ktorými sú cervikálny hlien (alternatívne krčok maternice) a bazálna telesná teplota. Tieto znaky sa pod vplyvom hormónov počas cyklu menia, čím dokážeme spoľahlivo identifikovať plodné a neplodné dní cyklu. Po mesiacoch vzdelávania sa o sympto-termálnej metóde som sa rozhodla túto metódu vyskúšať a bola som v úžase, ako sa dá sledovať fungovanie nášho tela. 

Niekoľko mesiacov po vysadení hormonálnej antikoncepcie som pomocou STM zistila, že mám každým cyklom stále neskôr ovuláciu, čím som si uvedomila, že niečo nie je v poriadku. Vďaka tomu som navštívila gynekologičku, ktorá mi na základe dlhých cyklov a polycystických vaječníkov na ultrazvuku diagnostikovala syndróm polycystických vaječníkov (PCOS). PCOS je súbor symptómov vzniknutých najmä kvôli hormonálnej nerovnováhe v ženskom tele. Týmto syndrómom trpí približne každá desiata žena. Pre diagnózu PCOS musí žena (podľa Rotterdamských kritérií) spĺňať aspoň 2 z 3 kritérií – dlhé cykly/absencia menštruácie, zvýšené hladiny hormónov androgénov a polycystické vaječníky na ultrazvuku. Ja som teda spĺňala prvé a tretie kritérium.

Když jsi byla diagnostikovaná PCOS, co jsi se jako první dozvěděla? Jak se to liší s tím co víš dnes?

Základná vec, ktorú som sa o PCOS dozvedela, bola, že existujú štyri hlavné druhy PCOS, podľa ich príčiny vzniku. Ide o PCOS pri inzulínovej rezistencii, PCOS po vysadení hormonálnej antikoncepcie, PCOS pri zápale v tele a adrenálne PCOS.

Na ozdravenie PCOS je potrebné zistiť jeho príčinu a následne sa pustiť do jej riešenia. Ja som na základe rôznych vyšetrení napokon zistila, že mojím druhom syndrómu polycystických vaječníkov je PCOS pri zápale v tele. Boli mi zistené intolerancie na rôzne druhy potravín, ktoré v tele spôsobujú zápal a blokujú ovuláciu. Akonáhle som zo svojho jedálnička vysadila tieto potraviny a upravila životný štýl podľa príčiny môjho PCOS, uzdravili sa mi cykly z 80 na 30–35 dní.

Počas vzdelávania sa o PCOS som narazila aj na veľa úskalí, akými boli snaha gynekologičky predpísať mi hormonálnu antikoncepciu, podať injekciu na vyvolanie krvácania alebo informácie o tom, že pre mňa bude náročné otehotnieť. S takýmto prístupom sa stretáva množstvo žien s PCOS či inými problémami s menštruačnými cyklami. Hormonálnu antikoncepciu som si však opätovne predpísať nedala, pretože som vedela, že by mi problém nevyliečila, iba zakryla. Vďaka STM som mohla po celý čas pozorovať zmeny v mojich cykloch a sledovať, že sa moje cykly stávajú zdravšími a ovulačnými bez potreby umelého vyvolávania krvácania.

Jak ti sympto-termalní metoda pomohla s PCOS?

STM ma zaujala v okamžiku, ako som sa o nej dozvedela. Ako som spomínala, sympto-termálna metóda vie ženám pomôcť sledovať si zdravie svojich cyklov, prípadne zistiť, ak niečo nie je v poriadku. Na základe sledovania primárnych znakov plodnosti je možné metódu využiť tiež ako prirodzenú antikoncepciu so spoľahlivosťou 99,6 % pri správnom používaní. Táto efektívnosť je porovnateľná s efektívnosťou hormonálnych piluliek, ktorá je 99,7 % pri správnom používaní. Sledovanie primárnych znakov plodnosti podľa STM je tiež skvelou pomôckou pri snahe otehotnieť. Tým, že žena dokáže určiť, kedy začína a končí jej plodné a neplodné obdobie vie zistiť, kedy má najväčšiu šancu otehotnieť.

Keďže mne v mojom živote STM veľmi pomohla, rada by som rozšírila povedomie o tejto metóde aj na Slovensku a v Česku. Verím, že STM je metóda, ktorú by mala poznať každá žena a preto som aktuálne v procese vzdelávania na absolvovanie akreditovanej skúšky na poradkyňu STM. Založila som tiež instagramový profil @ownyourcycle a stránku www.ownyourcycle.com, kde vzdelávam ženy v témach reprodukčného zdravia a sledovania cyklov. Budem veľmi rada, ak sa pridáte k sledovaniu môjho profilu, kde sa určite dozviete množstvo nových zaujímavých informácií o fungovaní ženského tela.

Existují nějaké knihy, které ti pomohly porozumět PCOS lépe?

Rada by som ženám odporučila knihu Period Repair Manual, ktorá je skvelou pomôckou pre ženy s problémami spojenými s menštruačným cyklom. Kniha sa venuje PCOS, spomína hypotalamickú amenoreu, endometriózu, PMS a podobne. Sú v nej tiež informácie o hormonálnej antikoncepcii, jej vysadení a ďalších možných metódach antikoncepcie. Táto kniha by mala byť dokonca čoskoro dostupná aj v českom jazyku.

O PCOS sa dozviete aj na mojom instagramovom profile, pre ktorý chystám príspevky venované aj syndrómu polycystických vaječníkov. Množstvo informácií nájdete aj na internete, dávajte si tam však pozor na správnosť informácií a nedajte sa odradiť vetami o neriešiteľnosti tejto diagnózy. Pokiaľ uvažujete nad vysadením hormonálnej antikoncepcie, chceli by ste si začať sledovať svoje cykly alebo vyriešiť problémy s cyklami, budem sa na vás tešiť na mojom instagrame @ownyourcycle.

Co by si na závěr ráda ženám sdílela?

Nakoniec by som rada povedala, že dúfam, že sa svetovo-známa sympto-termálna metóda čoskoro rozšíri aj do našich krajín a bude ju čoraz viac žien využívať pri snahe otehotnieť, vyhnúť sa tehotenstvu či sledovaní svojho zdravia. Túto metódu si ľudia často mýlia s kalendárnou metódou, ktorá však nemusí vždy spoľahlivo fungovať. Je potrebné vedieť, že cyklus nemusí mať 28 dní a nie je pravidlom, že žena ovuluje 14. deň cyklu. Nespoliehajte sa na výpočty plodných a neplodných dní podľa štatistík v mobilných aplikáciách – naše telá predsa nefungujú ako roboti podľa dát z predošlých cyklov. Spoznajte radšej svoje telo a berte každý cyklus tak, ako príde.

Čo sa týka informácií o PCOS, pri mojom študovaní o tejto diagnóze by mi určite pomohlo viac ľahko dostupných a správnych informácií o tejto diagnóze. Trvalo mi naozaj dlhú dobu, kým som PCOS porozumela, pričom sa stále dozvedám nové informácie. Bola by som tiež rada, keby mnohí lekári viac informovali ženy s touto diagnózou o spôsobe jej ozdravenia a neposielali ich preč so slovami, že PCOS sa nedá nijako riešiť a že pre ne bude náročné otehotnieť. Nemusí to tak vôbec byť. PCOS sa určite ozdraviť dá, je však potrebné zistiť pravú príčinu problému a zamerať sa na jej riešenie.

Děkujeme Michaele, že s námi sdílela svůj příběh. Pokud i vy máte zájem sdílet svůj příběh, napište nám. 

Produkty v tomto článku