Jakou roli hraje výživa v ženském zdraví?

Jakou roli hraje výživa v ženském zdraví?


Mgr. Zuzana Kopáčiková, PhD. je ICF certifikovaná specialistka se zaměřením na cyklus a plodnost (tzv. fertility expert) žen. Od roku 2013 pomáhá ženám na jejich cestě k harmonickému cyklu a otěhotnění (přirozenou cestou i prostřednictvím asistované reprodukce – IVF).

Na základě mnoholetých zkušeností a studia, Zuzana ve spolupráci s gynekology a  IVF lékaři koučuje ženy, jak pečovat o své zdraví s ohledem na jejich specifické situace (podporu plodnosti, IVF, PCOS, endometrióza, chybějící menstruace, dlouhé cykly). Zuzana Kopáčiková je jedna ze specialistek na našem webu, se kterou se můžete propojit (pokud jste součastí komunity Femvie dostanete také 10% slevu na programy Príprava na otehotnenie a Zdravý cyklus).

V druhém díle našeho rozhovoru si se Zuzanou povídáme o roli výživy v ženském zdraví. První díl "Jak vypadá zdravý menstruační cyklus a jak dostat hormony do rovnováhy?najdete zde

Jakou roli hraje výživa v celkovém zdraví ženy? 

Ja by som povedala, že kľúčovú. Veľmi veľa žien sa zaoberá stravou, aby dosiahli svoju vysnívanú postavu, ale málo žien si uvedomuje ako hlboko spolu súvisí strava a hormonálna rovnováha, otehotnenie. Dnes sa už vie, že kvalitnou stravou je možné zmierniť symptómy PMS, bolestivú menštruáciu, bolestivú ovuláciu, zlepšiť celkovo priebeh cyklu, ovuláciu a že vlastne stravou ovplyvňujeme napríklad aj naše budúce potomstvo v podobe kvality vajíčok.

Zmena stravy je kľúčová pri akejkoľvek hormonálnej nerovnováhy. Výsledky nikdy nebudú dlhodobo udržateľné pokiaľ nepríde k zmene stravy a k zmene životného štýlu. Výživa hrá kľúčovú úlohu pri obnove a regenerácii cyklu. Čo je ešte podstatné výživou je možné trvalo zlepšiť a udržať hormonálnu rovnováhu. Čo je dôležité si uvedomiť, že základným predpokladom pre vyrovnanú hladinu hormónov je správne fungujúca pečeň (játra), výživa, spánok a relax a telu primeraný stres. Všetko spolu súvisí a vzájomne sa ovplyvňuje.

 

Jaké základní tipy z hlediska výživy byste dala ženám, které mají endometriózu a PCOS?

Všetko záleží od jednotlivých prejavov - intenzity, pretože nie je PCOS ako PCOS (je ich viacero druhov) a ani endometrióza nie je ako endometrióza. Každá žena s týmto ochorením je iná a každá žena môže mať trošku iný postup na regeneráciu. Každá žena má iný východzí bod, má iné nutričné nároky a atď.  Záleží napríklad koľko ma rokov, aké má ďalšie hormonálne prejavy, aké operácie má za sebou, či berie nejaké lieky, aký ma životný štýl, aký druh práce má...to všetko ovplyvňuje výber jednotlivých odporúčaní. Neexistuje jedno „zlaté pravidlo“, ktoré stačí dodržiavať a všetko bude dobré, tak to žiaľ nefunguje. Hormonálna rovnováha je o komplexe, je to ako jeden veľký orchester, ktorý musí spolu ladiť a vzájomne sa dopĺňať. Ale vo všeobecnosti je dobre dodržovať protizápalovú stravu. Eliminovať bielu múku, polotovary, instantné výrobky, kravské mlieko, cukor a umelé sladidlá, rafinované rastlinne oleje, stužené tuky, údeniny, jedlá zo sóje, sladené malinovky, kofeín, povzbudivé nápoje. A na druhej strane zvýšiť podiel kvalitných bielkovín, zdravých tukov a kvalitnej vlákniny – zeleniny. Dôležitými vitamínmi sú B6 a magnézium, vitamín E a zinok.  

Hormonálna rovnováha nie je len o strave, ale aj o zmene celkového životného štýlu. Nepravidelný režim nahradiť pravidelným, kávu nahradiť bylinkovými čajmi, zabezpečiť si kvalitný zdroj pitnej vody. Eliminovať konzervované jedlá a uprednostňovať domáce jedlá, z domáceho chovu a ekologického poľnohospodárstva. Rovnako dôležitý je aj kvalitný a dostatočne dlhý spánok v dostatočne tmavej miestnosti, dostatok pohybu a zvlášť pri endometrióze je dôležité nájsť si aj gynekologickú fyzioterapiu. 

Dôležitým bodom pri regenerácií je aj ale aj eliminovanie negatívnej chémie a to v podobe – škodlivej drogérie. Ďalšou rovinou je prehodnotenie doterajšieho fungovania vo vzťahu k sebe, k okoliu, k práci. Veľmi často sa mi potvrdzuje, že ženy, ktoré trpia dlhodobú hormonálnou nerovnováhou sú pod tlakom, majú toxické vzťahy alebo často sú „záchranárky sveta“. Toto všetko dokopy je potrebné si uvedomiť, ženské zdravie nie len o jednej bylinke alebo jednej aktivite. Veľmi často sa mi potvrdilo, že regenerácia sa zrýchlila, keď sa podarí odhaliť samotný  - psychosomatický spúšťač týchto ochorení.


Co je z hlediska výživy pro podporu plodnost ženy nejdůležitější? 

Všetko záleží na individuálnom posúdení. Každá žena je iná, každá má za sebou iný príbeh, žije v iných podmienkach. Niekde je o to výžive, niekde o psychosomatike.  A po ďalšie tehotenstvo predstavuje pre telo nutričnú záťaž, to znamená, keď telo nemá dosť výživy pre seba, tak nevie vyživovať ďalšie telo a prirodzene sa chráni pred záťažou a ďalším stresom, tým, že nepríde k otehotneniu. Nie je možné sa pri snahe o otehotnenie spoliehať na zoznam „ zázračných“ doplnkov, (aktivít), ktoré budú 100% fungovať.  Vo svojej praci som si všimla, že ženy pri snahe o otehotnenie robia často opakovane jednu chybu. Zháňajú a skúšajú stále nové doplnky, ktoré sľubujú, že sa po ich užití podarí otehotnieť. Často to prechádza po čase do frustrácie a narastajúcej úzkosti, že sú nejako „postihnuté“ pretože po užití doplnku neprišlo želané otehotnenie a ešte prišlo k zhoršeniu celkovej hormonálnej rovnováhy. Dôvodom je to, že konkrétny doplnok nebol vôbec pre ich typ hormonálnej nerovnováhy vhodný. Aj pri otehotnení platí, že je dôležité mať cielený plán regenerácie. Začať s úpravou stravy, životosprávy, zvýšiť príjem kyseliny listovej, zaradiť dostatočný pohyb, znížiť stres, dostať sa do celkovej rovnováhy, zlepšiť trávenie, znížiť environmentálnu zaťaž, objaviť nové postupy pri varení a v celkovej starostlivosti o svoje telo a lono. 

Žiadny doplnok výživy nemôže kompenzovať nadbytok cukru v strave, stravu s nízkym obsahom vlákniny atď. Podstatnou vecou pri obnove cyklu a plodnosti je aj naučiť sa, čo je možné pri otehotnení kontrolovať a čo nie, osvojiť si tzv. „fertility zvyky“, zdravé návyky a stereotypy, ktoré vedú k regenerácií. A samozrejme nezabudnúť, že ak to nefunguje, upravili ste stravu, životný štýl a neprišlo k zmene, tak je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. 


S čím se na vás mohou ženy obrátit a jak probíhají vaše konzultace?

Už niekoľko rokov pracujem ako fertility a IVF špecialista a tiež som certifikovaná fertility koučka. 

Pomáham ženám podporiť ich cyklus:

  • PCOS
  • Endomterióza
  • chýbajúca menštruácia
  • dlhé cykly
  • spontánny potrat

Alebo zvýšiť šance na otehotnenie a to prostredníctvom:

  • cielenej fertility výživy (vitamíny, doplnky výživy, bylinky, homeopatia...) 
  • zlepšenia motivácie a psychického stavu (osvojenia si odskúšaných fertility návykov, starostlivosti o lono a zmeny celkového fertility životného štýlu...)

Spolupracujem aj s gynekológmi, IVF lekármi, odporučím aj ďalšie vyšetrenia. Pokiaľ sa žena rozhodne, tak ju sprevádzam aj celým IVF procesom.   

Pre ženy, ktoré sa snažia zlepšiť – obnoviť cyklus alebo otehotnieť, tak začíname analýzou cyklu. Ide o rozhovor, na ktorom zisťujem, kde je príčina nefunkčného cyklu alebo narušenia plodnosti. To je vstupná konzultácia na ktorej sa dozvedia už viacero tipov, ako začať s cielenou regeneráciou a svojpomocnými stratégiami. Pretože je veľmi dôležité, aby každá žena, ktorá sa snaží o zlepšenie svojho zdravia prevzala zodpovednosť za svoje zdravie a uvedomila si, čo všetko dokáže ona pre zlepšenie svojho zdravia urobiť. A ďalej podľa potreby pokračujeme ešte viac do zlepšnia fyzického nastavenia alebo prejdeme do psychickej roviny -  uvedomenia si strachov, tlakov, očakávaní, blokov, psychických ublížení...,ktoré dokážu blokovať harmonické fungovanie cyklu, otehotnenia. Často na stretnutiach si pripadám ako „fertility detektív“ , pátram po skrytých a hlbokých príčinách, hľadám skryté súvislosti, pretože v niektorých prípadoch nie je ľahké objaviť príčinu a súvislosti.

 

Navštivte Femvie e-shop:
Směs minerálů hořčíku, zinku a vitamínu B6 od Ecce Vita ve vysoce vstřebatelných formách pro podporu zdravého nervového systému, energetického metabolismu, metabolismu makroživin a imunity.
hořčík-zinek-b6
Ušetřete si čas a starosti nad výběrem. Sestavili jsme pro vás balíčky podle nejčastějších potřeb a zpětné vazby Femvie zákaznic
Pece o mensturaci, cyklus

Produkty v tomto článku