Co je endometrióza? Příznaky, mýty a fakta

Co je endometrióza? Příznaky, mýty a fakta


Endometrióza je jedním z nejčastějších ženských onemocnění, kterým celosvětově trpí až 10 % žen v reprodukčním věku. Zjistěte, jak probíhá její diagnóza, co může ovlivnit riziko rozvoje a jaké tři časté mýty kolem endometriózy kolují.

Co je to endometrióza? 

Endometrióza je chronické zánětlivé onemocnění, při němž tkáň podobná děložní výstelce (tzv. endometrium) roste mimo děložní dutinu. Nesprávně umístěná tkáň stejně jako výstelka v naší děloze reaguje na pravidelné hormonální výkyvy. Roste a sílí v průběhu menstruačního cyklu, což spouští zánětlivou reakci a vede k nepříjemným příznakům.

Celosvětově trpí endometriózou 1 žena z 10, což odpovídá až 10 % žen v reprodukčním věku. (1,2) Ve většině případů postihuje vaječníky, střeva a tkáně v oblasti pánve. Zvláštním druhem endometriózy je adenomyóza, která se projevuje růstem tkáně do svalové stěny dělohy. (3)  Přibližně 12 % žen se setkává s endometriózou v jiných částech těla, čímž se její diagnóza stává ještě komplikovanější. (4,5)

Symptomy

Projevy poukazující na možnou přítomnost endometriózy jsou velmi různé. Některé ženy mají potvrzenou diagnózu, ale nepociťují žádné výrazné bolesti či potíže. Jiným nemoc brání v normálním fungování během celého cyklu, nebo v době určitých fází, kdy se výrazně mění hladina hormonů. 

Mezi časté projevy endometriózy patří:

  • Velmi bolestivá a silná menstruace
  • Bolestivý pohlavní styk
  • Bolesti pánve a podbřišku
  • Trávicí a střevní potíže
  • Neplodnost nebo potíže s početím

Jak probíhá diagnóza?

Diagnóza endometriózy je poměrně složitá záležitost. Existuje několik metod, které se pro její odhalení používají, ale téměř žádná z nich není stoprocentně účinná nebo se neobejde bez vedlejších negativních okolností.

Poměrně vhodnou metodou je anamnéza. Do jisté míry lze o endometrióze diskutovat – nebo ji přímo potvrdit – na základě symptomů, které ženu doprovází. Neexistující nebo minimálně se vyskytující příznaky, o nichž běžně předpokládáme, že se s endometriózou pojí, však nevylučují přítomnost endometriózy. Anamnéza ale může být prvním úspěšným krokem pro rozhodnutí o dalších vyšetřeních.

Jedinou možností, jak získat definitivní diagnózu, je operace zvaná laparoskopie. Jedná se o zákrok, při němž se do těla zavádí potřebné nástroje, a lékař má tak možnost nahlédnout i do míst mezi orgány a odebírat potřebné vzorky tkáně pro další pozorování. Tím si může potvrdit, zda se jedná o ložiska endometriálního původu. Při této operaci jsou nalezená ložiska obvykle rovnou odstraněna. S laparoskopií se však pojí i několik rizik, včetně špatného hojení nebo infekce. 

Dalšími příklady metod jsou ultrazvuk nebo magnetická rezonance. Ultrazvuk pro odhalení endometriózy bývá o něco výkonnější než ty běžné, s nimiž se setkáte na gynekologii. Může odhalit endometriózu ve vaječnících, močovém měchýři nebo pomoci nalézt adenomyózu. Pro zobrazení ložisek, kam ultrazvuk již nedosáhne, se využívá magnetická rezonance, která funguje na principu magnetického pole. Jedná se však o dražší záležitost a časově náročnější metodu. (6)

Endometrióza mýty a fakta

Přestože endometriózou trpí mnoho žen, stále se kolem ní váže mnoho otázek. Pojďme si objasnit tři časté mýty. 

Mýtus #1: Endometriózu způsobuje retrográdní menstruace

Endometrióza je velmi komplexní onemocnění a mnoho vědců a lékařů po celém světě se snaží vysvětlit, jak vlastně dochází k jejímu rozvoji a jak by se dalo endometrióze zabránit.

Jednou z nejstarších a nejznámějších teorií vzniku endometriózy je retrográdní neboli zpětná menstruace. Menstruační krev, která doprovází vylučování děložní sliznice, pochvou opouští organismus. Dle některých studií však část krevního toku putuje zpět do vejcovodů a pánevní dutiny, místo aby vycházela z těla ven. Tento zpětný tok zvaný retrográdní menstruace v sobě může nést endometriální buňky, které se pak mohu přichytit a růst na povrchu jiných pánevních orgánů. 

Tato teorie však není úplně pochopena ani potvrzena, jelikož až 70-90 % žen má určitý stupeň retrográdní menstruace, ale ne u všech se rozvine endometrióza. (7)

Mýtus #2: Hormonální antikoncepce léčí endometriózu

Hormonální antikoncepce je velmi často užívanou formou prevence těhotenství, ale mnohdy bývá odborníky i lékaři doporučována na zmírnění příznaků některých onemocněních a stavů spojených s hormony. 

Hormony a jejich zdraví bývají hnacím motorem endometriózy, což může významně zhoršit její příznaky. Nerovnováha estrogenu a progesteronu přispívá zejména silné a bolestivé menstruaci nebo výrazným premenstruačním příznakům, jako jsou výkyvy nálad, citlivost prsou, nervozita a úzkosti či zvýšené chutě. Hormonální antikoncepce vypíná běh vašich endogenních hormonů a nahrazuje je těmi syntetickými. Z toho důvodu může skutečně dočasně dojít ke zmírnění hormonálních potíží nebo příznaků endometriózy a celkově tak zlepšit její průběh. Protože vaše reprodukční hormony, které jsou třeba aktuálně v nerovnováze, nejsou téměř vůbec aktivní. (8)

Endometrióza však není pouze o hormonech; nemůžeme zapomínat ani na další faktory, které endometriózu ovlivňují: imunitní systém, chronický zánět nebo naše genetická výbava. 

Zmatené imunitní buňky nedokážou rozpoznat špatně umístěnou endometriální tkáň a pravidelné krvácení tkáně v důsledku změn hormonů vyvolává vlnu zánětu. Přičtěme k tomu ještě nezdravý životní styl v podobě nevhodných stravovacích návyků nebo nekvalitního spánku, a máme tu nekonečný cyklus chronické zánětlivé reakce, která krmí endometriózu.(8,9)

Hormonální antikoncepce může fungovat jako dočasné řešení nebo zmírnit neutišitelné projevy endometriózy. Stále se však jedná o pomyslnou náplast na potíže, která nedokáže vyřešit všechny problémy. 

Mýtus #3: Endometriózu způsobuje vysoká hladina estrogenu

Estrogen je jedním z hormonů regulující menstruační cyklus. Dlouhá léta byla endometrióza spojována pouze s hormonální nerovnováhou a zejména s hladinou estrogenu, který tímto získal poměrně nemilou nálepku. Je pravdou, že hormonální výkyvy a dysbalance hrají v rozvoji endometriózy významnou roli a do značné míry určují, jak bude žena endometriózu prožívat.

Nadbytek estrogenu však nemusí být jediným problémem. Bylo zjištěno, že v mnoha případech měly ženy optimální hladiny obou hormonů, jak estrogenu, tak i progesteronu. Organismus se přesto choval jako v případě estrogenové dominance. Stojí za tím tzv. progesteronová rezistence.

Přestože produkujete dostatečné množství progesteronu, děložní výstelka jej nedokáže využít. Progesteron je protizánětlivý hormon a v normálním cyklu pomáhá rozbít tkáň endometria. U žen s progesteronovou rezistencí však k tomuto rozpadu nemusí dojít, a místo toho bude dál dominovat estrogen. Ten urychlí růst výstelky a podpoří přeměnu buněk na endometriální.

Progesteronová rezistence navíc může být důležitým faktorem neplodnosti v případě endometriózy, jelikož progesteron je nezbytný pro přípravu dělohy a udržení těhotenství.(10,11)

Estrogen tedy může být zodpovědný za některé nepříjemné příznaky, ale endometrióza u něj zdaleka nekončí. Kromě estrogenu a vlivu hormonů totiž nemůžeme zapomenout ani ostatní faktory endometriózy.

Endometrióza patří mezi komplikované ženské onemocnění, na něž zatím neexistuje žádný účinný lék. V mnoha případech lze však pomocí stravy a zdravého životního stylu projevy zmírnit, a tím o nemoci téměř nevědět a žít s ní v souladu. Ženy s endometriózou mívají velký nedostatek zásadních živin. Úplným základem pro lepší průběh cyklu (nejen) při endometrióze je hořčík, který pomáhá zmírnit křeče a působí protizánětlivě, zinek podporující správnou imunitní reakci a hormonální rovnováhu a vitamin E jako významný antioxidant. Všechny tyto tři látky a mnohem víc najdete pohromadě v Endo komplexu. 

Máte podezření na endometriózu nebo vám ji lékař přímo potvrdil? Zajímá vás, jak můžete ovlivnit její průběh?

Obraťte se na naše Femvie odborníky, kteří vám sestaví individuální plán na základě anamnézy, laboratorních výsledků, monitoringu symptomů, analýzy cyklu a 90 min. úvodní konzultace. Naši odborníci vám udělají kompletní vyhodnocení vašeho zdravotního stavu a budou vás průběžně podporovat, tak abyste docílila výsledků. Informace o tom, jak konzultace fungují najdete zde


Byl pro vás článek užitečný? Sdílejte ho do svého okolí, třeba se bude hodit ještě někomu dalšímu. 

Pokud máte jakoukoliv otázku k ženskému zdraví, neváhejte se obrátit na naše odborníky ve Femvie poradně. Ty vám rádi na vše zdarma odpoví.*

*Poradna neslouží jako náhrada gynekologické podpory a pomoci. Pokud vás trápí jakékoliv zdravotní problémy doporučujeme se co nejdříve obrátit na svého lékaře.