Jaké jsou příznaky menopauzy?

Jaké jsou příznaky menopauzy?


Ing. Lenka Jahelková je naturopatka a terapeutka informační medicíny, směřující klienta na cestě k plnému pocitu zdraví a radosti ze života. Postupně a společně odhaluje příčiny potíží. Lenka se věnuje chronickým onemocněním, zejména v oblasti hormonální a imunitní nerovnováhy, jako je neplodnost, menstruační potíže, menopauza, nespavost, chronické infekce, alergie, trávicí potíže a další.

S Lenkou jsme si povídali o příznacích a průběhu menopauzy. Lenka s námi sdílela tipy, jak se připravit na menoupauzu a jak v tomto období udržet tělo ve zdravé a v psychické pohodě. 

Víte, že jedna z pěti žen pociťuje v období menopauzy fyzické a emocionální příznaky, které ovlivňují kvalitu jejího života?

Co je menopauza a kdy se nejčastěji u žen objevuje?

Menopauza obvykle provází ženy v období mezi 45 až 55 rokem věku a znamená poslední menstruaci v jejím životě. Je do fáze, kdy se menstruace následně nedostaví po dobu 12 měsíců.

Co se děje v ženském těle během menopauzy?

V době menopauzy dochází v organismu ženy k postupnému vyhasínání funkce vaječníků, které přestávají produkovat ženské hormony. Žena tedy přestává být plodná a přechází do období, kdy již nemůže otěhotnět. Nejdříve dochází ke změnám v menstruačním cyklu, který začne být nepravidelný a nakonec ustane úplně. To jsou hladiny hormonů tak nízké, že již nepůsobí na děložní sliznici a menstruaci zastaví. Díky postupnému úbytku hormonů začne v těle ženy docházet k různým změnám a potížím, jak tělesným, tak psychickým.

Jaké jsou nejčastější příznaky menopauzy?

Příznaky se projevují na tělesné tak emociální rovině.

Co se týče emociálních změn, může se dostavit nervozita, podrážděnost, smutek, vnitřní napětí bez důvodu, přehnaná citlivost. Na úrovni těla může docházet k návalům horka, pocení, přibírání na váze, bolestem kloubů, nespavosti, vysušování sliznic, únavě, ale i změnám v oblasti kardiovaskulárního systému. Jednou z mnoha funkcí estrogenu je totiž ochrana našich cév. Vše lze ale ovlivnit.  To je ta nejdůležitější zpráva, že s tím můžeme něco udělat. Nemusí tudíž vůbec nastat nic dramatického, pokud o sebe žena pečuje. Některé národy, jako třeba Japonky, nemají takové potíže jako ženy v jiných západních zemích a je to dáváno do souvislosti s jejich stravou, přístupem k sobě.

Každý výše zmíněný aspekt jak fyzický tak emociální lze ovlivnit pomocí specifických bylin, zařazením funkčních potravin a nutričních doplňků, výtažků, antioxidantů a zejména dvou návyků.

Co nejčastěji ženy zažívají během menopauzy?

Určitě co bych asi v prvé řadě zmínila a co ženy nejvíce trápí, je nárůst hmotnosti. Bohužel žena je prehistoricky naprogramována ke shromaždování a uchovávání zásob. Vše je ovlivněno hormonálně, kde hrají roli nejenom již zmíněné ženské hormony, ale také insulin, ghrelin, leptin, kortizol, tzn. hormony související s distribucí glukozy, hormony hladu, nasycení a hormon stresu. Tím, jak  klesá hodnota ženských hormonů, dochází k lehkému nárůstu hladiny kortizolu a adrenalinu. Zároveň klesá DHEA, což je předstupeň mužského pohlavního hormonu, andgrogenu, který take působí jako antagonista kortizolu. Zvyšuje se tedy stresová reakce a přispívá k nárůstu tuku zejména v oblasti břicha. Zvýšený kortizol totiž zvyšuje chuť k jídlu. Jestli je k tomu již dána vyšší hladina inzulinu, dochází k přibírání na váze.  

Tuk v oblasti pasu, tzv. viscerální tuk, není jen estetickou záležitostí, ale je nebezpečný tím, že “obaluje” naše vnitřní orgány, kterým pak znemožňuje jejich správnou funkci. To, že pár kilo navíc přijde,  je fakt, je ale vhodné se na to připravit, aby zůstalo opravdu jen u těch “pár kilo”. Dle studií se počítá s pěti kilogramy.

S jedním dechem zároveň ale musíme říct, že v tomto období není vhodné drastické hubnutí a snažit se za každou cenu držet váhu, jako jsme měly před menopauzou . Důležité je, najít ve všem rovnováhu, prostě přijmout tuto fázi života a zároveň se o sebe starat.

Nejdůležitější dle mého názoru je naše celkové zdraví, pocit vitality, energie, kterou šíříme a jak se cítíme :). 

Co mohou ženy dělat pro udržení zdraví a psychické pohody?

Měly bychom si udržet pravidelný pohyb, nemusí to být fitko, běhání, ale každý pohyb se počítá, já vždy říkám – každý krok, každý schod. Hmota, co se nehýbe, tak umírá.  Nemusíte si počítat počty kilometrů a kupovat si nejrůznější ty technické vychytávky, co Vám vše měří, já upřednostňuji přirozený pohyb při domácích pracích, pravidelné domácí protažení, cvičení jako denní ritual.

Co se tedy týče stravy, je třeba ubrat na množství a zaměřit se na živiny, kvalitu, čerstvost, domácí přípravu. Jídla mohou být velmi jednoduchá, ale výživná. Nezapomínat na bílkoviny, kombinovat zdravé tuky a doplnit ideálně bezlepkovými sacharidami a přidávat občas luštěniny. Samozřejmostí je pestrost a hojnost zeleniny a ovoce, a to každý den dle sezóny a lokálnosti. Velmi mohu doporučit časově omezené stravování, kdy si nastavíme časové “okénko” pro jídlo a “okénko” pro lačnění. To velmi dobře zafunguje zejména u těch, co neustále uždibují, nikdy se pořádně nenají a vlastně jejich trávicí orgány si nemají šanci nikdy pořádně odpočinout. Uždibování mezi jídly musíme dát opravdu stopku, abychom nechaly prostor ke správné inzulínové reakci a zpracování živin. Proto si vyzkoušejte jíst v pravidelných časech a jen určité hodiny, například režim 14: 10 je fajn, 14 hodin nejíme a jíme pouze v 10 hodinovém okně. Možná budete překvapeni, jak se budete dobře cítit a jak se změní Vaše váha. 

Konkrétní tipy na konkrétní problém – jen velmi stručný výčet, přednostně zařazuji bylinné tinktury nebo čaje, ale kombinuji i s mediciálními houbami, esenciálními oleji, Bachovými esencemi a já ještě s informačními preparáty:

  • Návaly horka, pocení – určitě na prvním místě Šalvěj lékařská, můžeme pít v čaji, ve směsi, nebo i zařadit koupele
  • Nespavost – kombinace Melatoninu v kapslích s bylinnými výtažky z Kozlíku, Meduňky, Chmelu, Ovsa a Ashwagandy – neboli Whitánia snové
  • Snížené libido – Kotvičník, Shatawari, Cordyceps, Maca, Ženšen pravý
  • Změny nálad – opět Chmel, Srdečník, Oves, Sporýš, Meduňka, Levandule, ale i adaptogeny jako Rhodiola, Bachovy essence, informační preparáty jako Depren, Streson, Anxinex, Relaxon

Doporučuji si však nechat odborně poradit a nenakupovat všelijaké doplňky stravy či byliny. Je potřeba si ověřit kvalitu a používat jen ty, které Vaše tělo potřebuje. 

Co byste z vlastní zkušenosti vzkázala ženám, které se blíží menopauze nebo jí právě prochází?

Aby se nenechaly odradit informacemi, jak je to těžké, náročné, složité období. Je to jen fáze a záleží, jak k tomu samy přistoupíme. Je to období, kdy sklízíme plody. Ano, stejně jako na konci léta vstupujeme do podzimu a sklízíme úrodu, tak je to i v životě. Plody ve smyslu našich dětí, které opouštějí naše hnízdo a jdou si vlastní cestou, plody ve smyslu naší práce, co jsme tvořily a vytvořily, co jsme poznaly, pochopily a co jsme se naučily.

Pro mne nic neskončilo, právě naopak, začala úžasná životní etapa, kdy mám konečně čas na sebe a mohu se věnovat, čemu chci. Jsem za to velmi vděčná, protože vím, že to je velký posun, vždyť moje maminka to tak lehce vůbec neprožívala.

Zářit můžeme v každém věku, je to jen o nás, jak se vnímáme, jak si sebe vážíme, jak jsme na sebe napojené. Krása pro mne není jen zvnějšku, ale nejvíce zevnitř.  Mám ve svém životě úžasné ženy, krásné ve své celistvosti, jsou mi inspirací a jsme na sebe napojené. Sdílíme spolu naše energie, neustále se setkáváme, tvoříme a je to prostě krásné a radostné :).

Důležité je i to, že dcery nás silně vnímají a předáváme jim zdravé vzorce. Žena by měla mít především svůj svět a neupínat se jen k dětem, k manželovi. Děti necháváme jít svým životem, dáváme jim maximální svobodu s pocitem, že jsme tu stale pro ně a že ony jsou pro nás stale děti, které si kdykoliv mohou přijít pro radu a pomoc. I když to chvíli zabolí, když nás „opouštějí“, ale tak to prostě je.

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že jsem zvládla přechod krásně a lehce. Měla jsem nepříjemné pocity asi 4 měsíce, kdy jsem si pomohla progesteronními bylinami , byla jsem v komunikaci s naší paní bylinkářkou, která nám připravuje účinné směsi. To stačilo a dnes se cítím skvěle.

Co jsem udělala:

  • Změnila jsem stravu, ubrala jsem na množství, pečivo a sladké skoro nejím, hlídám si bílkoviny. Typicky česká strava je pro mne tabu, protože ty kombinace a energetická nálož pro nás prostě není vhodná.
  • Zařazuji vice vlákniny, zeleniny a ovoce, občas si tělo řekne o fermentované potraviny. Jím vlastně vše, ale s mírou, držím si váhu a denně se hýbu.
  • Užívám pravidelně kromě léta kvalitní vitamin D3 s K2 a doporučuji všem, nechat si jednou ročně zjistit jeho hladinu.
  • Zároveň užívám i kvalitní vitamínový komplex, zejména v době, kdy je větší výskyt respiračních onemocnění, nebo když cítím, že toho mám hodně, posílím se tím.
  • K dispozici mám take ještě navíc liposomální vitamin C, který si dopřávám, kdy nemám možnost ujíst dostatek ovoce a zeleniny, nebo jsem vice unavená.