Příběh ženy: Od endometriózy ke vzniku Femvie

Příběh ženy: Od endometriózy ke vzniku Femvie


Březen je měsícem, který je již desítky let celosvětově věnován endometrióze. Toto ženské onemocnění je velmi časté, postihuje téměř každou 10. ženu, a proto se i my ve Femvie snažíme zvýšit povědomí o endometrióze a předávat ženám tipy, jak mohou zlepšit její průběh pomocí zdravého životního stylu.

Proto se Anet, zakladatelka Femvie, rozhodla sdílet svoji zkušenost s endometriózou a ujistit další ženy, že v tom opravdu nejsou samy. 

V rozhovoru se dozvíte, jaká byla Anetina cesta k diagnóze a zda se k endometrióze přistupuje odlišně u nás v Česku a v Anglii, co všechno na své cestě zkusila a co jí nejvíc pomohlo, a v neposlední řadě jak se jí podařilo svoji diagnózu přetvořit v platformu Femvie a jaké další novinky u nás můžete čekat. 

Jaké první projevy endometriózy jsi na sobě pozorovala? 

Když se nad tím zpětně zamyslím, byla to hlavně kombinace zažívacích problémů, bolestí a křečí v oblasti zad, podbřišku a vaječníku, které jsem na sobě aktivně pozorovala a dlouhodobě mě trápily. Byly měsíce, kdy se to dalo zvládnout, a pak bylo pár měsíců, kdy jsem každé ráno a večer ležela na zemi, zoufalá a v bolestech.

Nejtěžší na tom bylo to, že jsem dlouho nevěděla, co se se mnou děje a co to způsobuje. V práci jsem často potlačovala bolesti, což vedlo k podrážděnosti a únavě. Měla jsem strach, že to ovlivní to, jak mě lidí vnímají obzvlášt v pracovním prostředí, protože mi zkrátka občas bylo kvůli bolesti skoro do breku. Důsledkem jsem měla tendenci se izolovat nebo se vyhýbat cestám a akcím, protože jsem byla unavená, bez nálady, chvílemi jsem nevěděla, co jíst, aby to nevyvolalo křeče, a nechtěla jsem tyto pocity a omezení přenášet na své okolí. 


Jaké jsou tvé zkušenosti s diagnózou? Našla jsi u lékařů pochopení? 

Mé zkušenosti s diagnózou nejsou úplně pozitivní. Menstruační bolesti a křeče jsem dlouhodobě vnímala jako součást mého života a brala je jako běžné. Když jsem situaci sdílela se svým gynekologem, udělal mi vyšetření a zhodnotil, že je vše v pořádku. Příznaky jsem tedy začala spíš připisovat k zažívacím problémům, což mě dovedlo (velmi dlouhou cestou) k diagnóze IBS (syndromu dráždivého tračníku).  

Endometrióza bohužel představuje složité diagnostické problémy, příznaky se velmi liší, a často je tento stav chybně diagnostikován jako střevní nebo trávicí porucha. Nejvýznamnějším zjištěním pro mě byla studie (1), která ukázala, že endometrióza byla spojena s téměř trojnásobným zvýšením rizika syndromu dráždivého tračníku, a že více než 1 z 5 žen s endometriózou má syndrom dráždivého tračníku.

V tomto případě je právě komplexní přístup ke zdraví velmi relevantní, jelikož se díky tomu dají zjistit oba problémy. 


Vnímáš nějaký rozdíl, jak se k endometrióze přistupuje v Anglii a jak u nás v Česku?

Nedá se to zhodnotit takhle všeobecně - hraje v tom roli mnoho faktorů. 

Řekla bych, že v Anglii se o mnoha tématech mluví o několik let dříve a existuje mnoho komunit a veřejných akcí, které tato témata rozebírají. Díky této otevřenosti jsem zde daleko dřív začala řešit své zdraví, a to holisticky. Ve větších firmách bylo naprosto běžné, že se pořádaly přednášky o meditaci, duševním zdraví ale i ženských hormonálních problémech. Témata spojené se zdravím jsou daleko méně tabu (minimálně z osobní zkušenosti). Díky prostředí, ve kterém jsem se pohybovala, jsem se postupně dostala do komunity odborníků zaměřené na ženské zdraví, a dočkala se pochopení a validace, že to čím procházím, je sice běžné, ale není normální. Postupně jsem také získala přehled o tom, co vše mi může pomoci. Výhodou je i to, že se mnoho výzkumů dělá právě ve Velké Británii, takže je přístup k informacím poměrně rychlý. Momentálně je několik výzkumů, které zkoumají genetické faktory, imunitní systém, diagnostiku endometriózy, léčbu s minimálními vedlejšími účinky.  Nadace Endometriosis UK, často tyto výzkumy financuje pomocí grantů. 


 “To, čím procházím, je sice běžné, ale ne normální.” 


Kvalita lékařů a odborníků v Čechách je však také na vysoké úrovni. Jen není pro ženy vždy jednoduché zjistit, kam a ke komu jít a jak ten daný hormonální příznak řešit - tento problém se snažíme řešit právě pomocí Femvie platformy. Ženy díky nám ušetří čas hledáním protichůdným informacím, přístup je individuální, empatický a komplexní. Snažíme se ženám poskytnout podporu a ujištění, které v těchto fázích života potřebují, a spolupracujeme s gynekology a fyzioterapeuty, abychom ženám dokázali dát potřebné doporučení. Věříme, že náš přístup jde ruku v ruce


Existuje mnoho klasických i alternativních možností, jak lépe zvládnout průběh endometriózy. Co všechno jsi na své cestě zkusila? 

Na své cestě za zdravím, jsem toho zkusila opravdu mnoho:

  • Čínskou medicínu (bylinky a akupunkturu)
  • Funkční medicínu  - zaměřenou na výživu a suplementaci (bylinek a doplňků stravy)
  • Tradiční medicínu - (brala jsem několik let antikoncepci)
  • Fyzioterapii zaměřenou na pánevní dno 
  • Hormonální jógu
  • Regulaci nervového systému pomocí holistické terapie 

Existuje mnoho trendů, které ženám slibují řešení na jejich hormonální problémy. V mnoha případech to jsou krátkodobé náplasti nebo i zcela nevhodná řešení, jelikož u každé ženy se může jednat o úplně odlišnou příčinu či dysbalanci a není úplně vhodné plošné řešení. Naopak může způsobit další problémy, které se časem projeví. 

Na základě našich zkušeností (a zkušeností odborníků, se kterými spolupracujeme) víme, co opravdu a dlouhodobě funguje. Proto jsme ve Femvie sestavili komplexní přístup s klíčovými pilíři, které z našeho pohledu mají největší vliv na ženské hormonální zdraví. V rámci naší edukace a konzultací ženám sestavujeme individuální plán a doporučení, která ženám umožní tyto změny aplikovat. 


Ovlivňuje tě nyní endometrióza v běžném životě? 

Občas ano, ale můžu říct, že díky informacím a změnám, které jsem do svého života zařadila - např. suplementace Endo komplexu, fyzioterapie, úpravy výživy, omezení alkoholu a každodenní práce s emocemi a nervovým systémem - mé bolesti a příznaky se výrazně zlepšily. 

Je rozdíl, jak ses na endometriózu dívala dříve a jak ji vidíš dnes

Rozdíl je v hlavně v tom, že jsem se s tím naučila pracovat. Nejsem typ člověka, který dlouhodobě vydrží fungovat pod tvrdým režimem, potřebuji v životě balanc. Hodně mi pomohlo porozuměni vlivu určité stravy a přístupu k životu na mé příznaky. Na základě toho vím, co mi dělá a nedělá dobře, a jaké hranice si musím nastavit. Čas od času (párkrát za rok) poruším svou výživu, napiju se alkoholu, s tím, že vím, že mi potom nejspíš nebude nejlíp, ale jsem na to připravená. Když se v těchto chvílích necítím dobře, snažím se k sobě přistupovat s racionalitou a pochopením. Jsem sama sobě oporou. 


Dříve jsem cítila vůči sobě a mým příznakům frustraci - dnes to vnímám tak, že mi to pomohlo (možná i donutilo) se naučit opravdu naslouchat svému tělu, sledovat svůj cyklus a pozorovat, co mi dělá a nedělá dobře, a dle toho žít zdravější život. Věřím, že možná něco takového muselo do mého života přijít, abych si stanovila hranice a prioritizovala sebe a své celkové zdraví.  


Jsou nějaké užitečné knihy, podcasty či dokumenty, které ti na tvé cestě pomohly a ráda bys je doporučila dál?

Doporučila bych všem Femvie e-book o endometrióze, který obsahuje 6 kroků, jak pomocí výživy přirozeně ulevit od bolesti. Kromě toho se tam také dozvíte, jak postupovat když vám byla endometrióza diagnostikována, a jaké možnosti léčby a zlepšení jejího průběhu máte.

Dále bych doporučila českou pacientskou organizací zaměřenou na Endometriózu - Endotalks.


Kdy přišel nápad na vybudování značky Femvie? 

Celý život mě fascinovala a zajímala témata spojená se zdravím - duševní, emoční i fyzické. Realizace nápadu - Femvie [ženy život] - přišla právě po té, co jsem si prošla dlouhou a velmi náročnou cestou se svým zdravím a na vlastní kůži jsem zjistila, kolik času jsem mohla ušetřit, kdybych měla některé informace k dispozici, věděla, jak své zdraví podpořit vhodnými produkty, mohla svou situaci jednoduše a rychle s někým konzultovat a získala jasný plán a ujištění, že jsem na správné cestě. 

Jelikož se má zdravotní situace začala postupně více projevovat, rozhodla jsem se být více transparentní, a začala o situaci a pocitech mluvit se svým okolím. Postupně jsem zjistila, že je kolem mě mnoho žen, které si také něčím prochází a necítí se být dostatečně podpořeny či informovány o tom, co se v jejich těle odehrává, jak funguje jejich cyklus nebo proč zažívají hormonálním výkyvy. 

Frustraci, kterou jsem cítila, jsem se rozhodla vložit do vytvoření platformy Femvie, která takovou podporu ženám nabízí. Náš přístup je komplexní, přistupujeme k ženám s empatií, porozuměním a snažíme se jim ulehčit přístup k těmto potřebným informacím, které jim umožní žít zdravější a naplněný život


Máš s Femvie v blízké době nějaké plány a novinky, na které se ženy mohou těšit?

Ano, v nejbližší době plánujeme dvě velké novinky, na které se neskutečně těším, protože na nich pracujeme velmi dlouho. 

Prozradím, že u jedné se jedná o produkt, který je ve vývoji přes rok a je za ním dlouhé testování a úprava receptury. U všech našich produktů totiž dbáme, aby byly čistě přírodní a zároveň funkční. Těšit se mohou ženy, které chtějí najít cestu k sebelásce a chtějí své tělo uvolnit během cyklu

Druhou novinkou bude produkt, který umožní dostat náš komplexní přístup do rukou co nejvíce ženám a pomoct jim prakticky a efektivně dostat hormony do rovnováhy. Těšit se mohou ženy, které chtějí prioritizovat své zdraví a naučit se žít v souladu se svým hormonálním zdravím. 

“Nemůžete uzdravit tělo, které nenávidíte.”


Chtěla bys něco vzkázat ženám, které si prochází endometriózou nebo jinými problémy související s hormony? 

Nenechte, aby vám kdokoliv řekl, že příznaky či bolesti, které zažíváte máte jen v hlavě. Také nedovolte sama sobě, abyste se shazovala za to, co se vám děje. Nemůžete uzdravit tělo, které nenávidíte. Vaše příznaky nejsou vaším osudem a nedefinují vás. Pokud se necítíte dobře, obraťte se na naše odborníky, vyslechneme vaši situaci a podpoříme vás tak, abyste své situaci co nejlépe porozuměly a vyřešily potíže.


Několik let mi lékaři říkali, že dle testů a ultrazvuku je vše v pořádku a křeče jsou “v mé hlavě”, tedy pravděpodobně stresového původu, a měla bych víc zvolnit. Jediný důvod, proč jsem vůbec zjistila, co se v mém těle odehrává, bylo, protože jsem se sama proaktivně začala o své zdraví zajímat, hledat si informace a postupně je k sobě skládat. Tento proces nemusí být stejně dlouhý a frustrující, náš tým je tu, aby byl vaší oporou


Procházíte endometriózou a zajímá vás, jak můžete pomocí stravy svůj stav zlepšit? Nebo se chcete jen dozvědět více informací o tomto onemocnění? V nabídce Femvie produktů nově najdete i zmíněný e-book 6+1 způsobů, jak přirozeně snížit bolest pomocí výživy při endometrióze. Individuální a komplexní podporu také najdete u našich odborníků.


Chcete s námi sdílet svůj příběh a cestu ke zdraví? Ozvěte se nám! Napište na náš e-mail poradna@femvie.com