Propojení naturopatie a ženského zdraví

Propojení naturopatie a ženského zdraví


Lenka Ptáčníková

Připravily jsme si pro vás třídílný rozhovor s užasnou Lenkou Ptáčníkovou. V prvním díle si popovídáme o propojení jejího oborou naturopatie s ženským zdravím, v druhém díle o menstruaci, PMS a hormonální nerovnováze a ve třetím vám Lenka doporučí bylinky, vitamíny a minerály na podporu ženského zdraví.

Lenka je kvalifikovaná naturopatka a průvodkyně na cestě k rovnováze. Zaměřuje se na životní styl svých klientů a pomocí bylin, vitamínů, minerálů a stravy podporuje důležité regenerační procesy organismu. Společně s klienty hledá kontext vzniku potíží na tělesné i emoční rovině. S respektem a pokorou využívá síly přírody k navrácení zdraví. Můžete se s Lenkou spojit na jejím webu www.telomysl.cz nebo přes Instagram: naturopatka.lenka

Pro ty, které naturopatii ještě neznají, přibližte nám prosím, co vše se v naturopatii skrývá?

Naturopatie je u nás nový obor. Celostně přistupuje ke zdraví, využívá sílu bylin, pomáhá pomocí stravy, harmonizuje životní styl a vyživuje tělo vitamíny a minerály. Laicky řečeno jsem vystudovaná babka kořenářka.

 Co Vás k tomuto oboru přivedlo?

Už od malička mě lákaly bylinky, přírodní směry, zdravý životní styl a pohyb. Vystudovala jsem sportovní gymnázium v Českých Budějovicích, pak jsem pokračovala na Univerzitu Karlovu do Prahy, kde jsem si vybrala obor Výchova ke zdraví, Tělesná výchova a sport. Stále jsem ale nedošla k naplnění a nenašla jsem to co jsem hledala. Začala jsem se věnovat rozvojovým kurzům, seminářům o zdraví, těle a mysli. Prvním praktickým krokem směrem ke zdraví pro mě byl rekvalifikační kurz masáží, kde jsem získala zkušenosti a několik let jsem se věnovala práci s tělem. Přírodní směry, o které jsem měla zájem se u nás bohužel nedaly studovat a byly přístupné hlavně v zahraničí. Na magisterské studiu se ke mně v jeden měsíc dostala třikrát informace o nové škole otevřené u nás, která se zaměřuje na naturopatii. Brala jsem to jako potvrzení a do školy se přihlásila. Bylo to náročnější období, protože to pro mě znamenalo studovat dvě školy najednou. Každopádně ve škole Klinické naturopatie, kterou založila výborná naturopatka Kateřina Boesenberg BHSc. ND. jsem našla to po čem moje srdce toužilo. Komplexní přístup ke zdraví, studium bylin, funkční výživy a náhled do funkční medicíny. Do hloubky jsme studovaly vliv stravy, účinky bylin, vitamínů, minerálů a dalším doplňků. Moc se mi líbilo, že naturopatie nahlíží na tělo jako na celek a snaží se harmonizovat nerovnováhy. Vysvětluje kdy, jaké byliny, vitamíny, minerály používat a kdy ne.

Další velkou výhodou studia bylo, že jsme měli předměty z klasické medicíny, abychom porozuměli lékařským zprávám, našemu západnímu způsobu léčby a mohli se stát plnohodnotnými partnery lékařům, kteří by s námi chtěli spolupracovat. Musím říci, že toto v dnešní praxi považuji opravdu za přínosné. Spolupracuji s několika lékaři a když se sejde otevřená mysl doktorů a naturopatů vznikají krásné věci. Stejné pozitivní a velmi přínosné propojení vnímám i s dalšími obory jako je fyzioterapie, psychoterapie, TČM a homeopatie. Využívám ještě jedné vědy, které je zásadní při mé konzultaci a terapii, tou je psychosomatika. Díky tomuto studiu se můj pohled na zdraví stal více komplexní a terapie kvalitnější.

Svojí praxi uplatňuji nejen na klinice Endala v Praze, kde jsou hlavní lékaři MUDr. Jan Vojáček a MUDr. Zina Kaucká. Zároveň se věnuji i své vlastní praxi, ordinaci máme na Senovážném náměstí, kde spolupracuji s fyzioterapeutkou Mgr. Anettou Prokopenkovou a psychoterapeutem PhDr. Ing. Petrem Krohem.

Ve Femvie se soustředíme na témata spojené s menstruačním cyklem, hormonální nerovnováhou a příznaky PMS. Chodí k Vám ženy řešit problémy s jejich menstruačním cyklem? Co nejčastěji řešíte?

Tento rok mám opravdu hodně klientek, se kterými řeším hormonální nerovnováhu, bolestivou menstruaci, únavu před cyklem i během něho, výkyvy nálad, neschopnost otěhotnět, gynekologické problémy a výtoky. Všimla jsem si pár společných jmenovatelů těchto problémů, a to hlavně u bolestivé menstruace. Z mé praxe a z pohledu psychosomatiky jsem vypozorovala, že jde o celkové vyčerpání energetických rezerv ženy, jak z pohledu fyzického, tak psychického.

Jak ženám s těmito problémy na klinice pomáháte?

Snažím se na zdraví a tělo dívat z několika úhlů. Jako první řeším vyživení těla. Hledám, co tělu chybí, nebo i přebývá. K tomu mi slouží pohledová diagnostika – nehty, vlasy, oči, držení těla, pupínky a skvrny na těle. Například na nehtech dle skvrn mohu vidět jaké minerály tělu chybí. Protože na nehtech by neměly být žádné skvrnky, vlnky, ani by se neměly třepit, či lámat. Vždy řeším stravu a pitný režim. Pokud tělo nedostává denně kvalitní potraviny a hydrataci, z dlouhodobého hlediska nemůže plnohodnotně fungovat. Své klienty převádím na skutečné jídlo, učím je, aby si stravu doma připravovali a vysvětluji jim sezónnost potravin. Pokud se jí kvalitně a do syta, není potřeba jíst každou hodinu, ale může se zařadit i postění. U postění je jedna hlavní zásada. Postít se může člověk, který není unavený a vyčerpaný, jinak dochází k dalšímu zatížení těla a čerpání energie z rezerv. Jde o takzvané adrenální vyčerpání nadledvinek, což jsou žlázy s vnitřní sekrecí, které produkují hormon stresu kortizol. Kortizol se dá dobře testovat ze slin a ukáže nám, jak naše tělo reaguje na stres. Pokud má tělo tohoto hormonu moc, nebo naopak málo, dochází například k únavě, bolestivé menstruaci, k vyčerpání a k nekvalitnímu spánku.

Každý si může udělat svůj vlastní test na sobě, stačí jen pozorovat, zda v klidu usne po 22 hodině, spí v kuse 7-8 hodin bez probuzení a ráno se cítí vyspalý. Pokud to takto máte, znamená to, že nadledvinky produkují hormony ve správné míře. Pokud se ale opakovaně budíte v noci většinou mezi 1- 3 hodinou ranní, nebo nemůžete usnout a ráno se pak probouzíte unavení, jde o jeden z příznaků adrenálního vyčerpání. No a co teď s tím? Jako první, co můžete udělat je začít pečovat o svůj spánek.

Lenka Ptáčníková Vyvážená strava

Jakou roli hraje spánek v našem zdraví? A co můžeme udělat abychom docílily kvalitního spánku?

Spánek má nezastupitelnou roli v našem zdraví, prevenci i léčení. Každý si musí sám sáhnout do svědomí, kolik dává spánku pozornosti. Ve spánku tělo regeneruje, čistí se a obnovuje své rezervy. Ideální doba spánku je po 22 hodině a délka okolo 8 hodin spánku bez přerušení. Co pro to může každý udělat? Ideálně hodinu až dvě před spánkem být už v klidu. Nepracovat, nekoukat na emočně náročné filmy, pořady, což znamená ideálně vypnout televizi. Vůbec se nekoukat na zprávy, protože to je v dnešní době spíše černá kronika. Pokud je to možné vypnout i elektronické přístroje. Večer mít lehkou stravu a najíst se 2-3 hod před spánkem. V noci potřebujeme tmu, chlad a ticho. Proto vždy dbejte na zatažené závěsy. Díky tmě tělo dává signál k uvolnění Melatoninu. Jde o důležitý hormon, který přispívá k vyrovnávání správné hladiny Kortizolu. Podílí se na imunitních funkcích a regulaci krevního tlaku.

V příštích dílech si s Lenkou popovídáme o menstruačním cyklu, bylinkách, vitamínech a minerálech, které nám mohou pomoci s příznaky PMS či hormonální nerovnováhou.

Děkujeme Lence, že nás pro začátek uvedla do světa naturopatie. Už teď se těšíme na pokračování. Sledujte nás na Instagramu nebo Facebooku, kde sdílíme nejnovější články a informace. 

Navštivte náš e-shop:

BIO bambucké máslo a aktivní látky z konopí
 
 
Tampony a vložky zcela bez plastů a chemikálií
Nakombinujte si počet a velikost podle potřeb
Doručeno bezstarostně, každé 3 měsíce

Produkty v tomto článku