PCOS (Syndrom polycystických vaječníků)

PCOS (Syndrom polycystických vaječníků)


Syndrom polycystických vaječníků, z anglického originálu označovaný jako PCOS, je metabolický a hormonální stav, při kterém v ženském těle dochází k nadměrné produkci tzv. androgenů, mužských hormonů. Jedná se o jednu z nejčastějších endokrinních poruch žen v reprodukčním věku a dle statistik postihuje 6-12 % žen po celém světě.(1)

Jaké jsou příznaky PCOS?

Příznaky jsou velmi různorodé; ne každá žena se musí nutně potýkat s každým z nich a některé symptomy mohou značit i jiný problém, než je PCOS.

Mezi ty nejčastější projevy patří:

  • Nepravidelný cyklus, vynechání menstruace nebo velmi slabé krvácení
  • Růst ochlupení na tváři, hrudníku, pažích či břiše – v místech, kde to známe převážně u mužů
  • Akné nebo mastná pleť
  • Neplodnost nebo potíže s početím v důsledku nepravidelného cyklu a anovulace
  • Polycystické vaječníky na ultrazvuku
  • Zvýšená hmotnost, zejména v oblasti břicha
  • Nadměrné vypadávání vlasů
  • Malé kožní výrůstky na krku nebo v podpaží
  • Tmavé nebo silné kožní vrstvy na zadní straně krku, v podpaží a pod prsy

PCOS

Jak mi pomůže funkční přístup Femvie odborníků pokud mám příznaky PCOS? 

Máte diagnostikovaný Syndrom polycystických vaječníků a byla vám doporučena medikace nebo hormonální antikoncepce na snížení hladiny androgenů? Může to fungovat, pokud je však hlavní příčina vysokých androgenů v nevhodných stravovacích návycích a vy svůj jídelníček nijak nezměníte, nevyřešíte prvotní problém, kvůli kterému PCOS vůbec vzniklo. 

A přesně v takovém případě může být nápomocný funkční přístup a odborníci zaměření na hormonální zdraví. PCOS je velmi komplexní. U někoho jsou spouštěčem nevhodná strava a následná inzulínová rezistence, u jiné ženy hraje hlavní roli stres, v určitých případech se zase hladina androgenů výrazně zvýšila teprve pár měsíců po vysazení antikoncepce. A právě proto je tak důležité primárně odhalit příčinu a hnací motor PCOS, na což však gynekolog mnohdy nemá tolik prostoru a času, i kdyby sebevíc chtěl.

Pro správné pochopení diagnózy nestačí pouze ultrazvukový obraz polycystických vaječníků, ale je třeba znát hodnoty androgenů i ostatních reprodukčních hormonů, stav štítné žlázy i nadledvin. Díky veškerým výsledkům pak mnohdy dojdete k závěru, že se vlastně vůbec nemusí jednat o PCOS. V tomto článku zjistíte proč.

Vyzkoušejte individuální online konzultace 

Individuální konzultace s našimi Femvie odborníky může být skvělý způsob, jak odhalit příčiny vašich potíží a konečně dosáhnout optimálního zdraví.

Přestože lékaři odvádějí nenahraditelnou práci, kvůli plným kapacitám mají na každého pacienta pouze omezenou dobu. Ve vyhrazeném čase se nemusí dostat ke všem potřebným otázkám na stravu, psychické rozpoložení nebo životní styl. 

V rámci Femvie online konzultace probíráme vše dopodrobna, proto také každá z nich trvá cca. 90 min.+ a v některých chvílích budete mít pocit, že mluvíte pouze vy. V ordinaci není prostor na to, aby s vámi lékař prošel všechny aspekty životního stylu a doporučil vám, na co se vy osobně máte zaměřit. Naši Femvie odborníci na to však prostor mají. Po konzultaci nedostanete pouze obecné rady jako přes kopírák, ale sepsané individuální doporučení, které bude v souladu s vaším aktuálním životem. 

Nezapomeňte, že nejste na to samy, Femvie odborníci jsou tu pro vás, abych vás podpořili a pomohli porozumět vašemu zdraví a nastavit vše co je potřeba změnit. 

PCOS konzultace