5 znaků ovulace a proč na ní záleží

5 znaků ovulace a proč na ní záleží


Většina žen o své ovulaci neví až do doby, kdy se snaží otěhotnět. Stav menstruačního cyklu a přítomnost ovulace je však jedním z klíčových signálů, že v těle ženy vše funguje. Pojďme si říct o tom, jaké hlavní znaky ovulace rozlišujeme a proč vlastně hlavním momentem cyklu není menstruace, ale právě ovulace. 

Ovulace, zásadní prvek ženství?

Proč má pro nás ženy tedy ovulace takový význam? Uveďme si 3 stručné příklady.

  • Rovnováha hormonů
  • Estrogen a progesteron, dva hlavní hormony regulující cyklus, které by měly být mezi sebou v rovnováze. Velká část progesteronu pochází ze žlutého tělíska, útvaru, který se tvoří ze zbytku dominantního folikulu, který uvolnil zralé vajíčko. Ovulace je tak nezbytná pro dostatečnou produkci progesteronu v druhé části cyklu. Pokud ovulace neproběhne, hladina progesteronu může být na velmi nízké úrovni, což se odrazí nejen na průběhu cyklu a rovnováze progesteronu s estrogenem.


  • Celkový průběh cyklu
  • Nerovnováha estrogenu a progesteronu může být důvodem nepříjemného prožívání zejména druhé části cyklu v podobě tzv. premenstruačního syndromu (PMS). Pokud navíc ovulace neproběhne, nebo proběhne později, prodlužuje se folikulární fáze, a tím se prodlužuje i celková délka cyklu. V dlouhodobém měřítku tak můžeš zažívat nepravidelnou menstruaci nebo cykly delší než typických 35 dní


  • Fyzické a duševní zdraví ženy
  • Rovnováha a dostatečná produkce hormonů zdaleka nekončí u plodnosti. Reprodukční hormony mají vliv třeba na: 

    • zdraví kostí 
    • růst svalů a sportovní výkon 
    • funkci imunitního systému 
    • zdraví a funkci mozku
    • psychické zdraví a odolnost organismu

    Anovulační cykly a nerovnováha hormonů se pak může odrazit na tvém celkovém zdraví a každodenním fungování.

    Cyklus v kostce

    Celý cyklus počítáme od prvního dne menstruace. Tímto dnem také začíná folikulární fáze, během níž tělo uvolňuje folikulostimulační hormon (FSH), který podporuje zrání vajíčka ve folikulu a připravuje ho na brzké uvolnění. S blížící se ovulaci tělo produkuje luteinizační hormon (LH), který signalizuje uvolnění zralého vajíčka. V den ovulace toto vajíčko opustí vaječník, aby mohlo být oplodněno spermií.

    Po ovulaci přichází fáze luteální; hormon progesteron podporuje zahušťování děložní sliznice v očekávání možného těhotenství. Pokud během této doby k oplodnění nedojde, přichází menstruace a celý cyklus se opakuje znovu. 


    5 znaků ovulace

    Zvýšení bazální teploty

    Krátce po ovulaci tělo uvolňuje hormon progesteron, který dominuje v luteální fázi. To vede k nárůstu tělesné teploty. Sledování bazální tělesné teploty pravidelně každý cyklus ti může poskytnout představu o tom, kdy během cyklu obvykle probíhá ovulace. 

    Změna cervikální tekutiny

    Děložní čípek produkuje tekutinu zvanou cervikální hlen, která slouží k čištění ženského těla, a zejména usnadňuje přístup spermiím ke zralému vajíčku. Vzestup hormonů, konkrétně estrogenu, těsně před ovulací zvyšuje sekreci této tekutiny. Během plodných dní se tekutina stává tenčí a pružnější, často je svou konzistencí přirovnávána k vaječnému bílku. (1

    Mírná bolest v podbřišku 

    Tento znak není typický pro všechny ženy a nemusí se ani objevovat v každém cyklu. Při ovulaci můžeš na jedné straně podbřišku pociťovat dočasnou ostrou bolest či křeč. Tzv. Mittelschmerz, jak se ovulační bolest často nazývá, se shoduje s vrcholem hladin LH, když se folikul zvětšuje, ale ještě nepraskl a neuvolnil vajíčko. Může k tomu tedy dojít těsně před ovulací. Nemusí se tedy nutně objevit v okamžiku uvolnění vajíčka z vajíčku, ale několik hodin až dní před ovulací nebo po ovulaci. (2) Bolest by však měla být pouze krátkodobá; pokud ji zažíváš pravidelně, trvá několik hodin nebo tě úplně vyřazuje z běžných aktivit, je třeba takovou situaci pro jistotu. konzultovat s lékařem. 

    Zvýšená sexuální touha

    Kvůli nárůstu luteinizačního hormonu (LH), k němuž dochází 24-36 hodin před ovulací, můžeš pociťovat také zvýšenou sexuální touhu. Tím ti tělo dává najevo, že podporuje otěhotnění. (3)

    Ovulační špinění nebo krvácení

    Ač to není příliš časté, některé ženy zaznamenávají během ovulace slabé krvácení či špinění. To pravděpodobně souvisí s vyššími hladinami progesteronu a luteinizačního hormonu. (4) Obvykle se jedná o několik kapek světle červené či růžové krve a není třeba použít v této době žádnou menstruační ochranu.

    Špinění uprostřed cyklu ale může být způsobeno i dalšími faktory, jako je užívání hormonální antikoncepce, těhotenství či myomy. (5) Pokud pravidelně registruješ silné krvácení během ovulace, zvaž kontaktování svého gynekologa. 

    Jak dlouhé je plodné okno?

    Vajíčko uvolněné z vaječníku přežívá v ženském těle 12-24 hodin. Spermie však dokážou v ženském těle přežívat až několik dní a vyčkat na moment, kdy je vajíčko připraveno. Tzv. plodné období, během něhož můžeš otěhotnět, se tak počítá 3-7 dní před ovulací a 1 den po ovulaci. Každá žena však může mít odlišnou délku menstruace, a proto je třeba znát sebe a svůj cyklus, abys dokázala určit své plodné dny.


    Jak sledovat svůj cyklus?

    Pomocí měření bazální teploty a sledování cervikálního hlenu můžeš snadno určit své plodné období, a navíc porozumět svému cyklu a zjistit, zda v tvém těle vše funguje, jak má. Tzv. symptotermální metodu můžeš využít jak pro plánování těhotenství, tak jako přirozenou formu antikoncepce. 

    Nauč se pracovat se symptotermální metodou (STM) a zjisti, jak s její pomocí můžeš efektivně stanovit plodné období a sledovat svůj menstruační cyklus, ve Femvie praktickém webináři.