7 překvapivých způsobů, jak se tělo mění během cyklu

7 překvapivých způsobů, jak se tělo mění během cyklu


V průběhu menstruačního cyklu prochází ženské tělo mnoha vnitřními i vnějšími změnami, a řada z nich se odvíjí primárně od kolísajících reprodukčních hormonů, které tělo připravují na možnost oplodnění a následné těhotenství. 

V článku se podíváme na takové změny, které na sobě můžeš během měsíce pozorovat, ale kterých sis možná dosud nevšimla, nebo sis je třeba s reprodukčními hormony vůbec nespojovala! 

Fyzický vzhled

Taky máš někdy pocit, že vypadáš úplně jinak než pár dní zpátky, a viníš z toho očekávanou menstruaci? Nejsi daleko od pravdy, fáze cyklu a konkrétně hormony, které menstruaci řídí, totiž do jisté míry skutečně mění tvůj vzhled. 

Po skončení menstruace a s blížící se ovulací dává hormon estrogen pleti zdravý lesk, ale ovlivňuje také rovnováhu tekutin, což se může odrazit na struktuře a tloušťce obličeje. Pokožka může mít více rovnoměrný tón a může působit celkově pevněji díky zvýšené produkci kolagenu. Během luteální fáze s nárůstem progesteronu má pleť tendenci být mastnější a náchylnější k tvorbě akné. Nebo se žena může setkat s tmavšími skvrnami a popraskáním kůže. Během menstruace, kdy jsou hormony na nejnižší úrovni, může být pokožka sušší a linky a vrásky zřetelnější. (1)

Číslo na váze

Tělesná hmotnost ženy se může téměř každý týden trochu lišit. A hormony v tom opět hrají svoji roli: hormonální změny během cyklu totiž mohou vést ke kolísání hmotnosti, a to zejména před menstruací, kdy tělo obvykle zadržuje více vody, což se může projevit na čísle na váze. Nejedná se však o tělesný tuk, ale pouze o zmíněnou vodu, kterou tělo po skončení menstruace zase ztrácí.

Míra pocení 

Bazální tělesná teplota ženy v průběhu cyklu mírně kolísá spolu s hladinami hormonů, což je faktor, který je hojně využíván v rámci sympotermální metody pro stanovení plodného období. Těsně před ovulací tělesná teplota nejdříve prudce klesne a následně díky nárůstu progesteronu po ovulaci zase stoupá.

Po ovulaci a během luteální fáze zůstává progesteron na vyšší úrovni a s ním také tělesná teplota, což může zhoršovat termoregulaci těla. Během fyzické aktivity se tak možná rychleji a více zapotíš nebo to můžeš pozorovat v podobě tzv. nočního pocení, jedním z poměrně častých znaků PMS. Jak před menstruací hladina progesteronu klesá, sníží se i tělesná teplota. (2)

Libido

Libido konstantní ani u jednoho z pohlaví, a u žen to ještě o něco víc komplikují reprodukční hormony řídící se měsíčním cyklem. 

Zvýšení estrogenu, testosteronu a LH těsně před ovulací může libido zvýšit, což souvisí zejména s plodností a pravděpodobností otěhotnět. S rostoucím progesteronem během luteální fáze může dojít k mírnému poklesu libida. 

Míra libida se však může také měnit s věkem a samozřejmě nezávisí pouze na hormonech; významný vliv má také aktuální psychické rozpoložení, vztah s partnerem či délka vztahu, nálada či množství spánku nebo i vztah k vlastnímu tělu a sebevědomí.

Velikost a citlivost prsou 

V rámci přípravy na těhotenství můžeš v průběhu cyklu zaznamenat změny ve velikosti či citlivosti prsou, a to zejména během luteální fáze. Nárůst progesteronu způsobuje růst prsních mléčných žláz, a v tomto období tak můžeš pozorovat otok prsou, zvýšenou citlivost nebo i mírnou bolest. Pokud k těhotenství nedojde, hladina hormonů klesá, přichází menstruace a mléčné žlázy = prsa se opět vrací do obvyklé velikosti.

Kvalita a množství spánku

7 z 10 žen zaznamenává před menstruací změny spánku a tzv. premenstruační nespavost se řadí mezi poměrně časté symptomy PMS. Jak hladina estrogenu a progesteronu v průběhu měsíce kolísá, do jisté míry se mění výše zmíněná tělesná teplota nebo hladina neurotransmiterů včetně serotoninu. To všechno může mít vliv na to, jak budeš danou noc spát, a taky kolik energie budeš následující den mít.

S nárůstem estrogenu po menstruaci podporuje hladinu energie a pomáhá udržovat tělesnou teplotu v nižším rozmezí, což má pozitivní vliv na kvalitu i množství spánku. V období ovulace výrazně kolísá bazální tělesná teplota. Po ovulaci teplota stoupá, což se může negativně odrazit na kvalitě spánku a můžeš se setkat s krátkodobou nespavostí. Několik dní před příchodem menstruací klesají hladiny hormonů, což může narušit spánkový vzorec.

V těchto dnech a v období během menstruace mohou ženy zaznamenávat zvýšenou únavu a problémy se spánkem, včetně potíží usnout nebo spát celou noc. (3)

Hlas 

Tahle změna pro tebe možná bude tím největším překvapením! Na hlasivkách byly totiž nalezeny receptory pro pohlavní hormony, což značí, že mezi funkcí hlasivek a hormony estrogenem, progesteronem či testosteronem existuje úzká souvislost.

Jedna studie sledovala vztah mezi tónem hlasu a fází menstruačního cyklu a srovnávala menstruující ženy a uživatelky hormonální antikoncepce. Zatímco u žen na hormonální antikoncepci neproběhla v průběhu cyklu žádná změna, u menstruujících žen byl zaznamenán vyšší minimální tón v pozdní folikulární fázi a zároveň nižší intenzita hlasu v luteální fázi. (4) V tomto ohledu je však zapotřebí dalšího zkoumání, abychom věděli, jakou konkrétní roli hormony ve změnách ženského hlasu zastávají.