Femspace

Blog o všech aspektech ženského cyklu. Nejnovější vědecké poznatky, inspirace a rozhovory s odborníky napříč obory.

Může cestování ovlivnit tvou menstruaci?

Během cestování je ale pravděpodobně tvá celková denní rutina v mnoha ohledech rozdílná oproti běžným dnům. Možná trochu omezíš cvičení, přirozeně budeš chtít ochutnat místní speciality, pít více drinků, zůstávat déle vzhůru a podobně. To všechno může mít menší či větší dopad na tvé hormony a menstruační cyklus. Můžeš se tak setkat s následujícími scénáři

Přečíst

Jak funguje hormonální antikoncepce?

Na trhu najdeš nespočet způsobů, jak se efektivně chránit před početím, a hormonální antikoncepce je jednou z nejoblíbenějších metod. Ale jakým způsobem vlastně zabraňuje těhotenství a jak ovlivňuje tvůj menstruační cyklus? Přečti si, jak tato metoda funguje a co můžeš očekávat. 

Přečíst

10 věcí, které bych si přála vědět před první menstruací

Pamatuješ si ještě na svou první menstruaci? Možná i ty patříš mezi ženy, pro které to nebyl úplně ten nejpříjemnější životní zážitek. Tolik otázek, na které získáš odpovědi až v průběhu let a zkušeností. Společně s našimi sledujícími na instagramu jsme proto daly dohromady 10 věcí, které bychom si přály vědět ještě předtím, než přišla první menstruace. 

Přečíst

Co je to poševní sekret a jak se mění během cyklu?

Poševní sekret může někdy ženu překvapit, ať už svojí přítomností, množstvím nebo třeba texturou a barvou. Jeho přítomnost je však stejně přirozená, jako třeba sliny. Pravidelné zaznamenávání sekretu ti může předat užitečné informace o tvém těle, menstruačním cyklu či plodném období. Zjisti v článku, co je vlastně poševní sekret.

Přečíst

7 překvapivých způsobů, jak se tělo mění během cyklu

V průběhu menstruačního cyklu prochází ženské tělo mnoha vnitřními i vnějšími změnami, a řada z nich se odvíjí primárně od kolísajících reprodukčních hormonů, které tělo připravují na možnost oplodnění a následné těhotenství.  V článku se podíváme na takové změny, které na sobě můžeš během měsíce pozorovat, ale kterých sis možná dosud nevšimla, nebo sis je třeba s reprodukčními hormony vůbec nespojovala!  Fyzický vzhled Taky máš někdy pocit, že vypadáš úplně jinak než pár dní zpátky, a viníš z toho očekávanou menstruaci? Nejsi daleko od pravdy, fáze cyklu a konkrétně hormony, které menstruaci řídí, totiž do jisté míry skutečně mění tvůj vzhled.  Po skončení menstruace a s blížící se ovulací dává hormon estrogen pleti zdravý lesk, ale ovlivňuje také rovnováhu tekutin, což se může odrazit na...

Přečíst