Krevní sraženiny během menstruace

Krevní sraženiny během menstruace


Možná se ptáš, co dělat, když zpozoruješ krevní sraženiny během menstruace? Zpozorovat sraženiny v menstruační krvi může být znepokojivé, hlavně pokud tě překvapí jednou za čas. Ve většině případů však menstruační sraženiny nemusí být nutně důvodem k obavám. Zjisti, proč a jak vznikají a kdy je třeba zpozornět. 

Jak vypadá krevní sraženina

Menstruační krevní sraženina je směsí krvinek, tkáně z děložní sliznice a bílkovin v krvi, které pomáhají regulovat její tok. Obvykle mají hustou, hrudkovitou či vláknitou strukturu a mohou se lišit tvarem i barvou. Můžeš se setkat s jasně červenými menstruačními sraženinami, ale také mohou být zbarvené tmavě červeně až téměř do černa

Jak krevní sraženiny vznikají

Když během menstruace děložní výstelka prolévá větší množství krve a krev se hromadí v děloze nebo ve vagíně, začne se srážet. Hustá struktura menstruační sraženiny pomáhá zabránit úniku příliš velkého množství krve najednou. Proto se také menstruační sraženiny obvykle vyskytují se silnějším tokem. To bývá typické u prvních 2-3 dnů menstruace, kdy mívají ženy menstruace nejsilnější. 

Krevní sraženiny tak samy o sobě nemusí být důvodem k obavám, jsou přirozenou součástí obranného mechanismu těla.

„Hustá struktura menstruační sraženiny pomáhá zabránit úniku příliš velkého množství krve najednou.“

Kdy zpozornět

Přestože jsou krevní sraženiny během menstruace normální a čas od času se s nimi může setkat každá žena, jejich výskyt někdy může značit i určitý zdravotní problém, a je třeba je nepřehlížet. Zpozorni, pokud v tvém případě krevní sraženiny:

  • Sraženiny jsou větší než cca 2,5 cm
  • Sraženiny se objevují velmi často (po celou dobu menstruace)
  • Sraženiny se vyskytují s velmi silným krevním tokem a musíš vyměňovat menstruační pomůcky minimálně každé 1-2 hodiny nebo je třeba používat dvojitou menstruační ochranu (např. tampon i menstruační vložku zároveň)
  • Sraženiny se vyskytují s výraznou bolestí

Pokud zažíváš větší sraženiny alespoň několik menstruačních cyklů za sebou, dej o tom co nejdříve vědět svému gynekologovi, ať včas přijdete na případné zdravotní potíže. 

Sraženiny mohou souviset s následujícími zdravotními stavy:

  • Děložní polypy či fibroidy, výrůstky spojené s vnitřní stěnou dělohy, které zasahují do děložní dutiny
    • Endometrióza, onemocnění, při němž tkáň podobná výstelce dělohy roste mimo děložní oblast. Příznaky endometriózy obvykle zahrnují silnou a bolestivou menstruaci, bolestivý pohlavní styk, chronickou únavu či problémy s plodností. 
    • Adenomyóza, stav, při němž děložní výstelka prorůstá do svalové stěny dělohy, která pak může být silnější a vést k silnějšímu průtoku během menstruace.
    • Některé léky mohou mít také dopad na průběh menstruace

    Produkty v tomto článku