Endometrióza: časté otázky a odpovědi

Endometrióza: časté otázky a odpovědi


Ne, není to jen bolestivá menstruace a ano, může se objevit v každém věku. 

Endometriózou statisticky trpí 1 z 10 žen, a přesto okolo tohoto onemocnění panuje zmatek, nedostatek informací a řada mýtů. Pojďme si zodpovědět několik hlavních otázek, které by tě ohledně endometriózy mohly zajímat:

Pro zopakování… co je to endometrióza? 

Endometrióza je chronické zánětlivé onemocnění, při němž tkáň podobná děložní výstelce (tzv. endometriumroste mimo děložní dutinu. Nesprávně umístěná tkáň stejně jako výstelka v naší děloze reaguje na pravidelné hormonální výkyvy. Roste a sílí v průběhu menstruačního cyklu, což spouští zánětlivou reakci a vede k nepříjemným symptomům.

V kterém věku se může endometrióza objevit? 

V jakémkoliv věku. Endometrióza postihuje odhadem 1 z 10 žen v reprodukčním věku, tedy obvykle ve věku 15 až 49 let. (1) První symptomy endometriózy se mohou objevit již v dospívání s příchodem první menstruace a mohou trvat až do menopauzy. Ne všechny ženy se však rozhodnou vyhledat odbornou pomoc okamžitě, a zároveň i samotná diagnóza je někdy běh na dlouhou trať, v průměru trvá diagnóza endometriózy 7 až 10 let. (2)

Mám bolesti při menstruaci, znamená to, že mám endometriózu?

Může a nemusí. Mezi typické příznaky endometriózy patří bolestivá menstruace (dysmenorea), chronická pánevní bolest, bolestivý pohlavní styk, bolesti při močení nebo trávicí a střevní potíže. Symptomy mohou být tak intenzivní, že brání každodenním běžným činnostem. Bolest tedy může být jistým indikátorem endometriózy a vždy doporučujeme jakékoliv nepříjemné příznaky spojené cyklem řešit. 

Na druhou stranu 10-30 % pacientek s diagnózou endometriózy nepociťuje žádné nepříjemné příznaky nebo obtíže, tudíž ani nepřítomnost symptomů endometriózu zcela nevylučuje. (3)

Postihuje endometrióza pouze pánevní oblast?

Běžnými místy výskytu endometriózy jsou v oblasti pánve, jako je vnější povrch dělohy, močového měchýře, vejcovodů či gastrointestinální trakt. Tkáň podobná endometriu se však může objevit prakticky kdekoliv v těle. Vzácně byla endometrióza nalezena třeba v plicích, nadledvinkách, játrech či v mozku. (4,5)

„Diagnóza endometriózy trvá v průměru 7 až 10 let.“

Může hormonální antikoncepce endometriózu vyléčit?

Na endometriózu v současné době není žádný lék. Syntetické hormonální léky potlačují přirozený chod menstruačního cyklu, a tedy i dopad hormonálních změn. Jejich užívání tedy může zmírnit některé endo-symptomy, včetně bolesti. Nemohou však zvrátit proces onemocnění. Jakmile žena léky vysadí, příznaky se často vrátí.

Jak může endometrióza ovlivnit plodnost?

Endometrióza nebo související zjizvená tkáň může narušovat uvolňování životaschopných vajíček nebo blokuje vejcovody, čímž brání vajíčku dostat se do dělohy a spojit se se spermií. Zároveň zvyšuje úroveň zánětu, což vede k rychlejšímu stárnutí vajíček. 30-50 % žen s endometriózou se potýká se problémy s plodností. (6) Endometrióza tedy může početí značně zkomplikovat, ale to neznamená, že je šance nulová. 

Zmizela endometrióza, když už nepociťuji žádné příznaky? 

Jak už jsme si řekli, endometrióza je chronické onemocnění a v současnosti není lék, který by ji zcela vyléčil. Ne všechny pacientky však pociťují bolesti a další nepříjemné doprovodné příznaky. 

Úprava životního stylu, vhodný jídelníček a doplnění potřebných živin může být v tomto ohledu jistým pomocníkem, jak projevy endometriózy zmírnit – někdy i na takovou úroveň, že o onemocnění ani nevíte. Nelze však říct, že je endometrióza úplně pryč, jelikož se stále mohou některé projevy vrátit, třeba jen dočasně, například v období zvýšeného stresu, při změně stravy či životního stylu.


Máš podezření na endometriózu? 

Diagnostikoval ti lékař endometriózu nebo na ni máš podezření? Jsi zmatená protichůdnými informacemi a potřebuješ jednoduchý přehled a praktické kroky, které můžeš podniknout? 

Stáhni si příručku, která ti předá potřebné základy a tipy, jak pomocí úpravy stravy a životního stylu zmírnit bolesti při endometrióze.