Přibírání a kolísání váhy: Jsou na vině hormony?

Přibírání a kolísání váhy: Jsou na vině hormony?


O tom, že se hormony podílí na ukládání tělesného tuku, už jsi nespíš slyšela. O jaké konkrétní hormony se ale vlastně jedná a jak můžeš ovlivnit svoji hmotnost a množství tuku v těle, aniž bys tím ohrozila své hormonální zdraví?

Hormony jsou chemickými posly tvého těla, které pomáhají regulovat vše od metabolismu a chuti k jídlu až po plodnost a tvoji náladu. Když jsou hormony v nerovnováze, mohou způsobit zkázu v celém systému – včetně změny hmotnosti.

Hormony a typy nerovnováhy ovlivňující ukládání tělesného tuku:

  • Štítná žláza
  • Inzulín
  • Estrogen
  • Testosteron
  • Kortizol

Štítná žláza

Pojďme začít s endokrinním orgánem, který ukládání tělesného tuku a změny v hmotnosti ovlivňuje ze všeho nejvíc: štítná žláza. Jedná se o žlázu uloženou v oblasti krku ve tvaru motýla, která produkuje hormony regulující tělesnou teplotu, srdeční frekvenci, udržuje správnou hladinu cholesterolu či řídí metabolismus

Právě metabolismus je proces, v němž se živiny ze stravy přeměňují na energii pro tvé tělo. Hormony štítné žlázy tak mohou přímo ovlivnit ukládání tělesného tuku, tedy přebytečnou energii, kterou organismus aktuálně nevyužije.

Přibírání a odolnost vůči hubnutí jsou jedním z častých příznaků hypotyreózy, snížené funkce štítné žlázy. Ženy trápící hormonální nerovnováha na sobě často pozorují projevy oslabené funkce štítné žlázy; kromě kolísající tělesné hmotnosti patří mezi typické symptomy také:

  • Studené ruce a nohy
  • Citlivost na chlad
  • Nadměrné vypadávání vlasů
  • Nedostatek energie
  • Úzkosti, pocity nervozity
  • Poruchy spánku

Na zdraví tvé štítné žlázy se může podílet genetika nebo autoimunitní stav, ale častými faktory ohrožující její funkci bývají nedostatečný energetický příjem, nadměrné cvičení, deficit některých živin či celkově hladina stresu


Inzulín

Inzulín je hormon, který pomáhá tvému tělu využívat glukózu (krevní cukr) jako energii. Jakmile sníš pokrm obsahující sacharidy, slinivka břišní uvolní inzulín, který krevní cukr dopraví do buněk a tkání, kde je glukóza využita jako zdroj energie. 

Inzulínová rezistence je potom stav, kdy se buňky stanou odolnými vůči inzulínu a krevní cukr nepřijmou. Hladina cukru v krvi zůstává vysoká, na což slinivka břišní reaguje dalším uvolňováním inzulínu. Příliš mnoho glukózy v krvi se nakonec uloží jako tuk do zásoby.

Příčinou však nejsou sacharidy jako takové a není důvod se jich hned vzdávat. K rezistenci na inzulín často dochází kvůli nevhodně složenému jídelníčku s vysokým obsahem průmyslově zpracovaných potravin, ale ke zmíněným metabolickým potížím může vést třeba i dlouhodobý stres nebo nepravidelnost ve stravě.


Estrogen

Estrogen je jedním z hormonů řídících menstruační cyklus a zároveň zodpovídá za vývoj a regulaci ženského reprodukčního systému. Mimo jiné se ale podílí také na zdraví kostí, mozku a srdce a podporuje budování svalové hmoty. Estrogen dělá nás ženy ženami.

Nadměrné množství estrogenu v těle nebo jeho nerovnováha s progesteronem však může mít negativní vliv na tvoji hmotnost a ukládání tělesného tuku. Tento hormonální stav může být důsledkem vysoké hladiny stresu, oslabené funkce jater či střevní dysbiózy. Kromě toho, že estrogen podporuje ukládání tuku v těle, mohou navíc tukové tkáně samy o sobě produkovat určité množství estrogenu, takže se ženy s estrogenovou dominancí často točí v začarovaném kruhu.

Další projevy poukazující na estrogenovou dominanci:

  • Zadržování vody
  • Citlivost či bolest prsou
  • Nepravidelný menstruační cyklus
  • Premenstruační syndrom

Přibírání v období perimanopauzy

Estrogenová dominance může být jedním z důvodů kolísání tvé hmotnosti. Proč ale ženy mnohdy přibírají s příchodem menopauzy, kdy hladina estrogenu naopak klesá? 

Právě proto, že se tělo snaží nalézt jiné zdroje estrogenu, než je ten produkovaný vaječníky. Zásobní zdroje estrogenu se nacházejí v tukových buňkách, a organismus tak často začne přeměňovat více kalorií na tuk, aby měl z čeho hormon čerpat. Kolísání estrogenu, progesteronu a dalších hormonů v době perimenopauzy navíc může podpořit chuť k jídlu.

Testosteron

Testosteron je běžně spojován zejména s muži, ale i v ženském těle hraje svou nezastupitelnou roli. Z určité části se podílí na rychlosti metabolismu, a ženy s nižší hladinou testosteronu tak mohou mít potíže s hubnutím. Kromě kolísání hmotnosti se nízká produkce tohoto androgenu u žen obvykle projevuje také sníženou sexuální touhou, nedostatkem energie či poruchami menstruačního cyklu.

Ani příliš vysoká produkce testosteronu však není optimální. Hladina androgenů totiž úzce souvisí s inzulínovou senzitivitou, jak je vidět u žen s PCOS. Typickými projevy syndromu polycystických vaječníků je nadměrné vypadávání vlasů, a naopak růst tmavších chloupků, anovulační cyklus nebo právě nadměrné držení tuku zejména ve středu těla.


Kortizol

V neposlední řadě přejdeme ke kortizolu, u kterého to však obvykle všechno začíná. Kortizol je stresový hormon produkovaný nadledvinkami. Když se ocitneš v nebezpečí, mozek zavelí a nadledvinky začnou uvolňovat kortizol. Tento hormon má za úkol upřednostnit některé funkce nezbytné pro přežití, a naopak utlumí tělesné pochody, bez níž se nějakou dobu obejdeš, nebo které by ti naopak bránily v aktivní obraně či útoku (jako je trávení). 

Tato schopnost těla přizpůsobit se vnějším podmínkám a za každou cenu přežít, je nenahraditelná. Nicméně pokud hrozba neodchází a stres působí dlouhodobě, organismus nadále upřednostňuje tvorbu kortizolu před ostatními hormony, stejně jako zůstávají prioritou funkce nezbytné pro rychlou obranu či útěk.

Chronický stres tak může narušit některé tělesné pochody. Často to pak odnáší právě zmíněná štítná žláza nebo se to odrazí na menstruačním cyklu a rovnováze estrogenu a progesteronu. Je mnoho cest, jak kortizol ovlivňuje zdraví ostatních hormonů.

Na druhou stranu dlouhodobý stres může sám o sobě narušit tvůj vztah s jídlem: Někdo ve stresu nedokáže pozřít ani sousto, pro jiného je jídlo v daný okamžik jedinou útěchou, a tak často problémy a emoce zajídá. V obou případech to může vést (nejen) ke kolísání hmotnosti. 

Možné projevy poukazující na to, že za tvými potížemi stojí v první řadě stres, jsou:

  • Nervozita, úzkosti
  • Časté zapomínání, mozková mlha
  • Ztráta menstruace či nepravidelnost cyklu
  • Častá potřeba močit
  • Snížený hlad a chuť k jídlu nebo naopak emoční jedení, záchvatovité přejídání

U zmíněných hormonů to však nekončí, ale postačí nám to jako základ pro vysvětlení, jak hormony ovlivňují hubnutí a přibírání. V příštím článku se podíváme na to, jak je to s hubnutím v rámci hormonálního zdraví, a zda stačí dodržovat známou radu: Stačí ubrat na jídle a víc cvičit

Trápí tě některý z příznaků hormonální nerovnováhy nebo máš dotaz ohledně svého zdraví? Obrať se na naše Femvie odborníky, kteří ti sestaví individuální plán na základě anamnézy, laboratorních výsledků, monitoringu symptomů, analýzy cyklu a 90 min. úvodní konzultace. Naši odborníci ti udělají kompletní vyhodnocení tvého zdravotního stavu a budou tě průběžně podporovat, tak abys docílila výsledků.

konzultace hormonální zdraví

Produkty v tomto článku