10 věcí, které bych si přála vědět před první menstruací

10 věcí, které bych si přála vědět před první menstruací


Pamatuješ si ještě na svou první menstruaci? Možná i ty patříš mezi ženy, pro které to nebyl úplně ten nejpříjemnější životní zážitek. Tolik otázek, na které získáš odpovědi až v průběhu let a zkušeností. Společně s našimi sledujícími na instagramu jsme proto daly dohromady 10 věcí, které bychom si přály vědět ještě předtím, než přišla první menstruace. 

Menstruace nemá bolet a jde to řešit.

Menstruace nemusí být pohodlná a 100% příjemná záležitost, ale bolest by neměla být automaticky součástí menstruace. Pokud se s ní setkáš, začni to řešit a hledej příčinu bolesti, nenech se odbýt, že to je normální. 

Je v pohodě mít v pubertě nepravidelnou menstruaci.

V prvních letech po první menstruaci možná bude tvá menstruace nepravidelná, protože se tělo teprve učí pracovat s novým systémem a reprodukčními hormony. 

P.S. Než se cyklus po první menstruaci zcela ustálí, může to trvat až 6 let. Buď trpělivá. 

Nehody se stávají.

Během menstruace občas dojde k protečení. To se prostě stává a je to v pořádku. 

Hormonální kolísání souvisí s náladou. 

V průběhu cyklu se možná setkáš s výkyvy nálady a emocí, které nebudeš moct odůvodnit, a to typicky před příchodem menstruace. Svoji roli v tom hrají právě hormony, které během měsíce kolísají, a do značné míry se podílejí na regulaci nálady.  

Menstruace nemusí chodit přesně každých 28 dní.

Je to tak, ani po 28 dnech, ani po měsíci na den přesně. Menstruační cykly by se měly pohybovat v rozmezí 21-35 dní, v prvních měsících až letech menstruace se však mohou prodloužit až na 45 dní. 

Menstruace může přicházet v mnoha barvách.

Kromě typické sytě červené barvy můžeš během menstruace očekávat i krevní tekutinu hnědé nebo černé barvy, což tě možná znepokojí. Barva se odvíjí od toho, jak silnou menstruaci máš, nebo jak dlouho zůstala krev na vložce vystavená kyslíku.  

Někdy vyteče víc než jen krev. A můžeš to cítit.

Když je menstruační tok silnější, můžeš zaznamenat krevní sraženiny, hlavně při používání menstruační vložky. A ano, můžeš to i cítit a může tě to překvapit. Nemusí to být ale nutně důvod k obavám. 

Volba menstruačních pomůcek je na tobě.

Záleží pouze na tobě, jestli dáváš přednost menstruačním vložkám, tamponům, kalíšku nebo kalhotkám. Správná pomůcka je ta, která vyhovuje tobě. 

Během menstruace můžeš plavat! 

Během menstruace si můžeš jít v klidu zaplavat a nebude na tom nic nehygienického. Pokud používáš tampon nebo menstruační kalíšek, je nepravděpodobné, že by se při plavání dostala krev do vody. 

Nemusíš se stydět za to, že máš menstruaci.

Menstruace je přirozenou součástí ženského těla a není důvod, aby byla neustále tabu. Ovlivňuje nás téměř na denní bázi, může zasáhnout do našeho studijního, pracovního nebo společenského života. Nemusíme předstírat, že neexistuje. 

A jakou radu by sis dala ty? 

Máš otázky ohledně menstruačního cyklu a ženského zdraví? Zeptej se v naší Femvie poradně zdarma.

Nezapomeň nás sledovat na Instagramu, ať víš vždy jako první o všech novinkách na blogu Femspace nebo na Femvie e-shopu!

 

S láskou

Tým Femvie  

Produkty v tomto článku

Bezstarostné předplatné Běžná cena 320 Kč +
Podrobnosti
BIO tampony Běžná cena 140 Kč +
Podrobnosti
BIO vložky Běžná cena 160 Kč +
Podrobnosti