Femspace

Blog o všech aspektech ženského cyklu. Nejnovější vědecké poznatky, inspirace a rozhovory s odborníky napříč obory.

4 výhody menstruačních potřeb z organické bio bavlny

Menstruační pomůcky využívá téměř každá žena po celou dobu svého reprodukčního věku. Na trhu už dnes najdeš mnoho variant, jako jsou klasické vložky či tampony, kalíšky nebo menstruační kalhotky. Ne každé ženě však poměrně nové alternativní produkty vyhovují a menstruační pomůcky běžně dostupné v drogeriích s sebou nesou řadu nevýhod. A právě proto jsme přišly s vložkami a tampony, které mohou vyhovovat opravdu všem ženám, jelikož jsou čistě z organické bavlny a bez obsahu zbytečných chemikálií či plastů. 

Přečíst

Proč vzniká hormonální nerovnováha?

Když je tělo často vystavováno cukru nebo jednoduchým formám sacharidů, vede to k neustálému uvolňování inzulínu, což však pro ostatní hormony nevěstí nic dobrého.  Mimo jiné působí inzulín na vaječníky, a zvyšuje se produkce testosteronu, což je typický znak zejména pro ženy s PCOS. Naopak to vede k nižší hladině proteinu SHBG, který váže přebytek estrogenu a testosteronu v krvi. Kvůli tomu tak může nastat estrogenová dominance nebo nadbytek testosteronu u žen.(5)

Přečíst

Proč volit tampony a vložky z BIO bavlny?

Jelikož ženské sliznice dokáží absorbovat ještě větší množství chemických látek než pokožka našeho těla, častý kontakt s těmito toxiny a chemikáliemi může přispět k rozvoji metabolických změn a vést k souvisejícím zdravotním problémům (3). V průměru žena v životě použije 11.000 tamponů, takže čím více omezíme vystavení našich těl těmto chemikáliím, tím lépe (4).

Přečíst