Proč vzniká hormonální nerovnováha?

Proč vzniká hormonální nerovnováha?


minulém článku jsme si řekly o častých přehlížených projevech hormonální nerovnováhy. Nyní už víte, že nerovnováha vzniká, když se určité hormony tvoří v menším množství, nebo je jiných naopak výrazně více. Jak ale k takové situaci vlastně dojde?

Pojďme si dnes říct o třech nejčastějších příčinách vzniku hormonální nerovnováhy.

1. Stres

Troufám si tvrdit, že stresové faktory jsou téměř nejčastější příčinou vzniku nebo prohloubení hormonální nerovnováhy. Jakmile mozek vyhodnotí, že jste v nebezpečí, přepne tělo do režimu „bojuj nebo uteč“ a spustí produkci stresových hormonů, které mají organismus chránit. Z krátkodobého hlediska je odpověď na stres a produkce kortizolu nezbytná. Dlouhodobě vysoká hladina stresových hormonů však narušuje některé jiné tělesné funkce, což může mít celkový negativní dopad na vaše zdraví.

Nutno podotknout, že za stres nepovažujeme pouze typické vnější faktory, které si asi většina z nás představí, jako je ztráta zaměstnání či potíže v práci, náročné období nebo toxické vztahy. Náš mozek vnímá jako spouštěče i stresory, o kterých možná ani nevíte. Zvýšenou produkci kortizolu tak může ovlivnit nedostatečný energetický příjem a nadbytek pohybu, striktní omezování některých makro či mikroživin nebo nekvalitní spánek.

Stresová reakce z dlouhodobého hlediska může hormonální (ne)rovnováhu ovlivnit zejména následujícími způsoby: 

Narušení funkce štítné žlázy:

Štítná žláza je důležitým prostředníkem pro zdraví všech ostatních hormonů, včetně těch reprodukčních. Reguluje menstruační cyklus u žen, stará se o metabolismus nebo o tělesnou teplotu. 

Dlouhodobě zvýšený kortizol však narušuje komunikaci mezi mozkem a štítnou žlázou. Navíc zabraňuje správné přeměně hormonů na aktivní formu, kterou budou moci tělesné buňky využívat. (1) Stres se tím pádem může podílet na zpomalování metabolismu a následném přibírání, zhoršit regulaci tělesné teploty a v neposlední řadě ovlivnit psychické rozpoložení.

Poruchy menstruačního cyklu:

Chronický stres může ovlivnit i samotný cyklus a produkci pohlavních hormonů. Opakované nebo dlouhodobé vystavení stresu může zatížit osu, kterou mozek s reprodukčními orgány komunikuje, což se projevuje poruchou funkcí vaječníků a problémy spojenými s poklesem produkce estrogenu.(2) Stres a působení kortizolu tak může vést k anovulačnímu cyklu nebo úplné ztrátě menstruace, a zvýšit tak riziko neplodnosti. 

Jelikož je hormon progesteron tzv. prekurzorem pro kortizol, chronický stres přímo ovlivňuje i jeho hladiny. V jednoduchosti to znamená, že kortizol se tvoří z progesteronu. Se zvýšenými požadavky na tvorbu kortizolu se hladina progesteronu naopak snižuje. To se pak může odrazit na cyklu třeba pravidelnými výkyvy nálad, zvýšenými chutěmi nebo bolestmi a změnami trávení před příchodem menstruace, jelikož hladina estrogenu a progesteronu není vyrovnaná, jak by měla být. (3)

2. Špatná regulace krevního cukru 

Když slyšíte o hladině krevního cukru, nejspíš si to automaticky spojíte s diabetem. Poruchy regulace krevního cukru a následky s tím spojené jsou ve skutečnosti nejčastější příčinou mnoha chronických onemocnění a stavů, se kterými se nyní jako společnost potýkáme. (4)

Buňky v celém těle využívají krevní cukr – glukózu jako zdroj rychlé energie. Aby vše správně fungovalo, měla by být glukóza neustále ve správné koncentraci. Během cvičení nebo v době stresu se požadavky na cukr zvyšují. Po každém jídle s obsahem sacharidů, které konzumujeme, se zvýší hladina krevního cukru. Slinivka břišní uvolňuje hormon inzulín, který glukózu dopraví do buněk a tkání, kde ji následně využijí jako zdroj energie.

Kde může nastat problém?

Když je tělo často vystavováno cukru nebo jednoduchým formám sacharidů, vede to k neustálému uvolňování inzulínu, což však pro ostatní hormony nevěstí nic dobrého. 

Mimo jiné působí inzulín na vaječníky, a zvyšuje se produkce testosteronu, což je typický znak zejména pro ženy s PCOS. Naopak to vede k nižší hladině proteinu SHBG, který váže přebytek estrogenu a testosteronu v krvi. Kvůli tomu tak může nastat estrogenová dominance nebo nadbytek testosteronu u žen.(5)

Špatná regulace krevního cukru však není důsledkem pouze konzumace cukru. U velké části žen se setkávám spíše s problematikou vynechávání jídel během dne. Zapomínání na snídani nebo káva místo plnohodnotného jídla, to všechno může vést k propadům krevního cukru, k tzv. hypoglykémii. Ta se projevuje hlavně únavou, závratěmi či výkyvy nálad. Mimo jiné pak můžete pociťovat neutišitelný hlad nebo chuť na sladké a na potraviny s vysokým obsahem sacharidů.(6)

3. Nerovnováha střevního mikrobiomu a/nebo zatížení jater

I stav vašeho střeva se může podílet na hormonální nerovnováze, hlavně v případě reprodukčních hormonů estrogenu a progesteronu. V našem střevě žije miliarda bakterií a kvasinek. Některé z nich jsou potřebné, jiné patogenní a jejich nadměrné množství nám na zdraví spíš ubírá. 

Pokud dojde ke střevní dysbióze (tj. převládají patogenní bakterie), může dojít k produkci enzymu zvaného beta-glukoronidáza. Zvýšená produkce tohoto enzymu může působit na estrogen, a místo aby jeho přebytečné množství opustilo organismus, zůstává v těle a převyšuje progesteron.(7)

Podobný scénář přichází i v případě zatížení jater. Naše játra mají poměrně dobrou schopnost regenerace. V dnešní době plné dýmu z aut, čisticích a kosmetických potřeb a pesticidů z nevhodného pěstování potravin je však těžké udržet játra v dobré kondici. K tomu přidáme nadměrnou konzumaci alkoholu a jinak špatné stravovací návyky a problém je na světě. Jednou z mnoha funkcí jater je i metabolizace estrogenu a vyloučení jeho nadměrného množství. Jestliže játra nefungují optimálně, v tomto bodě nemusí dojít k vyloučení a estrogen se opět dostává do těla a způsobuje potíže spojené s estrogenovou dominancí.(8)


Jak podpořit své hormonální zdraví? Základem jsou tyto tři tipy: 

  • Správná strava a kombinace potravin

Bez dostatečného množství stravy hormony nesrovnáte, i když zakoupíte všechny doporučené bylinky a doplňky světa. Ujistěte se, že jíte dostatečně a nezapomínáte na žádnou z makroživin. V každém jídle kombinujte bílkoviny, sacharidy i kvalitní tuky, aby hladina krevního cukru zůstala co nejvíce stabilní.

  • Netoxická domácnost a šetrné menstruační pomůcky

Přechod na netoxickou domácnost a kosmetiku může mít pozitivní efekt na vaše hormonální zdraví. Zvažte záměnu alespoň u několika produktů, které využíváte na denní bázi. Šetrné menstruační pomůcky bez zbytečných chemických látek navíc mohou zpříjemnit průběh menstruace a zmírnit případné bolesti. 

  • Vhodné doplňky

Zejména pokud se již nyní potýkáte s hormonální nerovnováhou nebo dlouhodobým působením stresu, bude vaše tělo vyžadovat větší množství určitých živin. Jako základ pro hormonální zdraví doporučujeme komplex pro podporu plodnosti, kterým pokryjete všechny potřebné látky. Jestliže vás aktuálně trápí PMS nebo bolesti během menstruace, vsaďte na premenstruační komplex.


Trápí vás nepravidelný cyklus, PMS nebo ztráta menstruace? Nevíte, jak zmírnit svoje PCOS nebo projevy endometriózy?

Obraťte se na naše Femvie odborníky, kteří vám sestaví individuální plán na základě anamnézy, laboratorních výsledků, monitoringu symptomů, analýzy cyklu a 90 min. úvodní konzultace. Naši odborníci vám udělají kompletní vyhodnocení vašeho zdravotního stavu a budou vás průběžně podporovat, tak abyste docílila výsledků.

Pokud máte otázku k hormonálnímu zdraví, neváhejte se zeptat v naší Femvie poradně! Každý čtvrtek na vaše dotazy zdarma odpovídáme.*

https://femvie.com/collections/online-konzultace-s-odborniky

 

*Poradna neslouží jako náhrada gynekologické podpory a pomoci. Pokud vás trápí jakékoliv zdravotní problémy doporučujeme se co nejdříve obrátit na svého lékaře.  


Použité zdroje: 

  1. https://www.everydayhealth.com/thyroid-conditions/hypothyroidism/stress-connection/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4166402/
  3. https://www.bodybyaim360.com/blog/the-progesterone-cortisol-connection/
  4. https://cardiab.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12933-018-0762-4
  5. https://bebalancedcenters.com/blog/depth-look-blood-sugar-hormones/
  6. https://kresserinstitute.com/gut-hormone-connection-gut-microbes-influence-estrogen-levels/
  7. https://www.flordis.com.au/health-insights/liver-health-detox/hormone-imbalance-and-the-liver/


Produkty v tomto článku

BIO tampony Běžná cena 140 Kč +
Podrobnosti
BIO vložky Běžná cena 160 Kč +
Podrobnosti