6 nejčastějších projevů hormonální nerovnováhy

6 nejčastějších projevů hormonální nerovnováhy


Možná už jste se i vy někdy setkali s tvrzením, že za vším stojí hormony. Že můžou za přibírání, měnící se náladu i chutě. I my ve Femvie často o hormonech mluvíme, protože víme, jak důležitou roli v životě (nejen) ženy hrají. Proto vám přinášíme mini sérii článků na téma hormonální zdraví, ve kterém zjistíte, jak hormony ovlivňují tělo, proč mohou stát za některými vašimi potížemi a co dělat, aby hormony konečně stály na vaší straně, ne proti vám! 

Co jsou to hormony? 

Hormony jsou chemické látky produkovány endokrinními žlázami. Mezi takové žlázy řadíme třeba štítnou žlázu, nadledvinky, slinivku břišní, vaječníky u žen a varle u mužů. Dělíme je podle chemické stavby nebo podle žláz, ze kterých pocházejí. Na základě jejich původu se pak liší i jejich funkce. Hormony putují krevním řečištěm po celém vašem těle a ovlivňují vše od metabolismu a trávení až po menstruační cyklus nebo hladinu energie.

Hormonální (ne)rovnováha

Hormony se v těle vzájemně doplňují a vyrovnávají. Jakmile nastane situace, kdy je některý hormon produkován v menším množství, nebo je ho naopak příliš mnoho, nastává tzv. hormonální nerovnováha. I nepatrné změny v produkci mohou mít markantní dopad na celé tělo.

Měnící se hladiny hormonů během života

Ne vždy změny hormonů nutně signalizují, že je něco špatně. V určitých životních fázích se jejich hladiny přirozeně mění, zejména těch reprodukčních. První viditelné změny přichází během dospívání. U chlapců se mění hlas, dívky zase začínají poznávat menstruaci. V této době se tělo teprve učí pracovat s novými pohlavními funkcemi, proto to chce čas a trpělivost, než se hormony konečně ustálí.

S přicházejícím věkem v reprodukčním systému opět nastávají změny. Kolem 40. roku života ženy přichází stav zvaný menopauza (v případě mužů tzv. andropauza), kterou mnohdy doprovází řada nepříjemných projevů. 

Během reprodukčního období může žena očekávat ještě jeden či více momentů přirozené hormonální nerovnováhy, a tím je těhotenství a kojení. Jakmile dojde k oplodnění vajíčka spermií, ženské tělo se začne měnit. Hormony menstruačního cyklu přesunou svoji pozornost ke správnému vývoji plodu a hladkému průběhu těhotenství. Ženy, které si těhotenstvím již prošly, si jistě pamatují hustou hřívu po dobu několika měsíců, než ji po porodu vystřídaly vlasy všude jinde, jen ne na hlavě. Podobně hormonální změny ovlivňují i stav pleti, chutě nebo změny v metabolismu.

6 projevů hormonální nerovnováhy

Hormony hrají nenahraditelnou roli v celkovém zdraví. Protože jich v těle funguje tolik a každý se podílí na něčem trochu jiném, příznaky nerovnováhy se budou odvíjet podle toho, které hormony nebo endokrinní žlázy nefungují správně. Necítíte se ve své kůži a nedokážete rozpoznat, co za vašimi problémy stojí? Možná že se potýkáte s hormonální nerovnováhou. 

Pojďme se podívat na 6 častých projevů: 

  • Poruchy menstruačního cyklu
  • Nepravidelný cyklus, příliš silné nebo naopak slabé krvácení, bolesti, PMS či dokonce ztráta menstruace, za tím vším do značné míry stojí hormony. Ženský cyklus regulují zejména dva pohlavní hormony: estrogen a progesteron. V první části cyklu dominuje estrogen, po ovulaci zase přebírá roli hlavně progesteron. Společně regulují cyklus a připravují děložní výstelku na případné otěhotnění. Je nezbytné, aby byla jejich hladina vyrovnaná. Nevhodné stravovací návyky, nadměrný stres nebo nedostatek některých živin však mohou podporovat nerovnováhu. Zejména deficit hořčíku nebo vitaminů skupiny B je spojen se zhoršením premenstruačního období, které mnoho žen prožívá s výkyvy nálad, chutěmi nebo citlivostí prsou. (1,2)

    Jakmile se estrogen začne hromadit v těle, nebo se naopak v důsledku chybějící ovulace netvoří dostatek progesteronu, nastává známý hormonální stav zvaný estrogenová dominance, který vede k nepříjemným projevům menstruačního cyklu u dívek i žen.

  • Snížená sexuální touha
  • Příroda to vymyslela opravdu chytře. Na každou mimořádnou událost mozek okamžitě reaguje a přizpůsobuje tomu chování celého organismu. Pokud vás dlouhodobě trápí nulové libido, v první řadě za tím může stát stres a stresový hormon kortizol. Protože proč ohrožovat život dalšího, ještě nenarozeného člověka, pokud se tělo necítí v bezpečí? 

    Dalším častým důvodem nízké sexuální touhy je nedostatečná produkce pohlavních hormonů a snížená funkce štítné žlázy. (3) S tím je opět spojena nadměrná stresová reakce, nedostatečný příjem, deficit některých důležitých živin nebo tělesné změny, které se na funkci orgánů a produkci hormonů podílejí.

    Co však může pozitivně ovlivnit nejen libido a správnou hladinu hormonů, ale také zmírnit míru únavy a vyčerpání, je bylinka zvaná Ašvaganda. Společně s hořčíkem zlepšuje stresovou reakci těla, optimalizuje menstruační cyklus a podporuje reprodukční funkce v případě žen i mužů.(4)

  • Vypadávání vlasů
  • Podobně jako v případě mužské plešatosti, i u žen stojí za nadměrným vypadáváním vlasů hormonální změny. Prvním z důvodů může být snížená funkce štítné žlázy, což brání vlasovým folikulům v růstu.

    V druhém případě může jít o projev PCOS neboli syndromu polycystických vaječníků. Řídnutí vlasů a naopak výrazné ochlupení v jiných tělesných oblastech je způsobeno zánětem a zvýšenou sekrecí inzulínu, což vede ke změnám ve vaječnících a reprodukčních hormonech. V ženském těle tak dochází k nadměrné produkci androgenů, tzv. mužských hormonů, což se mimo jiné odrazí na stavu pokožky a vlasů.(5)

  • Studené ruce a nohy
  • Citlivost na chlad a neustálý pocit zimy nemusí vždy znamenat, že máte rozházené hormony. V mnoha případech je na vině „pouze“ nízké procento tělesného tuku, nedostatečný energetický příjem nebo sedavé zaměstnání, u kterého nemáte tolik možnost se pravidelně hýbat.

    Dlouhodobě studené ruce i v těch nejteplejších obdobích však mohou poukazovat na možnou poruchu funkce štítné žlázy.(6) Ta kromě metabolismu nebo regulace teploty řídí také ovulaci a menstruační cyklus, a tím může ovlivnit celkovou hladinu hormonů. Studené ruce a nohy mohou napovědět, že ne všechny orgány či hormony plní svoji funkci správně. 

  • Časté močení
  • Znak zdraví těla zahrnuje pravidelné vylučování. Pokud však během dne každou chvíli pociťujete potřebu zajít si na malou, může to značit, že vaše tělo ovládly stresové hormony a ostatní funkce, které nejsou nezbytné pro přežití, zůstaly upozaděny.

    Krátkodobý stres podporuje správnou stresovou reakci. Pokud vás však provází dlouhodobě, tělo se přepne do režimu „bojuj nebo uteč“. V takovém stavu není prioritou trávení nebo rozmnožování, zásadní je přežít. Proto je součástí stresové reakce okamžité odstraňování odpadu ze střev a močového měchýře. (7) To funguje zejména díky jistým neurotransmiterům, na nějž reagují receptory močového měchýře. Pokud vás tato problematika trápí na pravidelné bázi, zkuste se zamyslet, zda ve svém životě nemáte nadmíru stresu.

  • Chronická únava
  • I přes krásných devět hodin spánku se ráno nedokážete vykopat z postele a probere vás jedině šálek silné kávy? Na konci dne cítíte vyčerpání, ale v noci máte problém usnout nebo se neustále budíte?

    Dvě z nejdůležitějších oblastí, které hrají roli v hladině energie, jsou štítná žláza a nadledvinky. Pokud na tělo dlouhodobě působí stres, tyto orgány nemohou správně fungovat. Přesněji řečeno stresový hormon kortizol vylučovaný nadledvinkami narušuje funkci štítné žlázy a její nezbytnou přeměnu hormonů. Chronický stres však časem unaví i samotné nadledvinky a ve výsledku se celková produkce kortizolu sníží. Jelikož je kortizol nezbytný pro ranní „nakopnutí“, když se vzbudíte, jeho nedostatečná produkce se projeví právě chronickou únavou. (8)

    Hormonální nerovnováha se nevztahuje pouze na tyto zmíněné projevy, může o sobě dávat vědět mnoha různými signály. 

    Pokud máte otázku k hormonálnímu zdraví, neváhejte se zeptat v naší Femvie poradně! Každý čtvrtek na vaše dotazy zdarma odpovídáme.*

    Byl pro vás článek užitečný? Sdílejte ho mezi své přátele!

    Trápí vás nepravidelný cyklus, PMS nebo ztráta menstruace? Nevíte, jak zmírnit svoje PCOS nebo projevy endometriózy? Obraťte se na naše Femvie odborníky, kteří vám sestaví individuální plán na základě anamnézy, laboratorních výsledků, monitoringu symptomů, analýzy cyklu a 90 min. úvodní konzultace. Naši odborníci vám udělají kompletní vyhodnocení vašeho zdravotního stavu a budou vás průběžně podporovat, tak abyste docílila výsledků.

     

    *Poradna neslouží jako náhrada gynekologické podpory a pomoci. Pokud vás trápí jakékoliv zdravotní problémy doporučujeme se co nejdříve obrátit na svého lékaře.  

     

    Použité zdroje: 

    1. https://yoppie.com/blog/magnesium-magic-menstrual-cycle
    2. https://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/suffering-from-pms-chow-down-on-b-vitamins/article622658/
    3. https://obgynal.com/causes-of-low-sex-drive-in-women-and-how-to-increase-your-libido/
    4. https://ksm66ashwagandhaa.com/clinical-studies/
    5. https://www.webmd.com/connect-to-care/hair-loss/how-hormonal-hair-loss-is-different-from-alopecia
    6. https://www.boostthyroid.com/blog/2019/9/13/why-are-my-hands-and-feet-always-cold
    7. https://www.anxietycentre.com/anxiety-disorders/symptoms/frequent-urination/
    8. https://www.anxietycentre.com/anxiety-disorders/symptoms/frequent-urination/


    Produkty v tomto článku