Co je syndrom polycystických vaječníků (PCOS)? Příznaky, příčiny a co PCOS pohání

Co je syndrom polycystických vaječníků (PCOS)? Příznaky, příčiny a co PCOS pohání


Autor: Eliška Hosnedlová, IHP (Certifikovaná Integrative Health Practitioner a Femvie odborník)

PCOS (Polycystic ovary syndrome) patří mezi nejčastější potíže ženského zdraví, a přesto o něm víme tak málo! Proč a jakým způsobem vzniká? Jak se hormony dostanou do nerovnováhy a jakou roli hraje metabolismus? A jaký typ PCOS vlastně máte?

Co to je PCOS 

Syndrom polycystických vaječníků, z anglického originálu označovaný jako PCOS, je metabolický a hormonální stav, při kterém v ženském těle dochází k nadměrné produkci tzv. androgenů, mužských hormonů. Jedná se o jednu z nejčastějších endokrinních poruch žen v reprodukčním věku a dle statistik postihuje 6-12 % žen po celém světě.(1)

Symptomy PCOS

Příznaky jsou velmi různorodé; ne každá žena se musí nutně potýkat s každým z nich a některé symptomy mohou značit i jiný problém, než je PCOS.

Mezi ty nejčastější projevy patří:

  • Nepravidelný cyklus, vynechání menstruace nebo velmi slabé krvácení
  • Růst ochlupení na tváři, hrudníku, pažích či břiše – v místech, kde to známe převážně u mužů
  • Akné nebo mastná pleť
  • Neplodnost nebo potíže s početím v důsledku nepravidelného cyklu a anovulace
  • Polycystické vaječníky na ultrazvuku
  • Zvýšená hmotnost, zejména v oblasti břicha
  • Nadměrné vypadávání vlasů
  • Malé kožní výrůstky na krku nebo v podpaží
  • Tmavé nebo silné kožní vrstvy na zadní straně krku, v podpaží a pod prsy

PCOS

PCOS – polycystické vaječníky?

Bez ohledu na název, to, co můžeme vidět na ultrazvuku ve skutečnosti vůbec nejsou cysty.(2) Jde o zvýšený počet folikulů, které svůj vývoj nedotáhly do konce, a neproběhla tak ovulace. V normálním, zdravém cyklu by z mnoha folikulů dominoval jeden, který by nakonec vývoj s vajíčkem uvnitř dokončil, a v době ovulace by se zralé vajíčko z vaječníku uvolnilo a čekalo v děloze na oplodnění. K ovulaci však potřebujeme mít správnou hladinu hormonů.

Anovulační cyklus a nedovyvinuté folikuly na vaječnících však nejsou známé pouze ženám s PCOS. Jedná se o častý jev u nepravidelného cyklu, v dospívání, kdy se tělo teprve učí pracovat s hormony, ale čas od času je to přirozené i pro ty z vás, které mají cyklus ukázkový, například v důsledku nemoci nebo aktuálního stresu.

To je pro začátek první a velmi zásadní důvod, proč by PCOS nemělo být diagnostikováno pouze na základě ultrazvuku. Ale o tom, jakým způsobem získat správnou diagnózu, zase příště.

Proč jsou androgeny v nerovnováze?

Androgeny patří do skupiny hormonů, které primárně ovlivňují růst a vývoj mužského reprodukčního ústrojí. U žen jsou androgeny tzv. prekurzory estrogenů, což znamená, že jsou potřebné pro jejich vznik a funkci. Zároveň se androgeny podílejí na růstu kostí a svalů, nebo na ženském libidu. V ženském organismu se tvoří ve vaječnících a nadledvinách ze společného základu – cholesterolu.

Přestože nemůžeme zanedbávat význam androgenů v ženském těle, jejich nadměrná produkce se odráží na celkovém hormonálním zdraví ženy. Pro zajímavost, odhaduje se, že více než 80 % žen vykazující známky hyperandrogenismu (tj. nadměrné produkce androgenů), včetně akné nebo nadměrného vypadávání vlasů, trpí právě PCOS.(3)

Jaké jsou vlastně hlavní příčiny zvýšené produkce androgenů?

  • Hormonální antikoncepce – některé typy hormonální antikoncepce obsahují progestin spolu s androgeny, které způsobují vedlejší účinky, jako je vypadávání vlasů nebo akné (4)
  • Adrenální androgeny, což jsou androgeny pocházející z nadledvinek. Jejich hladina může být zvyšována vysokou hodnotou prolaktinu, v důsledku nadměrného stresu, nebo je hlavní příčinou vrozená choroba kůry nadledvin zvaná Kongenitální adrenální hyperplazie (CAH) (5)
  • Inzulínová rezistence, která v důsledku vysoké hladiny inzulínu vede k nadprodukci androgenů z vaječníků a je jednou z nejčastějších příčin rozvoje PCOS (6)

Role metabolismu a vliv na hormony

Přestože se PCOS v mnoha případech řeší hlavně z pohledu hormonálního zdraví a produkce androgenů, jedná se o velmi komplexní problém. Nesmíme zapomenout na roli metabolismu, který hraje důležitou, někdy primární roli ve vzniku PCOS.

Syndrom polycystických vaječníků úzce souvisí s metabolickými poruchami, jako je inzulínová rezistence. Inzulínová rezistence je stav, kdy buňky ve svalech, tuku a játrech nereagují dobře na inzulín a nemohou snadno přijímat glukózu, krevní cukr. Kromě PCOS inzulínová rezistence podporuje také vývoj dalších metabolických potíží, jako je diabetes II. Typu, hypertenze nebo kardiovaskulární onemocnění.(7)

PCOS

V důsledku narušení působení inzulínu slinivka břišní dál pracuje na produkci a uvolňování inzulínu, který ale není využit. (8) Tak v těle vzniká vysoká hladina inzulínu.

Jakým způsobem inzulín ovlivňuje produkci androgenů?

  • Inzulín snižuje uvolňování SHBG z jater, což zvyšuje biologickou dostupnost volného testosteronu v krvi, a podporuje zvýšenou androgenní aktivitu (9)
  • Inzulín stimuluje hormon LH, který se podílí na menstruačním cyklu, a může tak narušit zrání folikulů a zastavit ovulaci (10)
  • Inzulín podporuje LH, jehož vysoké hladiny přispívají k vyšší produkci androgenů (11)

Nadledviny a adrenální androgeny

Zatímco inzulínová rezistence a zvýšený inzulín často řídí produkci testosteronu ve vaječnících, androgeny mohou pocházet i z jiného zdroje, a to z nadledvinek. Ve stresové situaci mozek, respektive hypotalamus spolu s hypofýzou pomocí hormonů stimulují nadledvinky k produkci kortizolu, adrenalinu a noradrenalinu, hlavních stresových hormonů. Pokud stres neodchází (jedná se o tzv. chronický stres), musí tělo zasáhnout dalšími ochrannými prostředky. Přichází tak na řadu adrenální androgeny pocházející z nadledvin, DHEAS a androstendion, které mají za úkol chránit mozek před negativními účinky kortizolu a dalších stresových hormonů.(12) Navíc ale způsobují také typicky známé příznaky PCOS.


Jaké rozlišujeme typy aneb co PCOS pohání

  • Inzulínová rezistence
  • Inzulínová rezistence postihuje až 70 % žen s diagnózou PCOS. (13) Vysoký inzulín řídí produkci androgenů. Tento stav lze zmírnit nebo zcela zvrátit životním stylem, správným pohybem i stravou.

    Tipy pro zlepšení inzulínové senzitivity

    • Pravidelný pohyb, dát přednost silovému tréninku před kardiem
    • U každého jídla kombinovat bílkoviny, tuky i sacharidy
    • Zaměřit se na základní, přirozené potraviny, které jsou minimálně zpracované
  • Po vysazení HAK
  • Tento typ nemusíme nutně řadit mezi druhy PCOS, protože se v mnoha případech jedná pouze o dočasný stav související s vysazením antikoncepce. Potíže a symptomy podobné těch PCOS často přicházejí 3-6 měsíců po vysazení. V první řadě mohou některé pilulky obsahovat nálož androgenů, což s hladinou našich vlastních hormonů trochu zamává. Zároveň byly endogenní (tělu přirozené) hormony po dobu braní antikoncepce vypnuté, takže se tělo snaží veškerou nerovnováhu vykompenzovat, a může chvíli trvat, než se hormony srovnají. Dokud tělo nebude v optimálním stavu, nepřichází ovulace, takže nedovyvinuté folikuly zůstávají na vaječnících. 

    Tipy pro podporu těla po vysazení hormonální antikoncepce

    • Dbát na kvalitní, pestrou stravu
    • Místo diet se snažit vyživit tělo
    • Zvážit některé doplňky stravy, jako je hořčík nebo vitaminy skupiny B
    • Být trpělivý, hormony se díky správnému životnímu stylu časem samy srovnají
  • Zánět
  • V tomto případě hraje zásadní roli v rozvoji PCOS chronický zánět v těle. V důsledku zánětu vaječníky produkují vyšší množství testosteronu, a k typickým příznakům nadprodukce androgenů můžete navíc pozorovat střevní a trávicí potíže, bolesti kloubů nebo migrény.

    Tipy pro snížení zánětu v těle

    • Zařadit dostatek protizánětlivých potravin, jako jsou losos, extra panenský olivový olej, bobuloviny nebo tmavě zelená listová zelenina 
    • Pravidelně konzumovat kvalitní masový a kostní vývar
    • Ke každému jídlu přidávat protizánětlivé bylinky a koření, jako je skořice, kurkuma, zázvor, posvátná bazalka, oregano či rozmarýn
  • Adrenální PCOS
  • Stres, ať už emocionální nebo fyzický, způsobuje, že nadledvinky uvolňují více kortizolu, což také zvyšuje hladiny adrenálních androgenů. U tohoto typu PCOS nemusí hrát roli inzulínová rezistence, ale hlavně nápor na nadledvinky, proto se zaměřte na zklidnění organismu a psychické rozpoložení.

    Tipy pro adrenální PCOS

    • Upřednostňujte kvalitní a dostatečný spánek
    • Pracujte se stresem, zamyslete se, co ve svém životě ovlivnit můžete a co nikoliv
    • Zvažte některé doplňky stravy pro zvládání stresu a zklidnění nervového systému, jako je hořčík nebo vitaminy skupiny B, navíc mohou pomoci také některé adaptogeny

    Syndrom polycystických vaječníků je velmi komplexní téma, a u každé ženy se k němu musí přistupovat trochu odlišnou cestou. Právě na základě typu, ze kterého PCOS vychází. Pokud máte jakoukoliv otázku k ženskému zdraví, neváhejte se obrátit na naše odborníky ve Femvie poradně. Ty vám rádi na vše zdarma odpoví.*

    Cítíte, že potřebujete komplexně nastavit správné návyky a nastartovat tak své zdraví? Naši odborníci vám na online konzultacích s láskou poradí a pomůžou optimalizovat zdraví a hormony pomocí stravy, zdravých návyků a správného nastavení mysli. Nabízíme hned tři balíčky podpory. 

    Femvie konzultace

    *Poradna neslouží jako náhrada gynekologické podpory a pomoci. Pokud vás trápí jakékoliv zdravotní problémy doporučujeme se co nejdříve obrátit na svého lékaře. 

     

    Použité zdroje:

    1. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2022.825528/full
    2. https://www.drlauranicholas.com/blog/2020/10/22/whatisthedifferencebetweenovariancystsandpcosscysts
    3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7115104/#bib15
    4. https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/androgens-101
    5. https://chriskresser.com/adrenal-pcos-surprising-ways-stress-affects-your-hormones/
    6. https://academic.oup.com/edrv/article/33/6/981/2354926
    7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7115104/
    8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7115104/#bib9
    9. https://academic.oup.com/jcem/article/99/12/E2780/2833758
    10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8107978/
    11. https://med.virginia.edu/research-in-reproduction/patient-information/causes-of-pcos/
    12. https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.95.4.1852
    13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277302/