Femspace

Blog o všech aspektech ženského cyklu. Nejnovější vědecké poznatky, inspirace a rozhovory s odborníky napříč obory.

Jak podpořit ženské zdraví v každé fází menstruačního cyklu?

Tělo musí dostat informaci, že má dostatek a má tedy energii i na reprodukci. Nemluvím o přejídání se, ale o dostatečném energetickém příjmu. U mužů to až tak výrazné není, ale ženu „stojí“ jenom samotná ovulace i několik kilokalorií. A pokud se tělo nachází v deficitu, určitě tento proces nebude podporovat. 

Přečíst

6 nejčastějších projevů hormonální nerovnováhy

Možná už jste se i vy někdy setkali s tvrzením, že za vším stojí hormony. Že můžou za přibírání, měnící se náladu i chutě. I my ve Femvie často o hormonech mluvíme, protože víme, jak důležitou roli v životě (nejen) ženy hrají. Proto vám přinášíme mini sérii článků na téma hormonální zdraví, ve kterém zjistíte, jak hormony ovlivňují tělo, proč mohou stát za některými vašimi potížemi a co dělat, aby hormony konečně stály na vaší straně, ne proti vám!  Co jsou to hormony?  Hormony jsou chemické látky produkovány endokrinními žlázami. Mezi takové žlázy řadíme třeba štítnou žlázu, nadledvinky, slinivku břišní, vaječníky u žen a varle u mužů. Dělíme je podle chemické stavby nebo podle žláz, ze kterých pocházejí. Na základě jejich původu...

Přečíst

Top základní suplementy pro každý den

Některé živiny se ze stravy získávají hůře, i když se snažíme mít jídelníček pestrý, jiné se zase nacházejí v potravinách v minimálním množství v důsledku vyčerpávání naší půdy. Z toho důvodu je zkrátka musíme do organismus dostat jinou formou – třeba v podobě výživového doplňku. Možná jste si už i vy přečetly o veškerých pozitivních účincích jednotlivých látek a máte pocit, že na vás sedí snad všechny projevy nedostatku a měli byste nakoupit každý suplement na trhu. Pravděpodobně to ale není vůbec potřeba. 

Přečíst

Proč potřebujeme doplňky stravy a jak je nejlépe vybrat?

Výživové suplementy jsou produkty, které pomáhají „doplnit“ živiny, jež se nám nedaří pokrýt v potravinách. Přestože by naše strava měla být vždy pestrá a výživná, ne vždy to může stačit, abychom přijali dostatek všech živin. Ať už kvůli aktuálně zvýšené potřebě na danou látku, nebo například z důvodu zvýšeného stresu, určitého výběru potravin či zhoršené kvality půdy. Dnes se podíváme hlavně na zmíněné vitaminy a minerály a na to, jakým způsobem se v těle vstřebávají a jak vybrat ty nejkvalitnější z nich.

Přečíst

Co je syndrom polycystických vaječníků (PCOS)? Příznaky, příčiny a co PCOS pohání

PCOS není jen o hormonech. Syndrom polycystických vaječníků, z anglického originálu označovaný jako PCOS, je metabolický a hormonální stav, při kterém v ženském těle dochází k nadměrné produkci tzv. androgenů, mužských hormonů. Jedná se o jednu z nejčastějších endokrinních poruch žen v reprodukčním věku a dle statistik postihuje 6-12 % žen po celém světě.(1)

Přečíst

Jak zmírnit menstruační bolesti?

Samy dobře víme, jak dokážou menstruační bolesti potrápit. S pomocí studentky porodní asistentce Julie Bischofové jsme pro vás sepsaly 4 tipy, které by vám mohly s bolestivou menstruací pomoci.  Bolestivá menstruace, odborným názvem dysmenorea, bývá běžnou součástí cyklu, nicméně by nás nijak neměla omezovat v každodenních aktivitách. Za běžné se dají považovat mírné křeče v podbřišku a bolestivost beder. Co pomáhá na menstruační bolesti? Každá jsme jiná a tím i na nás zabírá něco jiného. Níže najdete pár tipů, které by mohly pomoc. Případně se můžete v komentáři nebo zprávě na našem Instagramu podělit o to, co pomáhá vám. 1. Výživa, doplňky stravy, vitamíny Tělo musí mít dostatek esenciálních mastných kyselin, abychom ho uchránily před nadprodukcí prostaglandinů F2 alfa, které podporují vznik křečí....

Přečíst