Top základní suplementy pro každý den

Top základní suplementy pro každý den


Autor: Eliška Hosnedlová, IHP (Certifikovaná Integrative Health Practitioner)

minulém článku jsme si řekli, co jsou to vitaminy a minerály, jaký vliv mají na naše zdraví, a proč je třeba vlastně určité látky doplňovat v podobě výživových suplementů. Dnes si představíme konkrétní živiny, které naše tělo potřebuje ve zvýšené míře. 

Některé živiny se ze stravy získávají hůře, i když se snažíme mít jídelníček pestrý, jiné se zase nacházejí v potravinách v minimálním množství v důsledku vyčerpávání naší půdy. Z toho důvodu je zkrátka musíme do organismus dostat jinou formou – třeba v podobě výživového doplňku.

Možná jste si už i vy přečetly o veškerých pozitivních účincích jednotlivých látek a máte pocit, že na vás sedí snad všechny projevy nedostatku a měli byste nakoupit každý suplement na trhu. Pravděpodobně to ale není vůbec potřeba. 

Pojďme se podívat, které doplňky stravy stojí za to brát pravidelně.

Multivitamin 

Vitaminový komplex bývá často tím prvním, po čem člověk sáhne, když přijde po létě temnější období nebo riziko nachladnutí. Bohužel ty klasické multivitaminy z lékárny zpravidla nejsou vhodnou formou a nemusí stačit, aby organismu dodaly chybějící látky. Většina takových produktů se navíc vyrábí z levných syntetických složek, které se špatně vstřebávají.(1)

Jaké hlavní problémy se pojí s multivitaminy? 

  • Nedostatek potřebných živin
  • Nesprávná, těžko vstřebatelná forma látky
  • Nadbytek určitých živin a riziko toxicity

Kvalitní multivitamin však může sloužit jako skvělý základ pro pokrytí nezbytných živin. V tomto článku zjistíte, jak vypadá takový kvalitní, snadno vstřebatelný doplněk stravy.

Jestliže se však rozhodnete volit multivitamin, nezapomeňte si pohlídat, jaké živiny obsahuje. Téměř každá látka má totiž i svoji horní hranici, kterou bychom neměly překračovat. Pokud byste se pak rozhodli multivitamin zkombinovat s dalšími suplementy, mohlo by to mít spíše negativní účinky na vaše zdraví. V tomto případě doporučujeme se obrátit na specialisty a certifikované výživové poradce. Využít můžete i naše Femvie odborníky formou vstupní konzultace

Omega-3

Omega-3 nepatří mezi vitaminy ani minerály, ale řadí se do své vlastní škatulky tuků, respektive esenciálních mastných kyselin, bez nichž naše tělo správně nefunguje a musíme jej přijímat v dostatečném množství ze stravy.

Rozlišujeme tři hlavní typy: ALA nacházející se převážně v rostlinných zdrojích a DHA a EPA, které najdeme zase v živočišných potravinách a řasách. Mezi potraviny obsahující omega-3 obecně řadíme tučné ryby a rybí oleje, lněné semínko, chia semínka nebo vlašské ořechy. 

Omega-3 je v úzkém stavu s omega-6, další z esenciálních mastných kyselin. Omega-3 má protizánětlivé účinky. Jeho funkce je nezbytná během růstu a vývoje plodu, ale i v raném dětství. Chrání srdce a cévy, snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci cév. (2) Na druhou stranu omega-6 kyseliny mají spíše tendenci zánět podněcovat – tím v přirozeném stavu podporovat ochrannou zánětlivou reakci.(3)

Tradiční západní strava plná průmyslově zpracovaných potravin obsahuje vyšší množství omega-6 v poměru s omega-3. (4) Typickými potravinami, které se v současnosti nejvíce podílejí na jejich nerovnováze jsou rafinované rostlinné oleje.(5) Tím dochází k chronické zánětlivé reakci, a proto je třeba nejen regulovat příjem omega-6, ale také přidat správné množství omega-3.

Možné projevy nedostatku omega-3

  • Suchost, akné, zarudnutí kůže
  • Bolest kloubů 
  • Deprese a úzkosti
  • Suché oči
  • Lámavé vlasy a nehty
  • Únava a potíže se spánkem
  • Bolestivá menstruace a PMS

Jestliže nemáte pravidelně přístup k mořským řasám, plodům nebo tučným rybám, určitě zvažte doplňování omega-3. 

Hořčík

Hořčík je po vápníku, sodíku a draslíku čtvrtým nejhojněji zastoupeným minerálem v lidském těle a funguje ve více než 300 tělesných procesech. (6

Mezi jeho stěžejní role patří třeba zapojení do funkce svalů a nervů, tvorba bílkovin nebo regulace krevního tlaku. Je důležitý pro nervový systém a dokonce snižuje hladinu kortizolu nebo adrenalin. Navíc zlepšuje inzulínovou senzitivitu, tj. citlivost buněk na inzulín, což může těšit všechny, které trápí Syndrom polycystických vaječníků nebo diabetes II. typu.

Největším zdrojem hořčíku jsou ořechy a semínka, zelená listová zelenina nebo celozrnné výrobky. Hladiny hořčíku však v potravinách značně klesly, protože moderní půdy se současným způsobem hospodaření vyčerpávají.(7)

Možné projevy nedostatku hořčíku:

  • Svalové křeče
  • Srdeční arytmie
  • Bolesti hlavy
  • Reflux
  • PMS a bolestivá menstruace
  • Nespavost
  • Zvýšená nervozita

Dlouhodobý deficit hořčíku může navíc podpořit vznik diabetu II. Typu nebo zvýšený krevní tlak.(8)

Rovnováhu hořčíku ovlivňuje nevhodná strava, konzumace alkoholu nebo některých léků. Hořčík je také důležitou součástí naší stresové reakce. V reakci na stresor se uvolňuje extracelulární hořčík a v důsledku toho se vyšší množství hořčíku vylučuje ledvinami. Při chronickém stresu má vyčerpání hořčíku za následek jeho nedostatek. V jednoduchosti, hořčík potřebujeme pro správnou stresovou reakci a zároveň se stresem z těla vyčerpává. (9)

Vitaminy skupiny B

Vitaminy skupiny B jsou důležité pro správné fungování tělesných buněk. Pomáhají tělu přeměňovat potravu na energii, vytvářet nové krvinky a udržovat zdravé kožní buňky. 

Do této skupiny řadíme 8 vitaminů: 

  • Thiamin (B1)
  • Riboflavin (B2)
  • Niacin (B3)
  • Kyselina pantotenová (B)
  • Vitamin B6
  • Biotin (B7)
  • Folát (kyselina listová, B9)
  • Vitamin B12

Vitamin B1 pomáhá metabolizovat glukózu a podílí se na výrobě energie. B2 podporuje správnou funkci štítné žlázy a B3 spolu s B5 reguluje hladinu krevního cukru v krvi, což se pak odráží na hladině kortizolu, hlavního stresového hormonu. Společně tyto tři vitaminy pomáhají zmírňovat projevy premenstruačního symptomu. (10,11,12)

Vitamin B6 přirozeně podporuje detoxifikaci a funkci jater a pomáhá zlepšovat příznaky PMS. (13) To je důvod, proč jsme jej zařadili do našeho Premenstruálního komplexu. B9 pak hraje roli v celkovém zdraví menstruace neměl by ani chybět u žádné ženy připravující se na těhotenství, nebo která už je v očekávání.(14)

Nakonec tu máme B12, častým nedostatkovým nutrientem u vegetariánů, který se aktivně zapojuje do nervového systému a jeho nedostatek může být spojen s nekvalitním spánkem. (15)

Tyto tři živiny vnímám jako nejdůležitější pro celkové zdraví, které je zároveň obtížné přijímat pouze ve stravě. Nemusí to však být konečný seznam. Potřeba se může měnit dle vašeho aktuálního životního stylu, situace a věku či míry stresové zátěže.

Jestliže nevyhledáváte živočišné produkty, pro zdravou imunitu nebo hormonální zdraví možná budete potřebovat doplnit větší množství zinku. Pokud máte potíže s imunitou, trápí vás autoimunitní onemocnění nebo třeba endometrióza, určitě stojí za to se nechat otestovat na vitamin D, který bývá velmi často deficitní. Před přípravou na těhotenství či na podporu plodnosti bude zase vaše tělo potřebovat zvýšené množství folátu, zinku či jódu, pro takové případy u nás na eshopu najdete Komplex na podporu plodnosti

Jiná bude vaše potřeba, pokud jste kompletně zdravá, jen chcete tělo po této stránce podpořit, a jinak to bude s živinami, jestliže vás trápí určité potíže či nemoci.

Nevíte si rady s výběrem doplňků stravy? Nebo vás trápí nepravidelný či jinak nezdravý cyklus, menstruační bolesti, PMS a rády byste svoje zdraví optimalizovaly po hormonální stránce? 

Obraťte se na naše Femvie odborníky, kteří vám sestaví individuální plán na základě anamnézy, laboratorních výsledků, monitoringu symptomů, analýzy cyklu a 90 min. úvodní konzultace. Naši odborníci vám udělají kompletní vyhodnocení vašeho zdravotního stavu a budou vás průběžně podporovat, tak abyste docílila výsledků.

Informace o tom jak konzultace fungují najdete zde.

Online konzultace

Byl pro vás článek užitečný? Sdílejte ho do svého okolí, třeba se bude hodit ještě někomu dalšímu. 

Pokud máte jakoukoliv otázku k ženskému zdraví, neváhejte se obrátit na naše odborníky ve Femvie poradně. Ty vám rádi na vše zdarma odpoví.*

*Poradna neslouží jako náhrada gynekologické podpory a pomoci. Pokud vás trápí jakékoliv zdravotní problémy doporučujeme se co nejdříve obrátit na svého lékaře.  

Použité zdroje:

  1. https://chriskresser.com/should-you-take-a-multivitamin/
  2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/
  3. https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/omega-6-fatty-acids
  4. https://www.sciencedirect.com/journal/biomedicine-and-pharmacotherapy
  5. https://chriskresser.com/heart-healthy-oils-myth/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7649274/
  8. https://chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-4-supplement-wisely/
  9. https://www.superpharmacy.com.au/blog/can-stress-deplete-magnesium-levels
  10. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1742-1241.2011.02680.x
  11. https://www.palomahealth.com/supplements/riboflavin-b2-hypothyroidism
  12. https://academic.oup.com/endo/article-abstract/58/4/427/2760088?redirectedFrom=fulltext
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27878/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218540/
  15. https://primalliving.com/blogs/general-health/vitamin-b-complex-benefits-your-hormones


Produkty v tomto článku