Proč potřebujeme doplňky stravy a jak je nejlépe vybrat?

Proč potřebujeme doplňky stravy a jak je nejlépe vybrat?


Autor: Eliška Hosnedlová, IHP (Certifikovaná Integrative Health Practitioner)

Výživové suplementy jsou produkty, které pomáhají „doplnit“ živiny, jež se nám nedaří pokrýt v potravinách. Přestože by naše strava měla být vždy pestrá a výživná, ne vždy to může stačit, abychom přijali dostatek všech živin. Ať už kvůli aktuálně zvýšené potřebě na danou látku, nebo například z důvodu zvýšeného stresu, určitého výběru potravin či zhoršené kvality půdy.

Mezi výživové doplňky stravy obvykle řadíme: 

  • Vitaminy a minerály
  • Bylinky a rostliny
  • Aminokyseliny
  • Enzymy
  • Živé mikrobiální látky (probiotika)

Dnes se podíváme hlavně na zmíněné vitaminy a minerály a na to, jakým způsobem se v těle vstřebávají a jak vybrat ty nejkvalitnější z nich. Vitaminy a minerály podporují imunitní systém, pomáhají budovat kosti, opravovat poškozené buňky a přeměňovat jídlo na energii. Každý z nich hraje svou zvláštní roli a jejich nedostatek může vést k nerovnováze v organismu doprovázenou mnohdy nepříjemnými projevy.

Vitaminy

Vitaminy jsou organické sloučeniny, které naše tělo vyžaduje v menším množství oproti minerálům. Lidský organismus je do určité míry schopen vitaminy syntetizovat.(1) Většinu z nich však musíme přijímat ze stravy.

Hlavní funkce vitaminů: 

  • Výroba energie
  • Udržování zdravých tkání
  • Budování kostí 
  • Ochrana zraku
  • Ochrana před zánětem
  • Pomoc při tvorbě kolagenu, který tvoří základ pro zuby a kosti a podporuje stěny cév
  • Podpora zdraví nervového systému
  • Pomoc při tvorbě neurotransmiterů, jako je dopamin nebo serotonin (2)
  • Regulace nálady a emocí, zejména v premenstruační fázi u žen(3)

Vitaminy dělíme do dvou skupin:

  • Vitaminy rozpustné ve vodě
  • Vitaminy rozpustné v tucích

Vitaminy rozpustné ve vodě

Tato skupina vitaminů je obsažena ve vodnatých částech potraviny. Vstřebávají se přímo do krevního řečiště, když se jídlo rozkládá během trávení nebo když se rozpouští výživový doplněk. Naše tělo se z velké části skládá z vody, proto mnoho vitaminů rozpustných ve vodě v těle snadno cirkuluje. Ledviny pak neustále regulují hladinu těchto vitaminů a vylučují přebytečné množství z těla prostřednictvím moči.

Do této skupiny patří vitaminy skupiny B a vitamin C.

Vitaminy rozpustné v tucích

Do tohoto okruhu řadíme vitamin A, D, E a K. Mají pro nás stejně významnou hodnotu jako vitaminy rozpustné ve vodě, ale proces jejich vstřebávání je o něco složitější.

Jak tělo využívá vitaminy rozpustné v tucích:

  1. Přijímáme potravinu obsahující vitaminy rozpustné v tucích
  2. Potrava je trávena žaludeční kyselinou a poté putuje do tenkého střeva, kde se dále tráví. Pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích je nezbytná žluč. Ta vzniká v játrech a proudí do tenkého střeva, kde štěpí tuky. Živiny se pak vstřebávají stěnou tenkého střeva.
  3. Po vstřebávání se vitaminy dostanou do lymfatických cév, než se dostanou do krevního řečiště. Ve většině případů musí být vitaminy rozpustné v tucích spojeny s bílkovinami, aby mohly projít tělem.
  4. Přebytky se ukládají v játrech a tukových tkáních. Tělo pak dle potřeby čerpá zásoby a uvolňuje je z jater do krevního řečiště.(4)

Minerály

Minerály jsou anorganické prvky, které naše tělo potřebuje k normálnímu vývoji a fungování. Mezi ty nezbytné pro zdraví patří například vápník, fosfor, draslík, sodík, chlor, hořčík, železo, zinek, jód, chrom, měď nebo selen. Některé z nich potřebujeme ve větším množství, jiných stačí podstatně méně.

Hlavní funkce minerálů: 

  • Budování kostí a zubů
  • Kontrola tělesných tekutin uvnitř i vně buněk
  • Přeměna jídla na energii
  • Nezbytné pro funkci některých orgánů, jako je např. jód a selen pro správnou funkci štítné žlázy

doplňky stravy

Proč nestačí strava?

V ideálním světě bychom žádné doplňky stravy nepotřebovali. Všechny nezbytné živiny se nacházejí v naší stravě, ať už v rostlinných či v živočišných zdrojích. V dnešní době je však v některých případech téměř nemožné zajistit si dostatek všech látek pouze ze stravy.

Zde je 7 důvodů, proč určité doplňky považujeme za nebytnost:

  • Faktor věku
  • Zvýšená potřeba určitých živin přichází s věkem, podobně jako ubývá schopnost správně vstřebávat a ukládat vitaminy a minerály. (5) Velkou roli hraje také to, v jakém zdravotním rozpoložení se nyní jako populace nacházíme.

  • Životní styl
  • Náš životní styl může přímo přispívat k deficitu některých živin nebo jejich zvýšené potřebě. Aktuálním významným tématem je například chronický stres, který vyčerpává v těle některé živiny a jejich dostatečný příjem je naopak spojen se správnou odpovědí našeho těla na stres. (6)

  • Vyčerpávání živin v půdě
  • Moderní zemědělské postupy s cílem co nejvíce zvýšit výnos plodin narušují půdu a kvalitu potravin. Namísto organických hnojiv šetrných k prostředí se využívají převážně syntetická hnojiva, která ničí půdní mikroby. Ti hrají důležitou roli v půdní homeostáze a v hladinách živin. Podobně se půda ničí také s nadměrným využitím herbicidů a pesticidů v pěstování. (7)

  • Nezdravé stravovací návyky
  • Také naše stávající stravovací návyky pochopitelně ovlivňují přísun vitaminů, minerálů a dalších živin. Průmyslově zpracované potraviny, nadbytek cukru a nedostatek kvalitních surovin prohlubuje nutriční deficity, a navíc podporuje nadměrné ukládání tuku v těle a vznik zánětlivých stavů. 

  • Výživové směry a omezení
  • Vynechávání určitých potravin může být také důvodem nedostatku některých látek. Příkladem je třeba vegetariánství či veganství, kdy osobám stravujícím se v tomto režimu obvykle chybí některé živiny. Typicky se jedná o vitaminy skupiny B, železo, zinek nebo vitamin A. (8) Podobně je to i v případě odstraňování některých potravin kvůli alergiím či intolerancím.

  • Zdravotní faktory
  • V případě některých vážnějších zdravotních stavů nemusí být organismus schopen správně absorbovat určité živiny, proto je třeba je doplnit ve zvýšeném množství.

  • Dlouhodobé léky
  • Antibiotika, hormonální antikoncepce, léky snižující krevní tlak nebo léky na snížení cholesterolu. Všechny tyto faktory se podílejí na vyčerpávání některých živin v těle, typicky se jedná například o vitaminy skupiny B, draslík, hořčík, zinek či vápník.(9) Proto se vždy poradťe se svým lékařem a společně zhodnoťte, co bude spolu s léky potřeba ještě doplnit.

    Ne všechny suplementy jsou si rovny

    Na trhu dnes najdeme mnoho různých značek a eshopů s potravinovými doplňky. Některé suplementy koupíte doslova za pár korun, jiné v řádu stovek až tisíců. Po kterých tedy sáhnout a čím se mezi sebou liší?

    Doplňky stravy

    Ač se může zdát, že všechny suplementy svůj hlavní úkol splní, tedy že nám doplní případné deficity, není tomu tak. Velkou roli hraje kvalita, původ, forma i vstřebávání daného doplňku. V některých případech sice ušetříme na ceně, za to do svého těla spolu s živinami dostaneme více zbytečných (a mnohdy i škodlivých) látek. Méně kvalitní doplňky jsou navíc málo biologicky dostupné, což znamená, že přestože do našeho těla vejdou třeba i v dostatečném množství, organismus je prostě nedokáže správně využít. 

    Formy suplementů na trhu a jejich vstřebatelnost

    Lipozomální – živina je připojena k fosfolipidové molekule, která pomáhá zachovat živiny a může zlepšit jejich vstřebávání v těle

    Práškové – obvykle se rychle vstřebává, hodí se pro živiny, které vyžadují větší množství, aby splnily doporučenou dávku, jako je třeba hořčík. Prohlédněte si některé z našich produktů zde

    Kapsle – snadno se rozkládají během trávení, takže živiny mohou být dobře vstřebávány. Většina produktů Femvie jsou právě ve formě rostlinných kapslí pro co nejlepší využitelnost. Prohlédněte si některé z našich produktů zde

    Tablety – bývají cenově levnější, ale často se rozkládají nejdéle, proto se živiny hůře vstřebávají

    Kvalitní doplněk stravy by měl být tzv. čistý, tedy bez obsahu pojiv, barviv nebo jiných pomocných látek, kterých někdy ve složení objevíme víc než samotné živiny. Rozhodující je pak zejména vstřebatelnost v našem těle. Pokud váháte mezi jednotlivými formami doplňku, doporučujeme sáhnout po kapslích, suplementech v prášku nebo v lipozomální formě, ty se v těle nejlépe vstřebají. 

    Byl pro vás článek užitečný? Sdílejte ho se svými přáteli! V příštím díle se podíváme na TOP suplementy, které stojí za to doplňovat každý den. 

    Máte nějakou otázku ohledně suplementů nebo ženského hormonálního zdraví? Neváhejte se obrátit na naše odborníky ve Femvie poradně. Ty vám rádi na vše zdarma odpoví.*

    Chcete provést kompletní vyhodnocení vašeho zdravotního stavu a nastartovat své zdraví? Obraťte se na naše Femvie odborníky, kteří vám sestaví individuální plán na základě anamnézy, laboratorních výsledků, monitoringu symptomů, analýzy cyklu a 90 min. úvodní konzultace. Naši odborníci vás budou průběžně podporovat, tak abyste docílila výsledků. Informace o tom jak konzultace fungují najdete zde.

    Femvie konzultace

    *Poradna neslouží jako náhrada gynekologické podpory a pomoci. Pokud vás trápí jakékoliv zdravotní problémy doporučujeme se co nejdříve obrátit na svého lékaře. 

    Použité zdroje:

    1. https://www.britannica.com/science/human-nutrition/Vitamins
    2. https://www.pharmacytimes.com/view/supplements-can-help-maintain-ideal-levels-neurochemicals
    3. https://mareawellness.com/blogs/news/b-complex-how-these-5-vitamins-relieve-pms-symptoms
    4. https://www.helpguide.org/harvard/vitamins-and-minerals.htm
    5. https://westhartfordhealth.com/news/senior-health/dietary-deficiencies/
    6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7761127/
    7. https://chriskresser.com/depletion-of-soil-and-what-can-be-done/
    8. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561420306567
    9. https://www.iwpharmacy.com/blog/preventing-vitamin-depletion-while-taking-prescription-medications



    Produkty v tomto článku