Bylinky, minerály a vitamíny pro ženské zdraví

Bylinky, minerály a vitamíny pro ženské zdraví


Lenka je kvalifikovaná naturopatka a průvodkyně na cestě k rovnováze. Zaměřuje se na životní styl svých klientů a pomocí bylin, vitamínů, minerálů a stravy podporuje důležité regenerační procesy organismu. Společně s klienty hledá kontext vzniku potíží na tělesné i emoční rovině. S respektem a pokorou využívá síly přírody k navrácení zdraví. Můžete se s Lenkou spojit na jejím webu www.telomysl.cz nebo přes Instagram: naturopatka.lenka

Leni, jsme u poslední, třetí série našeho rozhovoru. Dnes se zaměříme na naše nejoblíbenější téma a tím jsou vitamíny, minerály a bylinky na podporu ženského zdraví.

Jaké minerály a vitamíny doporučujete ženám na příznaky PMS a hormonální nerovnováhu?

Z minerálů výborně funguje magnesium, které uvolňuje svalové napětí, pomáhá zmírnit svalové křeče a příznaky PMS. Je vhodné užívat v kombinaci s vitamínem B6 a zinkem. Nejlépe se vstřebává na noc a nalačno. Dávkování v období 10 dní před menstruací a při menstruaci se může užívat 300-400 mg 1-2 krát denně (800mg užívat max 14 dní v kuse). Zásadní je i forma magnesia, pokud při menstruaci máte nekonzistentní stolici, která jde do průjmu, vyhněte se formě citrátu, který nadměrně stimuluje střeva. Doporučené formy: chelátové, glycinát, bisglycinát horčíku. Nedoporučené formy hořčíku: oxid, hydroxid, síran. Po menstruaci doporučuji snížit na 400 mg denně a užívat maximálně měsíc až dva v kuse a pak vysadit.

Ve stravě ho najdete v těchto potravinách: Špenát, kakao, avokádo, dýně, sušené nesířené, meruňky, datle, banán, maliny, mandle, kešu, pinové, vlašské ořechy, brokolice, kapusta, fazole, cizrna, hnědá rýže, losos, tuňák, makrela, minerální vody.

Jaké bylinky jsou vhodné na příznaky PMS a pomáhají ulevit trávení, redukovat menstruační bolesti či bolesti hlavy?

Z pohledu bylin, pokud chce žena ulevit trávení doporučuji fenykl, který zlepší zažívání, aronii, která ladí orgány s vnitřní sekrecí, čekanku, která podporuje játra a slinivku. Výbornou bylinou při PMS a při menstruaci je řebříček, upravuje trávení i cyklus, obsahuje třísloviny a proto zmírňuje bolest. Pokud jsou opravdu silné bolesti, výborný je tužebník, který obsahuje salicyláty, to jsou látky, které snižují a uvolňují bolest. Pokud vás trápí nateklá prsa, bolesti hlavy a únava, doporučuji extrakt z Ginkgo biloby, málo kdo ví, že je to výborná bylina pro ženy. Tělu samozřejmě může prospět čaj z meduňky, kozlíku lékařského, zázvoru, kontryhelu, měsíčku a anděliky čínské. Pokud kombinujete byliny sami, míchejte najednou maximálně 3-5 bylin dohromady. Někdy je méně více a proto vždy doporučuji konzultaci s odborníkem který vám směs připraví na míru.

Jaké bylinky doporučujete na podporu ženského zdraví (např. imunitu, reprodukční systém či duševní zdraví) ?

Výborné byliny, které pomáhají při stresu jsou byliny ze skupiny adaptogenů. Chrání tělo proti stresu a zároveň ho podporují, aby se adaptovalo na stres, neboli se přizpůsobilo vnějším okolnostem.

 Výbornou pomocnicí je:

  • Vitánie snodárná neboli Ashwaganda: pozitivně působí na reprodukční systém, podporuje relaxaci, spánek, snižuje únavu, podporuje koncentraci, kongnitivní a duševní činnost.
  • Bazalka posvátná neboli Tulsi: má antioxidační účinky, podporuje imunitní systém a chrání před stresem.
  • Lékořice: snižuje nežádoucí projevy menopauzy a má pozitivní vliv při problémech s polycystickými vaječníky, je protizánětlivá, má antibakteriální účinky, zlepšuje kvalitu pokožky, usnadňuje usínání a povzbuzuje mužskou plodnost (Pozor na vysoký krevní tlak, ideálně používat DGL formu).
  • Klanopraška čínská, neboli Schizandra: je používaná proti únavě, působí na chronický únavový syndrom, zlepšuje soustředění, schopnost koncentrovat se a udržet pozornost. Schizandra je jeden z nejefektivnějších phytoadaptogenů. Zmírňuje deprese, nervovém vyčerpání a používá se při léčbě impotence (jedná se o přírodní afrodiziakum), podporuje regeneraci jater a upravuje hladinu cholesterolu.
  • Chřest hroznovitý, neboli Shatavari: má pozitivní vliv na ženský i mužský pohlavní a reprodukční systém. Zároveň má příznivý vliv na duševní pohodu, stres, spánek, podporuje menstruační cyklus a vitalitu.

Na závěr bych se ráda zeptala, jaké ženy Vás v životě nejvíce inspirují?

Inspiruje mě několik žen. Ovlivňují můj život a stále k nim vzhlížím. První je moje mamka, která mě k cestě naturopatie přivedla, byla i první která se o té škole dočetla a hned mi řekla, tohle je konečně škola pro tebe. Má krásný přístup k lidem a vždy má něco po ruce, či radu, když je někomu ouvej. Vždy je pozitivní a ochotná pomoci.

Další žena s velkým Ž. je Iveta Skuherká, která založila Ecce Vitu. Už má za sebou mnoho životních úspěchů, zkušeností a Ecce Vita je jejím životní poslání. Říká: Já už mám všeho dostatek a teď je na čase dávat dalším. Vystudovala se mnou školu klinické naturopatie a teď se věnuje výrobě a dovozu naturopatických produktů a doplňků. Díky ní mám jako naturopatka přístup k úžasným, ověřeným, čistým doplňkům a bylinám.

Třetí Grácií je doktorka Zina Kaucká, pro mě obrovská ikona v oblasti imunologie a homeopatie. Jsme kolegyně na klinice Endala, kde obě působíme. Předává mi nasbírané životní zkušenosti a učí mě jít více do hloubky a nespokojit se s informací, to nejde.

Ze srdce děkujeme Lence za sérii velice zajímavých rozhovorů. 

Odkazy na další rozhovory s Mgr. Lenkou Ptáčníkovou:

Sledujte nás na Instagramu nebo Facebooku, kde sdílíme nejnovější články a informace.