Menstruace, PMS a hormonální nerovnováha z pohledu naturopatie

Menstruace, PMS a hormonální nerovnováha z pohledu naturopatie


Lenka je kvalifikovaná naturopatka a průvodkyně na cestě k rovnováze. Zaměřuje se na životní styl svých klientů a pomocí bylin, vitamínů, minerálů a stravy podporuje důležité regenerační procesy organismu. Společně s klienty hledá kontext vzniku potíží na tělesné i emoční rovině. S respektem a pokorou využívá síly přírody k navrácení zdraví. Můžete se s Lenkou spojit na jejím webu www.telomysl.cz nebo přes Instagram: @naturopatka.lenka.

 

V dnešním pokračování si popovídáme o menstruačním cyklu a všem, co má na něj vliv. Jak k tomuto tématu v naturopatii přistupujete?

Jako první, co ženám vysvětluji, když se bavíme o menstruaci je její cykličnost. Většina žen je překvapená, když jim řeknu, že menstruační cyklus má během měsíce čtyři fáze, a v každé fázi je žena jiná a chce či potřebuje něco jiného. Před menstruací a při menstruaci učím ženy, aby na sebe byly hodné a vnímaly se. První den menstruace doporučuji, aby si udělaly klid a odpočívaly. Pokud mají nějakou fyzickou aktivitu, tak ji doporučuji zrušit a tři dny nedělat nic fyzicky náročného. Menstruace je posvátné období, kdy se žena čistí a nabírá sílu na další měsíc. Krásně o tom píše Miranda Gray v knihách Rudý měsíc nebo Cyklická žena.

Důležitý je:

  • spánek
  • dobré jídlo - často doporučuji vývary
  • bylinné směsi a minerály na uvolnění

Například může žena pít i vincentku 1 dcl před jídlem (nalačno) 2-3krát denně po dobu jednoho týdne, nejdéle pak užívat 20 dní v kuse. Pokud by působila projímavě, tak doporučuji snížit dávkování nebo na pár dní vysadit. Vincentka díky bohatému obsahu minerálních solí příznivě působí na funkci štítné žlázy, podporuje dýchací systém a zažívání.

Pokud jde o hormonální systém, je to vždy o všech žlázách, které v těle tvoří hormony. Jsou to nadledvinky, štítná žláza, vaječníky, hypofýza a další. Vždy jsem ráda, pokud ke mně klient přijde s komplexními krevními testy, nebo mu doporučuji jejich dodělání u obvodního lékaře. Zároveň, pokud jde o oblast gynekologie a zdraví ženy, snažím se spolupracovat s jejich gynekology. Jak jsem již zmiňovala, vždy je vhodný komplexní přístup a spolupráce nás naturopatů a klasických lékařů.

 

Ovlivňuje stres a špatný životní styl náš cyklus?

Stres, špatný životní styl a nedostatek spánku má zásadní vliv na náš cyklus a PMS. Některé ženy vnímají PMS a menstruaci jako sprostá slova. Menstruace je pro mě přirozenost a ženskost, proto vnímám tak důležité o ní mluvit. PMS (premenstruačním syndromem) v dnešní době trpí hodně žen. Je to zrychlenou dobou, nedostatečným respektem k ženským potřebám a potlačením cykličnosti.

 

Jak můžeme redukovat příznaky PMS? Co nejčastěji pomáhá?

U některých klientek přestaly symptomy PMS po vysazení antikoncepce, jiným pomohla změna životního stylu, kvalitní strava, a další dokonce odešly z práce či si vyřešily osobní vztahy. Ve své ordinaci dbám vždy na individuální přístup a hledám místa, která je dobré změnit. Co pro sebe můžeme udělat, pokud jsme ve stresu? Výborně to popisuje i funkční lékař doktor Jan Vojáček ve své knize Umění být zdráv - Zásadní je ve vypjaté situaci zpomalit a zklidnit se co nejvíce.

Základem je:

  • spánek
  • dodržovat biorytmy
  • mít pravidelný pitný režim
  • kvalitní stravu

Pokud je tělo ve stresu, zpracovává daleko více živin, vitamínů, minerálů a dalších pro tělo zásadních látek. Vitamíny se mohou užívat 2-3 měsíce v kuse, minerály 1-2 měsíce, a pak by se měly vysadit nebo vyměnit.

Doplnit každá žena může:

  • omega 3 mastné kyseliny (působí protizánětlivě)
  • vitamín D3 + K2 (podporuje vstřebávání hořčíku a je deficitní v období podzimu a zimy)
  • vitamín C (tělo si ho neumí vytvořit samo, a proto je odkázané na jeho doplnění)

 

Co vůbec způsobuje hormonální nerovnováhu v našem těle?

Velký vliv na hormonální systém má rovnováha mezi estrogenem a progesteronem. Tyto dva hormony spolupracují i přes to, že májí oba opačnou funkci.

Estrogen je hormon produkovaný vaječníky, který podporuje dozrávání ženských pohlavních orgánů, buněčné dělení, posiluje kosti, zajišťuje zdravou pleť a připravuje dělohu na uhnízdění vajíčka. Estrogen má dále na svědomí i zhoršení a výkyvy nálad, deprese, úzkosti a chronickou únavu.

Progesteron je produkován ve žlutém tělísku ve vaječnících. Pokud není vajíčko oplodněno, přestává se tvořit a nastává menstruace. V případě otěhotnění jeho tvorba pokračuje a začíná se tvořit placenta. Progesteron podporuje psychickou odolnost, vyváženost nálad a emoční stabilitu. Jejich rovnováha je zásadní.

Pokud dojde k estrogenové dominanci, tato rovnováha se naruší a dochází k nepříjemným vedlejším projevům. Projevuje se jako PMS (premenstruační syndrom), únava, vyčerpání, kolísání nálad, zvýšené ukládání tuků, celulitida, nepravidelná menstruace, bolesti hlavy, bolestivá menstruace, endometrióza, snížené libido, vypadávání vlasů, uzlíky na štítné žláze, tvorba myomů…

 

Jak můžeme hormonální nerovnováze předejít? Co naše tělo nejvíce zatěžuje?

Můžete tomuto předejít kvalitní životosprávou, psychohygienou, vliv má i vyživení a vyčištění organismu.

Co ideálně vysadit nebo snížit? To co tělo zatěžuje a ovlivňuje:

  • hormonální antikoncepce
  • kouření
  • rafinované/procesované potraviny
  • cukr
  • lepek
  • alkohol
  • chronický stres

Co jsou to xenoestrogeny? Jde o syntetické estrogeny, které napodobují tělu přirozený estrogen, a tím narušují jeho biochemickou aktivitu. Často se objevují v rafinovaných potravinách a v geneticky modifikovaných potravinách. Pozor na kukuřici a sóju - sója je často doporučovaná jako rostlinná náhrada kravského mléka, kvůli obsahu estrogenu by jí ale neměly ženy konzumovat. Výjimkou jsou ženy v menopauze, kdy jim klesá hladina estrogenu, a proto je jeho doplnění vhodné, ale stále je zásadní její čistý zdroj. Sóju zkuste vynechat a nahradit jí jiným rostlinným mlékem, například mandlovým, kokosovým, rýžovým.

Další oblastí je kosmetický průmysl, který ve svých produktech obsahuje látky jako jsou:

  • parabeny
  • fenoxyethanol
  • triklosany
  • dále plast bisfenol A
  • ftaláty v syntetických vůních

Tyto látky se do těla dostávají trans dermálně, což znamená přes pokožku, kdy se vstřebávají do deseti minut a vážou se na estrogenové receptory.

V posledním díle rozhovoru si s Lenkou popovídáme o bylinkách, vitamínech a minerálech, které nám mohou pomoci s ženským zdravím, PMS či hormonální nerovnováhou.

Odkazy na další rozhovory s Mgr. Lenkou Ptáčníkovou: