Jak navrátit menstruaci?

Jak navrátit menstruaci?


Ztráta menstruace je u žen v reprodukčním věku velmi častou záležitostí. Velmi často se na naše odborníky obrací ženy, právě s touto otázkou.

Za problémy s cyklem může stát mnoho faktorů, běžně se však v praxi setkáváme se ženami, které ztratily menstruaci v důsledku nadměrného stresu. Jelikož menstruační cyklus slouží primárně k rozmnožování, pokud se tělo cítí v ohrožení, menstruace je často jednou z prvních funkcí, kterou vypíná.

Pokud tě trápí dlouhodobá ztráta menstruace, máme pro tebe pár základních tipů, kterých se můžeš držet: 

  • Výživa. Ze zkušeností víme, že ženy často pro zdraví svých hormonů nejedí dostatečně. Pokud tě trápí dlouhodobá ztráta menstruace, zaměř se primárně na to, aby tvému tělu nic nechybělo. Hodnota potřebné energie je velmi individuální. Pokud tě zajímá, kolik energie potřebuješ konkrétně ty přijmout, určitě se neváhej objednat na individuální konzultaci, kde sestavíme stravovací plán tobě na míru! 
  • Kombinace bílkovin, tuků i sacharidů. Tvé tělo potřebuje bílkoviny, tuky i sacharidy. V případě chybějící menstruace zkus zapátrat, zda hlavním důvodem nemůže být omezování některé z makroživin, a případně je zapoj zpět do svého jídelníčku.
  • Úprava cvičení. Cvičení podporuje celkové zdraví, ale i nadbytek pohybu někdy škodí. Ztráta menstruace a nadměrné cvičení zkrátka nemusí jít dohromady a bude třeba zvolnit. Zkus dát na určitou dobu přednost nějaké lehčí fyzické aktivitě, jako je jóga či procházky.
  • Trpělivost. Pro návrat menstruace a pravidelnost cyklu tělo potřebuje čas. Proto na sebe netlač a buď trpělivá, i když třeba ještě nejsi tam, kde bys chtěla být.

Trápí tě ztráta menstruace? Nejsi sama, toto téma se týká mnoho žen a my ti s tím můžeme pomoci. Rezervuj si konzultaci s našimi odborníky na ženské zdraví ještě dnes a vezmi své hormonální zdraví do svých rukou!