Jak ovlivňuje strava a zažívání ženský cyklus?

Jak ovlivňuje strava a zažívání ženský cyklus?


Kateřina Boesenberg

Když bychom měly jedním slovem popsat Kateřinu Boesenberg ND, její jméno se nám jednoznačně spojí s naturopatií. Naturopatické vzdělání získala v Sydney v Austrálii a je plně kvalifikovaná klinická naturopatka a nutriční terapeutka s více než 15 letou praxí v oboru. Zároveň je zakladatelkou a ředitelkou Školy Klinické Naturopatie. Specializuje se na problematiku gastrointestinálního, imunitního a hormonálního zdraví. 

Od roku 2014 předsedá České naturopatické společnosti. V letech 2018 – 2020 předsedala Evropskému výboru Světové naturopatické federace (WNF). Věnuje se také prohlubování spolupráce evropských naturopatických společností a zvyšování povědomí o naturopatii s důrazem na kvalitní vzdělávání a akreditaci terapeutů.

V prvním díle našeho rozhovoru si s Kateřinou povídáme o stravě a vlivu zažívání na náš menstruační cyklus a hormony.

Jakou roli hraje naše zažívaní “gut-health” na náš menstruační cyklus a hormony?

Zdravá střevní mikroflóra je součástí toho, aby přirozený cyklus ženy probíhal, tak jak má. Tím nemyslím jen menstruaci, ale celé plodné období od menarche do menopauzy. Pokud je střevní mikroflóra ovlivněna nadužíváním antibiotik, pravidelným užíváním léků, nezdravou stravou, kávou, alkoholem, dojde k jeho pozměnění. A to hormonální profil ovlivní. Zároveň je ve střevech přítomný i tzv. estrobolom, neboli bakterie metabolizující estrogeny. Pokud je prostředí „přívětivé“ ovlivní to i metabolismus těchto „hormonálních metabolitů“. Výsledkem může být jakákoliv hormonální nerovnováha.

Jako součást naší práce s hormonální nerovnováhou, tedy zdravé zažívání pečlivě zkoumáme. A není to pouze o střevech – osy se nám protahují do funkce jater, žlučníku, slinivky a potažmo i ledvin. 

Jak poznáme, že náš mikrobiom není v rovnováze? 

Nejtypičtějším znakem je nadýmání či plynatost. Ráno máte ploché břicho, které se během několika hodin nafoukne. Časté jsou problémy se stolicí, a to jak zácpa, tak průjem, nestrávené kousky jídla ve stolici. Typický je syndrom dráždivého střeva. Patří sem i svědění kůže, nebo problémy s koncentrací, zvýšená únava či dokonce i deprese.

Mnoho žen má problém s nadýmáním, obzvlášť během menstruace. Co to způsobuje?

Ano, ideální menstruace by měla proběhnout bez veškerých příznaků a bolesti, ale snad neznám ženu, která by některými z typických symptomů netrpěla. Nadýmání, neboli „bloating“ je způsobeno hormonální nerovnováhou estrogenu a progesteronu. Roli hraje i hormon aldosteron, který způsobí zadržování vody.

Co mohou ženy udělat proto, aby se nadýmání zmírnilo?

Je třeba zjistit, jak je to s nerovnováhou estrogenu a progesteronu, zda se jedná o dostatek estrogenu a nedostatek progesteronu a nebo o dostatek progesteronu a nadbytek estrogenu. Podle toho se nasadí správné byliny. Vyšší aldosteron je problémem nadledvin, takže zde pracujeme s bylinami, nebo případně nutriceutiky specifickými pro tuto osu. Dobré je zařadit hormonální jógu a také zkontrolovat jídelníček.Zhruba 7 dní před nástupem menstruace se mohou měnit chutě a žena si tak nevědomky může přitížit konzumací potravin, které by běžně nejedla a na které nejsou její střeva zvyklá.

Jaký vliv má zažívání na naše duševní zdraví a psychiku?

To je otázka, která by vydala na celodenní konferenci! 

Za prvé tedy roli hraje strava jako taková – správné rozložení makrosložek – bílkovin, tuků a sacharidů. Také jejich kvalita. Pokud nebudete jíst dostatek bílkovin a naopak nadbytek sacharidů (časté u žen, veganů, vegetariánů a seniorů), můžete trpět hypoglykémií, což ovlivní náladu. Při dlouhodobé neřešené hypoglykémii začnou trpět nadledviny. To už je jen krůček k nerovnováze ovárií.

Dále pak obsah nutričních látek ve stravě – vitaminů a minerálů. Jejich deficience ovlivňuje náladu – vitaminy skupiny B, hořčík, chrom, jód, lithium.

Nezdravý mikrobiom může způsobit propustnost střev, autotoxicitu a z toho depresivní stavy.

Také je zde propojení je skrze tzv. enterický nervový systém, který vytváří kolem 85% serotoninu. Ten nám dodává pocit naplnění štěstí a spokojenosti.

Jak můžeme ovlivnit rovnováhu estrogenu naší životosprávou? 

Jedním z aspektů je správné nastavení jídelníčku s dostatečným obsahem takzvaných fytoestrogenů, ty nalezneme například ve lněných semínkách, jablkách nebo zdravých sójových výrobcích. Dále pak musí dobře fungovat detoxikační dráhy organismu, tedy játra a to jak první tak druhá fáze a všech 6 detoxikačních drah. Funkční musí být žlučník, ledviny. Lymfatický systém průchodný a krev čistá. Prakticky všechno. Toho můžeme docílit potravinami, které působí na daný systém nebo orgán, anebo specifickými skupinami bylin – hepatiky nebo cholagogy.

A zase opět – zdravé a čisté prostředí, ve kterém žijete.

Můžete s námi sdílet nějaký recept na smoothie, který si mohou ženy doma udělat na podporu ženského zdraví během PMS?

Samozřejmě! Tenhle je můj nejoblíbenější a dá se pít celý měsíc. Při PMS bolestech lze přidat ½ - 1 palec čerstvého zázvoru.

  • 1 hrnek mražených borůvek, malin, ostružin
  • 1 odměrka kvalitního rostlinného proteinu (nejraději mám Nuzest)
  • 1 pol. lžíce lněného oleje (z lahve ve tmavém skle, doporučuji – UDO OIL)
  • 1 pol. lžíce drcených lněných semínek
  • 2 růžičky brokolice (lze být nahrazeno přímo sulforafanem/suš. extraktem brokolice)
  • 1 kapsle probiotik
  • Dolít rostlinným mlékem/vodou cca 1 cm nad ingredience a rozmixovat do hladka

Děkujeme Kateřině za úžasný a velice informativní rozhovor. Další zajímavé přednášky a informace na téma imunity, zažívání či hormonálního zdraví najdete na webu Naturopathic Solutions nebo na jejich YouTube.

Sledujte Femvie na Instagramu nebo Facebooku, kde sdílíme nejnovější články a informace.  

Navštivte náš e-shop:

 Bylinný čaj Žaludek

Bylinný čaj žaludek
 
Směs minerálů hořčíku, zinku a vitamínu B6 od Ecce Vita ve vysoce vstřebatelných formách pro podporu zdravého nervového systému, energetického metabolismu, metabolismu makroživin a imunity.
hořčík-zinek-b6
Tampony a vložky zcela bez plastů a chemikálií
Nakombinujte si počet a velikost podle potřeb
Doručeno bezstarostně, každé 3 měsíce

Produkty v tomto článku