Fertilita

Fertilita


V dnešní době má problém s plodností přibližně každý čtvrtý pár. Příčinou může být mnoho faktorů např. i nezdravý životní styl a stresové okolnosti.

U plodnosti je většinou věnována velká pozornost primárně na zdraví ženy. Fakta však ukazují, že zdraví spermií je stejně důležité jako zdraví vajíčka a dělohy. Z tohoto důvodu je důležité pro zvýšení plodnost se záměřit na oba dva v páru a minimalizovat zbytečné vystavení toxinům. 

Chcete-li dát vajíčku i spermiím čas, aby dozrály v optimálním prostředí, doporučuje se začít s předkoncepční péčí alespoň 4-6 měsíců před tím, než se začnete snažit o miminko. Péči o plodnost pro muže a ženy najdete zde

Čtyři základní kroky, které můžete pro sebe udělat pokud se snažíte otěhotnět:

    1. Porozumět svému menstruačnímu cyklu, abyste věděly kdy jste nejméně a nejvíce plodná. 
    2. Nastavit správnou výživu: Není žádným tajemstvím, že transmastné kyseliny jsou škodlivé pro vaše zdraví. Harvard School of Public Health uvádí, že trans-tuky mohou ve skutečnosti zvýšit šanci ženy na neplodnost. Diety s nízkým obsahem vlákniny, ovoce a zeleniny postrádají živiny nezbytné pro optimální hormony a početí. Bylo také zjištěno, že alkohol snižuje ženskou plodnost. Zjistěte co vašemu tělu chybí, či přebývá a jak si nastavit optimální výživu a podpořit tak svou plodnost a zdraví. 
    3. Naučit se pracovat se stresem: Stres má schopnost nejen snižovat plodnost, ale může také hrát roli v tom, jak bude vyvíjející se dítě reagovat na stresové situace, když vyrůstá. Psychický stav jednotlivců v páru může mít velký dopad na fyzickou hladinu různých hormonů a například i na životnost vajíčka a spermie. Když jste ve velkém stresu, vaše tělo dostane signál, že prostředí není pro miminko bezpečné. Proč by vám vaše tělo dovolilo otěhotnět, když vnímá, že vaše prostředí je pro vás sotva přijatelné?
    4. Redukovat chemikálie v životním prostředí: Od make-upu, přes prostředky na úklid až po jídlo, které konzumujeme jsme zahlceny chemikáliemi, které jsou známé endokrinní (hormonální) disruptory. Parabeny (zvlhčovače, intimní péče), BPA (plechovky, plastové lahve), ftaláty (intimní výrobky) a triclosan (antibakteriální mýdla) patří mezi viníky, kteří ovlivňují naši schopnost reprodukce. Dopad dlouhodobého vystavení těmto chemikáliím není zcela pochopen, posloužilo by vám však, abyste si přečetli štítky a vyvarovali se vystavení těmto složkám.

Objednejte se na individuální online konzultace s odborníky na ženské zdraví 

Individuální konzultace s našimi Femvie odborníky může být skvělý způsob, jak odhalit příčiny vašich potíží a konečně dosáhnout optimálního zdraví.

V rámci Femvie online konzultace probíráme vše dopodrobna, proto také každá z nich trvá cca. 90 min.+ a v některých chvílích budete mít pocit, že mluvíte pouze vy. V ordinaci není prostor na to, aby s vámi lékař prošel všechny aspekty životního stylu, stravování, pohyb, stres či psychiku. Naši Femvie odborníci na to však prostor mají. Po konzultaci nedostanete pouze obecné rady, ale sepsané individuální doporučení, které bude v souladu s vaším aktuálním životem. 

Nezapomeňte, že nejste na to samy, Femvie odborníci jsou tu pro vás, abych vás podpořili a pomohli porozumět vašemu zdraví a co je potřeba změnit. 

PCOS konzultace

Produkty v tomto článku