7 bylin pro zmírnění bolesti během menstruace

7 bylin pro zmírnění bolesti během menstruace


Byliny a koření byly po staletí ceněny nejen pro svou chuť, ale především pro své léčivé vlastnosti. Jednou z oblastí, ve které bylinky najdou široké využití, je podpora zdravého průběhu cyklu a úleva od menstruačních bolestí.

S příznaky premenstruačního syndromu (PMS) se potýká až 70-80% žen (minimálně jednou za život). Jedná se například o bolesti břicha, prsou nebo hlavy, křeče, pocit nadýmání, akné, úzkost, nebo pocit nedostatku energie. Každá z níže uvedených bylin a extraktů nabízí specifické výhody, které mohou pomoci zmírnit nepříjemné symptomy spojené s menstruačním cyklem. 

  1. Prunus Amygdalus Dulcis (Mandlový Olej)

Mandlový olej je bohatým zdrojem vitaminu E a dalších významných antioxidantů, které pomáhají udržovat zdraví pokožky. Hydratuje, vyživuje kůži a má protizánětlivé vlastnosti, čímž si vydobyl své čestné místo v péči o pleť. Navíc jej lze využít jako regenerační masážní olej pro uvolnění svalů při únavě či po fyzické aktivitě, nebo ho aplikovat přímo do oblasti podbřišku, zad či prsou.

  1. Viburnum Opulus Bark Extract (Kalina Obecná)

Extrakt z kůry kaliny obecné se hojně využívá pro své antispasmodické vlastnosti, které mohou pomoci uvolnit svaly, a tím zmírnit bolestivé křeče během menstruace. 

  1. Achillea Millefolium (Řebříček Obecný)

Řebříček je známý svými protizánětlivými a analgetickými vlastnostmi, což z něj činí užitečnou bylinu pro zmírnění bolesti a regulaci zánětu spojeného s menstruačními křečemi. 

  1. Lavandula Angustifolia Flower (Levandule Lékařská)

Olej levandule lékařské podporuje každodenní zvládání stresu a zároveň uvolňuje mysl i tělo. Díky svým zklidňujícím účinkům nachází široké využití jako pomocník pro podporu regenerace svalů, zmírnění úzkosti a stresové reakce nebo pro dosažení kvalitního a nerušeného spánku. 

  1. Calendula Officinalis (Měsíček Lékařský)

Protizánětlivé a hojivé vlastnosti měsíčku lékařského mohou být přínosem při léčbě podráždění pokožky. Měsíčkové květy jsou zdrojem betakarotenu, vitaminů a dalších významných látek, a díky svým zklidňujícím účinkům může pomoci zmírnit bolestivé křeče a regulovat menstruační krevní tok. 

  1. Rosmarinus Officinalis Leaf (Rozmarýn Lékařský)

Rozmarýn je známý svými protizánětlivými a antispasmodickými účinky, což může pomoci uvolnit svalové křeče a ztlumit bolest během menstruace.  

  1. Origanum Majorana Leaf (Majoránka Zahradní)

Majoránka je zdrojem mnoha antioxidantů a vitaminů, díky svým antispasmodickým účinkům napomáhá mírnější menstruační bolesti, a navíc má hřejivé, zklidňující účinky, čímž udrží oblast podbřišku v teple. 

Závěr

Tyto byliny a extrakty nabízejí širokou škálu přínosů pro zmírnění menstruačních bolestí, ale i pro uvolnění celého těla i mysli. Jejich použití lze různě variovat od aplikace ve formě esenciálních olejů, přes užívání v podobě čaje, až po aromaterapeutické metody. Je důležité si uvědomit, že přestože přírodní léčba pomocí bylin může nabídnout úlevu, je potřeba se vždy poradit se specialistou v tomto oboru a ověřit si co je vhodné pro Vaše tělo a daný problém. V případě silných nebo trvalých bolestí a potíží je vždy vhodné kontaktovat svého lékaře.

Produkty v tomto článku