6 klíčových živin pro ženy s endometriózou

6 klíčových živin pro ženy s endometriózou


Endometrióza je zánětlivé onemocnění charakterizované růstem endometriální tkáně mimo děložní dutinu. Tímto zdravotním stavem trpí přibližně 10 % žen v reprodukčním věku po celém světě a mezi nejčastější příznaky obvykle patří silná a bolestivá menstruace (tzv. dysmenorea), bolesti pánevního dna a v mnoha případech také potíže s početím. V minulém článku jsme se věnovaly diagnóze, symptomům a častým mýtům spojených s endometriózou.

Dnes se podíváme na význam jídelníčku a na konkrétní mikronutrienty, které mohou průběh endometriózy značně usnadnit.

Endometrióza zůstává stále trochu nepochopená, a ani po letech výzkumu není zcela jisté, co bychom měli nejvíce vinit z jejího vzniku. Na rozvoji endometriózy se podílí několik různých faktorů a mezi ně patří:

  • Narušený imunitní systém, který nedokáže odstranit nesprávně umístěnou endometriální tkáň
  • Chronický zánět systému vznikající z dysfunkce imunitního systému, hormonální nerovnováhy i nevhodného životního stylu
  • Hormonální nerovnováha ovlivňující plodnost, příznaky i zánětlivou reakci

Pokud máte endometriózu, životní styl a správný výběr stravy je prvním úspěšným krokem pro návrat k bezpříznakovému období, tzv. remisi.

Jak by měl vypadat váš talíř v souladu se zdravím?

  • Přirozená strava bohatá na vitaminy a minerální látky
  • Zajistěte, aby základ vašeho talíře tvořily přirozené potraviny, dostatek zeleniny a ovoce, zdravých tuků a všech ostatních makroživin.

  • Podpora střevního mikrobiomu
  • Stav vašeho střeva úzce souvisí s obranyschopností organismu, zánětlivou reakcí i hladinou a metabolismem hormonů. (1,2) V našem střevě žije miliarda bakterií; některé z nich jsou prospěšné, jiné v převaze spíše škodí. Nerovnováha bakterií nebo jinak narušené střevní prostředí bude mít přímý dopad na ostatní systémy v těle. Zaměřte se proto na dostatečnou konzumaci fermentovaných potravin, jako je mléčný kefír, jogurt nebo kimchi, kysané zelí či jiná kvašená zelenina. Dostatek vlákniny, zdravý spánek i omezení stresu také z nemalé části podporuje střevní mikrobiom.

  • Podpora metabolismu pro hormonální zdraví
  • Nerovnováha reprodukčních hormonů zhoršuje příznaky endometriózy, jako jsou silné bolesti a PMS příznaky. Nadbytek estrogenu však také přímo ovlivňuje hladinu zánětu, který zůstává hlavním znakem onemocnění. Proto dbejte na dostatečný příjem stravy a všech makroživin, jezte během dne pravidelně a nevynechávejte jídlo ani jej nenahrazujte kávou. Všechny tyto faktory mohou hormony pěkně rozházet a endometriózu pouze prohlubovat.

    Výživná strava plná vitaminů a minerálních látek by měla být součástí jídelníčku každého z nás. Zejména v případě endometriózy mají ale některé živiny větší význam než jiné. Ať už z důvodu, že byla u pacientek s endometriózou zjištěna výrazně nižší hladina těchto látek, nebo protože si jejich organismus žádá zvýšené množství v důsledku zánětu nebo chronického stresu.

    Pojďme se podívat, které živiny mohou být naprosto klíčové, pokud žijete s endometriózou:

    Vitamin E

    Vitamin E patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Přirozeně se nachází například v rostlinných olejích (zejména v olivovém a avokádovém), ořeších, semínkách a v některých druzích ovoce a zeleniny. 

    Jedná se o významný antioxidant, takže v organismu snižuje oxidační stres a zánětlivé markery. To může zlepšit chronické pánevní bolesti a silnou a bolestivou menstruaci v průběhu menstruačního cyklu. Nejen že dostatek vitaminu E je zásadní pro kontrolu zánětu, studie navíc ukazují, že pacientky s endometriózou mají nižší hodnoty vitaminu E než ostatní ženy. (3)

    Hořčík 

    Hořčík zastupuje mnoho nezbytných tělesných funkcí. Posiluje obranyschopnost organismu, udržuje zdravé kosti a stálý srdeční tep, zlepšuje odolnost těla vůči stresu, podporuje normální funkci nervového systému a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. (4

    Právě zvýšená hladina glukózy a její výrazné výkyvy spouští zánětlivou reakci. Protože je endometrióza onemocnění založené na chronickém zánětu, dysregulace krevního cukru může podpořit růst endometria a stav prohlubovat. (5) Nárůst zánětu a vzniklá nerovnováha ostatních hormonů, která z dysbalance krevního cukru pramení, může přispět ke zhoršení bolesti v období menstruace a během celého cyklu. (6

    Dostatek hořčíku ve stravě nebo v podobě suplementu je téměř nutností pro každou ženu, a zejména pro ty s hormonální nerovnováhou nebo přímo s endometriózou.

    Vitaminy skupiny B

    Vitaminy skupiny B, kterých rozlišujeme celkově 8, se obecně podílejí na rozkladu makroživin, přeměně a tvorbě energie ze stravy, správné funkci nervové soustavy nebo produkci DNA a RNA, našeho genetického materiálu.

    Konkrétně vitamin B6, jinak zvaný pyridoxin, hraje klíčovou roli ve zdraví hormonů. Nerovnováha mezi estrogenem a progesteronem průběh endometriózy značně komplikuje a obvykle je zodpovědná za nepříjemné projevy v druhé části cyklu. (7) Vitamin B6 naproti tomu podporuje tvorbu progesteronu, čímž pomáhá hormony srovnat. Kromě toho se stará o váš klidný a nerušený spánek, posiluje imunitní odpověď a v neposlední řadě snižuje chronický zánět. (8)

    Vitamin B6 také podporuje funkci nervového systému, který hraje nezanedbatelnou roli v průběhu endometriózy, ale celkovém zdraví menstruačního cyklu všech žen. (9,10,11)

    Zinek

    Zinek patří do skupiny minerálních látek a najdeme jej v některých potravinách, jako jsou ústřice, krabi, červené maso, drůbež, mléčné výrobky a v menším množství také ve fazolích nebo ořeších. 

    Zinek podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, má protizánětlivé vlastnosti, snižuje oxidační stres a produkci volných radikálů a podporuje přiměřenou stresovou reakci těla. (12

    Mezi jeho další užitečné vlastnosti patří podpora ovulace a plodnosti, udržení správné hladiny hormonů a regulace menstruačního cyklu. Ženy s endometriózou mají dle studií nízké hladiny zinku, takže jeho zvýšený přísun může mít pozitivní účinky na celý organismus. (13)

    Indol-3-karbinol 

    Indol-3-karbinol je látka přirozeně se vyskytující v brukvovité zelenině, jako je křen, kapusta, zelí nebo brokolice. V těle podporuje detoxikační procesy jater a normální buněčnou produkci. Zvyšuje metabolismus hormonů a pomáhá optimalizovat jejich hladiny. Mimo jiné také podporuje imunitní systém

    Pro endometriózu má význam zejména kvůli působení na imunitu a zlepšení detoxikace estrogenů. Právě estrogenová dominance bývá častým hnacím motorem endometriózy u některých žen, a dostatek této látky pomáhá zmírnit krvácení, bolest, zánět a další související příznaky. (14)

    Všechny výše zmíněné živiny najdete v Endo komplexu, který svým složením doplňuje potřebné živiny pro celkové ženské zdraví a zejména pro ženy s endometriózou.

     

    Vitamin D

    Další ze skupiny vitaminů rozpustných v tucích je vitamin D. Je úzce spojen s funkcí imunitního systému a existuje stále více výzkumů potvrzující souvislost mezi nedostatkem této živiny a rozvojem a průběhem autoimunitních nemocí a stavů.

    Vitamin D reguluje zánětlivou reakci, podporuje imunitní funkce a podílí se na udržování hormonální rovnováhy. (15)

    Přirozeně se vyskytuje v tučných rybách (losos, tuňák a makrela), játrech, vaječném žloutku nebo některých mléčných výrobcích a jeho nejvýznamnějším zdrojem je sluneční záření

    Nejen ženy s endometriózou, ale většina obyvatel mírného pásu tak mohou pozorovat projevy nízké hladiny vitaminu D zejména v průběhu zimních měsíců.

    Pokud se rozhodnete doplňovat vitamin D, zvolte jeho biologicky aktivní formu, která se v těle snáze vstřebává.

    Zajímá vás, co vy samy můžete udělat pro klidné soužití s endometriózou bez nepříjemných příznaků, které vás vyřadí z běžného života? 

    Obraťte se na naše Femvie odborníky, kteří vám sestaví individuální plán na základě anamnézy, laboratorních výsledků, monitoringu symptomů, analýzy cyklu a 90 min. úvodní konzultace. Naši odborníci vám udělají kompletní vyhodnocení vašeho zdravotního stavu a budou vás průběžně podporovat, tak abyste docílila výsledků. Informace o tom, jak konzultace fungují najdete zde

    Byl pro vás článek užitečný? Sdílejte ho do svého okolí, třeba se bude hodit ještě někomu dalšímu. 

    Pokud máte jakoukoliv otázku k ženskému zdraví, neváhejte se obrátit na naše odborníky ve Femvie poradně. Ty vám rádi na vše zdarma odpoví.*

    *Poradna neslouží jako náhrada gynekologické podpory a pomoci. Pokud vás trápí jakékoliv zdravotní problémy doporučujeme se co nejdříve obrátit na svého lékaře.  



    Produkty v tomto článku