Menstruační *red flags*: 7 signálů, na které si dát pozor

Menstruační *red flags*: 7 signálů, na které si dát pozor


Menstruace je pro nás ženy takovým pravidelným soukromým reportem, že vše funguje, jak má, nebo naopak může upozornit na určité nedostatky či zdravotní potíže. To je jedním z mnoha důvodů, proč by měl ženu zajímat stav její menstruace bez ohledu na to, zda aktuálně těhotenství plánuje nebo ne. 

Pojďme si představit 7 varovných signálů, které bys během menstruace určitě neměla ignorovat!

  • Chybějící menstruace
  • Prvním signálem, že se v těle něco děje, je nepravidelnost cyklu nebo rovnou nepřítomnost tvé menstruace. Pokud důvodem není současné těhotenství, kojení, ale ani hormonální antikoncepce či jiné léky, které by ovlivňovaly průběh cyklu, určitě je na místě to řešit. 

    To, že menstruační cyklus není pravidelný, totiž může souviset s některými zdravotními stavy, kterým je například syndrom polycystických vaječníků, a zároveň bývá v mnoha případech na vině nevhodný životní styl, extrémní cvičení v kombinaci s nedostatečným příjmem stravy nebo jiné formy stresu v životě ženy, které zasahují nejen do reprodukčního systému, ale pravděpodobně budou mít dopad také na spánek, energii či psychickou odolnost. 

  • Krvácení trvající déle než 7 dní
  • Krvácíš během menstruace déle než 7 dní? Potom může jít o silnou menstruaci, která může mít řadu skrytých zdravotních příčin, které bys měla v každém případě konzultovat se svým lékařem. 

    K delšímu menstruačnímu krvácení někdy může dojít několik měsíců po nasazení hormonální antikoncepce, podobně však může mít na průběh menstruace vliv také stav štítné žlázy, endometrióza nebo syndrom polycystických vaječníků (PCOS). 

  • Výrazné bolesti a křeče
  • Během období menstruace můžeš zažívat určité nepohodlí, ale výrazná bolest by mezi doprovodné projevy patřit neměla. Za křečovitými bolestmi podbřišku, spodních zad nebo třísel může stát celkový nevhodný životní styl, někdy je třeba doplnit některé klíčové vitaminy či minerální látky, ale výrazná bolest při menstruaci je typicky spojována třeba s endometriózou či adenomyózou. Přestože bolestivá menstruace je poměrně častá záležitost u mnoha žen, neznamená to, že bys ji neměla řešit. 

  • Závratě a omdlévání
  • Závratě či omdlévání během menstruace mohou být výsledkem kolísání hormonů, ale také se může jednat o důsledek silné menstruace. Během silného menstruačního toku může docházet k výraznější ztrátě krve, která způsobuje anémii, a to může vést právě k podobným příznakům. 

  • Barva menstruační tekutiny
  • Na barvě menstruační krve záleží a může ti toho o tvém zdraví mnoho povědět! Obvykle se můžeš setkávat se všemi odstíny červené barvy. Někdy však může být menstruační krev zbarvená do oranžové či šedé barvy, a může značit vaginální infekci. V takovém případě sleduj i další příznaky, jako je svědění či bolest v intimních partiích, nepříjemných zápach nebo pálení při močení, a případně pak kontaktuj svého lékaře, ať včas předejdeš nepříjemnostem.

  • Nutnost časté výměny menstruačních pomůcek
  • Pokud po celou dobu menstruace musíš vyměňovat vložky či tampony po 1-2 hodinách nebo běžně jsi nucena používat dvojitou menstruační ochranu, zpozorni. Podobně jako u výše zmíněných závratí se může i v tomto případě jednat o silné krvácení, které je třeba konzultovat s lékařem a včas odhalit potenciální zdravotní příčiny. 

  • Krvácení mimo menstruaci
  • Kromě menstruačního krvácení se můžeš někdy setkat také se slabým krvácením v době ovulace, kdy zralé vajíčko opouští folikul. Toto krvácení obvykle však nutně nevyžaduje použití menstruační vložky nebo tamponu, vyskytuje se spíše ve formě špinění, podobně jako to můžeš pozorovat několik dní před nástupem menstruace. 

    Pokud však krvácíš víckrát během jednoho menstruačního cyklu nebo tě trápí pravidelné krvácení po pohlavním styku, může to být známkou určitého zdravotního problému, jako je hormonální nerovnováha, endometrióza, cysty na vaječnících a další. Takové signály neignoruj a vždy se ujisti, že po zdravotní stránce je u tebe vše v pořádku. 

    ------------

    Potýkáš se se zmíněnými menstruačními problémy? V první řadě vždy navštiv svého lékaře, s nímž budeš konzultovat veškeré své symptomy a potíže, a který může odhalit případné zdravotní příčiny.

    Chceš znát odpovědi na ty nejčastější otázky ohledně menstruace?

    Sestavili jsme jednoduchý a srozumitelný přehled 8 nejčastějších otázek, které nám chodí do zpráv nebo do Femvie poradny. Stáhni si náš e-book zdarma a získej odpovědi na všechny tyto otázky související s menstruačním cyklem!

    P.S. Je nějaká otázka, která ti v e-booku chybí? Napiš nám ji a my ji rádi dodatečně do e-booku zařadíme! 

    Produkty v tomto článku

    Bezstarostné předplatné Běžná cena 320 Kč +
    Podrobnosti