Kde je pravda? 3 mýty o menstruačním cyklu

Kde je pravda? 3 mýty o menstruačním cyklu


Ženský cyklus je tak trochu zahalen tajemstvím. Po dlouhou dobu byla menstruace a celkově ženská témata ve společnosti tabu, přičemž toto prostředí nahrávalo k neznalosti a tradování mýtů. Bohužel mnoho z nich přetrvává do dnes. Pojďme si nyní říct, jak to tedy doopravdy je!


Mýtus č. 1: Zdravá žena má mít 28denní cyklus

Tento mýtus je bohužel v nás zakořeňován často nevědomě – stačí jen pár let dennodenně brát platíčko s antikoncepčními pilulkami. Pravdou ale je, že zdravý cyklus se pohybuje v rozmezí 21–35 dní. Některé ženy tak mohou mít krátké menstruační cykly –  25denní, jiné delší – 33denní. A všechny jsou naprosto v pořádku. Situaci ale rozhodně řešte v případě, že máte cyklus kratší než 21 dní (tehdy je možné, že nedochází ve vašem těle k ovulaci), nebo delší než 35 dní. 


Viníkem často může být hormonální nerovnováha. V tomto případě se zaměřte na čtyři pilíře zdraví – čerstvá a vyvážená strava, dostatek kvalitního spánku, pravidelný pohyb a redukce stresu. Tělu také mohou chybět potřebné minerály a vitamíny, které mnohdy ve stravě nepřijímáme v dostatečném množství. S tím vám pomůže Premenstruální komplex, který je odborně navržen tak, aby podporoval cyklus po celý měsíc, zejména však ve dnech před menstruací. Pomůže vám také ulevit při nepříjemných příznacích PMS (bolesti v podbřišku, napětí v prsou, výkyvy nálad, psychické vyčerpání atd.).


Femvie PMS komplex


Tip: Více o tom, jak vypadá zdravý cyklus a jak dostat hormony do rovnováhy, zjistíte v rozhovoru s Mgr. Zuzanou Kopáčikovou. Pomoci vám také mohou tipy, jak se počítá menstruační cyklus a co vše sledovat.


Mýtus č. 2: Všechny ženy ovulují 14. den cyklu

Tak to opravdu není! Ne všechny ženy ovulují 14. den cyklu, a dokonce každý cyklus to nemusí být vždy ve stejný den. Pokud se snažíte otěhotnět, raději sledujte svá vlastní data místo používání „chytrého ovulačního kalendáře“ či aplikací, které nemají o vašem těle dostatek informací. 


Doporučujeme si pravidelně měřit bazální teplotu nebo zapisovat cervikální hlen. Už po několikátém cyklu tak získáte přehled o svém těle. To je přínosné nejen pro vaši představu o ovulaci, ale tato data jsou poté důležitá i pro lékaře v případě, že byste s ním řešila nějaký problém.


Plánujete těhotenství? Pro samotnou plodnost je dobré tělo vyživit. Přírodní komplex na podporu ženské plodnosti  obsahuje nejen doporučenou denní dávku kyseliny listové, ale i vitamíny a látky jako jsou zinek, selen, houba Cordyceps a další, které se starají o správnou funkci reprodukčních orgánů a příznivě přispívají k hormonální i mentální pohodě.


Podpora plodnosti pro ženy


Mýtus č. 3: Každý cyklus má mít přesně stejnou délku

Existence odchylek o pár dní je v pořádku. Není nijak neobvyklé mít 27denní a poté 29denní cyklus. Za podrobnější prozkoumání stojí až situace, kdy máte cykly divoce nepředvídatelné nebo rozdílné o 5 a více dní. 


Pokud máte jakoukoliv otázku k ženskému zdraví, neváhejte se obrátit na naše odborníky ve Femvie poradně. Ty vám rádi na vše zdarma odpoví.*


Femvie poradna ženské zdraví

Cítíte, že potřebujete komplexně nastavit správné návyky a nastartovat tak své zdraví? Naši odborníci vám na online konzultacích s láskou poradí a pomůžou optimalizovat zdraví a hormony pomocí stravy, zdravých návyků a správného nastavení mysli. Nabízíme hned tři balíčky podpory. 

*Poradna neslouží jako náhrada gynekologické podpory a pomoci. Pokud vás trápí jakékoliv zdravotní problémy doporučujeme se co nejdříve obrátit na svého lékaře. 


Zdroje: 

BROCHMANN, Nina a Ellen Støkken DAHL. Zázrak tam dole: vše, co potřebujete vědět o ženském podbřišku. Přeložil Šárka STEJSKALOVÁ. Praha: Dobrovský, 2019. Knihy Omega. ISBN 978-80-7390-785-3.

Femvie e-book: Komplexní ženské zdraví, Porozumějte svému tělu