Perimenopauza a menopauza

Perimenopauza a menopauza


Menopauza obvykle provází ženy v období mezi 45 až 55 rokem věku a znamená poslední menstruaci v jejím životě. Je do fáze, kdy se menstruace následně nedostaví po dobu 12 měsíců.

V době menopauzy dochází v organismu ženy k postupnému vyhasínání funkce vaječníků, které přestávají produkovat ženské hormony. Žena přestává být plodná a přechází do období, kdy již nemůže otěhotnět. Nejdříve dochází ke změnám v menstruačním cyklu, který začne být nepravidelný a nakonec ustane úplně.

Před úplnou menopauzou existuje fáze známá jako perimenopauza. Ženy, které přecházejí do perimenopauzy, mohou pociťovat spíše symptomy podobné PMS než klasické symptomy menopauzy – nelze je zaměňovat. Příznaky perimenopauzy mohou přetrvávat po mnoho let, než je dosaženo plné menopauzy, obvykle na počátku 40. roku. Mohou začít symptomy, jako je úzkost, nižší energie a později vazomotorické příznaky. Vazomotorické symptomy jsou např. „návaly horka“ nebo „noční pocení“. Ženy mohou zaznamenat, rychlé, změny tělesné teploty, bušení srdce a posun mezi pociťováním horka a zimnice.

Ať už žena prožívá jakoukoli zkušenost, je důležité mít na paměti, že se nejedná o nemoc, ale o přirozený postup do jiné fáze ženského životního cyklu.

Podpora tvé nutriční a emocionální pohody během tohoto procesu může poskytnout dokonalé prostředí pro tento příliv a odliv, který bude vnímán jako pozitivní přechod.

Péči o menopauzu najdete na Femvie e-shopu zde. 

Jaké jsou příznaky menopauzy?

  • nervozita, podrážděnost, smutek
  • vnitřní napětí bez důvodu, přehnaná citlivost
  • nával horka
  • pocení
  • přibírání na váze
  • nespavost
  • vysušování sliznic
  • snížené libido 

Články o perimenopauze a menopauze:

Vyzkoušejte individuální online konzultace s odborníky na ženské zdraví 

Jakmile začnete pozorovat změny ve svém cyklu, obraťte se na odborníka. Perimenopauza může nějakou dobu trvat, ale nelze ji zaměňovat s příznaky PMS. Pouze odborník bude schopen identifikovat co se ve tvém těle odehrává a jak příznaky podpořit. Nutriční terapeut ti např. může doporučit specifické hormonální testy, a to buď prostřednictvím praktického lékaře nebo soukromě.

Individuální konzultace s našimi Femvie odborníky může být skvělý způsob, jak odhalit příčiny vašich potíží a konečně dosáhnout optimálního zdraví.

Přestože lékaři odvádějí nenahraditelnou práci, kvůli plným kapacitám mají na každého pacienta pouze omezenou dobu. Ve vyhrazeném čase se nemusí dostat ke všem potřebným otázkám na stravu, psychické rozpoložení nebo životní styl. 

V rámci Femvie online konzultace probíráme vše dopodrobna, proto také každá z nich trvá cca. 90 min.+ a v některých chvílích budete mít pocit, že mluvíte pouze vy. V ordinaci není prostor na to, aby s vámi lékař prošel všechny aspekty životního stylu a doporučil vám, na co se vy osobně máte zaměřit. Naši Femvie odborníci na to však prostor mají. Po konzultaci nedostanete pouze obecné rady jako přes kopírák, ale sepsané individuální doporučení, které bude v souladu s vaším aktuálním životem. 

Nezapomeňte, že nejste na to samy, Femvie odborníci jsou tu pro vás, abych vás podpořili a pomohli porozumět vašemu zdraví a co je potřeba změnit. 

PCOS konzultace