Symptotermální metoda: přirozené plánování početí

Symptotermální metoda: přirozené plánování početí


Sledování a zaznamenávání menstruačního cyklu je pro ženu mnohem víc než jen předpověď následující menstruace, ale také zdroj cenných informací o těle, zdraví a plodnosti ženy. Zjisti v článku, jak poznat svůj cyklus pomocí symptotermální metody, a jak tyto informace využít pro přirozené plánování početí.

Co je to symptotermální metoda?

Symptotermální metoda (STM) je metoda přirozeného plánování rodičovství založená na sledování svého menstruačního cyklu a plodného období, a to za pomocí několika hlavních indikátorů: měření bazální tělesné teploty, sledování cervikální tekutiny a děložního čípku, případně dalších doprovodných symptomů.

Chceš vědět, jak začít se sledováním svého cyklu? Dozvíš se to TADY >>>

Jak symptotermální metoda funguje?

V průběhu menstruačního cyklu prochází ženské tělo mnoha změnami v rámci přípravy na možné oplodnění. Kolísající hormony ovlivňují bazální tělesnou teplotu, která se po ovulaci mírně zvyšuje, zároveň se také mění konzistence a množství cervikální tekutiny, jejímž hlavním úkolem je pomoci dopravit spermie směrem ke zralému vajíčku v období ovulace. 

Jak má vypadat zdravý poševní sekret a jak se mění cervikální hlen během cyklu? Dozvíš se to TADY >>>

Změny tělesné teploty, cervikální tekutiny, ale i celkový průběh cyklu a přítomnost dalších symptomů ti pomohou orientovat se ve svém menstruačním cyklu. Navíc díky tomu můžeš poměrně efektivně stanovit své plodné a neplodné období a potvrdit pravděpodobný den ovulace. A to je něco, co může zajímat ženy, které touží otěhotnět, ale i ty, které by se nyní početí rády vyhnuly přirozenou cestou bez syntetických hormonů.

Využití a spolehlivost STM

Symptotermální metoda má široké využití: 

  • Zvýšení šance na početí
  • Přehled o fázích cyklu a příchodu menstruace
  • Podpora zdravého menstruačního cyklu
  • Forma přirozené antikoncepce

Při správném používání je STM spolehlivá až na 99,6 %.

Jak začít s STM? 

Pokud tě zajímá, jak se symptotermální metodou začít krok po kroku, můžeš zvolit náš webinář Symptotermální metoda v praxi. Webinář je určen každé ženě, která se chce naučit efektivně stanovit nejplodnější období cyklu nebo se chce naučit orientovat se ve svém menstruačním cyklu a využít STM v každodenním životě jako formu přirozené antikoncepce.



Máš otázky ohledně menstruačního cyklu a ženského zdraví? Zeptej se v naší Femvie poradně zdarma.

Nezapomeň nás sledovat na Instagramu, ať víš vždy jako první o všech novinkách na blogu Femspace nebo na Femvie e-shopu!

S láskou

Tým Femvie